Aδ. Γεωργιάδης: Η επένδυση στο Ελληνικό καθυστέρησε διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαν τον δόκτορα Τζέκυλ και τον μίστερ Χάυντ
“Εάν βρεθούν αρχαία στο Ελληνικό, θα αναδειχθούν, θα προστατευθούν και θα βοηθήσουν την επένδυση. Τα αρχαία δεν εμποδίζουν τις επενδύσεις. Η επένδυση στο Ελληνικό καθυστέρησε διότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαν τον δόκτορα Τζέκυλ και τον μίστερ Χάυντ. Ενα μέρος της … ξεκόλλαγε το έργο, όπως η κυρία Πέρκα , ενώ ένα άλλο το φρέναρε με αποτέλεσμα την ακινησία” είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στον ΑΘΗΝΑ 9.84.
Αναφερόμενος στην ερμηνευτικού χαρακτήρα τροπολογία στο νόμο 4062/2012 τόνισε ότι αποτελεί διευκρίνιση νόμου του συγκεκριμένου έτους. “Η σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Lamda Development έγινε το 2016. Δεν μπορούμε συνεπώς να την έχουμε αλλάξει, αφού πρόκειται για προηγούμενο νόμο. Η σύμβαση έχει ήδη περάσει από τη Βουλή με νόμο και βάσει προεδρικού διατάγματος έχουν οριστεί τα τ.μ, ο συντελεστής δόμησης, το ύψος των κτιρίων, οι όροφοι και δεν αλλάζουν.”
Οπως εξήγησε ο υπουργός μιλώντας στον Ηλία Κανέλλη “η τροπολογία προέκυψε διότι, στο τραπέζι όπου γράφονται οι ΚΥΑ, ετέθη από μια υπηρεσία ότι αν γράφεται ο όρος υψηλά κτίρια χωρίς ρητή διευκρίνιση θα μπορούσε σε ενδεχόμενη προσφυγή κακόβουλου στο ΣτΕ, να υποστηριχθεί ότι δεν είχε ο υπουργός τη νομοθετική εξουσιοδότηση να διευκρινίσει τι εννοούμε υψηλά κτίρια κατά τη ψηφισθείσα σύμβαση. Ετσι, δώσαμε στη Βουλή τη νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό ώστε να μην μπορεί να γίνει αυτό. “
Ο κ Γεωργιάδης επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του λέγοντας πως “ως κυβέρνηση προχώρησε σε ανάλογου τύπου διευκρινήσεις στην αρχική σύμβαση ακριβώς για να μπορεί να εκδίδει τις υπουργικές αποφάσεις και να προχωρά η διαδικασία. Πχ ο κ Φλαμπουράρης το Νοέμβριο του 2018 κατέθεσε πολυσέλιδη τροπολογία με διευκρινήσεις επί διαφόρων σημείων. Αυτή ήταν δηλαδή για το καλό της επένδυσης και η δική μας υπέρ του Λάτση;” Και συμπλήρωσε: “Η επένδυση στο Ελληνικό καθυστέρησε διότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαν τον δόκτορα Τζέκυλ και τον μίστερ Χάυντ. Ενα μέρος της … ξεκόλλαγε το έργο όπως η κα Πέρκα , ενώ ένα άλλο το φρέναρε με αποτέλεσμα την ακινησία.”
Ερωτηθείς εάν στο όνομα της ανάπτυξης κινδυνεύουν να θαφτούν οι εκεί αρχαιότητες απάντησε: “Εξαρτάται από το αν αντιμετωπίζεται η ιστορία ως βάρος ή ως πλεονέκτημα. Εάν βρεθούν αρχαία στο Ελληνικό, η επένδυση δεν θα σταματήσει. Θα αναδειχθούν, θα προστατευθούν και θα βοηθήσουν την επένδυση. Τα αρχαία δεν εμποδίζουν τις επενδύσεις. Πχ μια εταιρία που στο χώρο επένδυσης τον οποίο επέλεξε βρήκε ένα αρχαίο λιμανάκι είπε ότι θα αναλάβει η ίδια το κόστος ανάδειξής του, πληρώνοντας το ΥΠΠΟ και τους αρχαιολόγους.”
Για την υπόθεση της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ επεσήμανε πως πρόκειται για εταιρία με καλό προιόν που έχει δανειοδοτηθεί από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων και ως εκ τούτου ενδεχόμενο ναυάγιό της θα βάρυνε το κράτος. Οπως είπε ο υπουργός “έχει οριστεί ως επιβλέπουσα η Ερνστ & Γιάνγκ και ελπίζουμε να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής. Σκοπός μας είναι να ξέρει καθένας που θα έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει ότι δεν θα μπλέξει και θα χάσει τα χρήματά του, αλλά θα κερδίσει. Οτι θα έχει έναν υπουργό να συνομιλεί με τα συναρμόδια υπουργεία και να λύνει τα προβλήματα ώστε να μπορεί εκείνος να προχωράει και να προσλαμβάνει κόσμο.”
Αναφερόμενος στην υπόθεση Νοβάρτις ο κ Γεωργιάδης χαρακτήρισε απαράδεκτο να μην έχει αποφανθεί επί δύο και πλέον χρόνια η Εισαγγελία Διαφθοράς -σε προκαταρκτικό επίπεδο- για το αν η υπόθεση έχει βάση ή όχι τονίζοντας πως δεν δέχεται να είναι υπό ομηρίαν και να παραμένει ελεγχόμενος από την κα Ελένη Τουλουπάκη και απο οποιονδήποτε. “Αν έχει βρει κάτι εναντίον μου να βγει να το πει, εάν όχι , επίσης” ξεκαθάρισε.
Ακόμη, τόνισε ότι εφόσον η Βουλή λάβει γνώση από τις δικαστικές αρχές για την ύπαρξη των καταγγελιών του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Αγγελή που ερευνώνται από δύο αντιεισαγγελείς με αναφορά σε τότε υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα, θα πρέπει βάσει του άρθου 86 του Συντάγματος να φτάσουν υποχρεωτικά στη Βουλή μαζί με τις μηνύσεις των κυρίων Βενιζέλου, Σαμαρά και Αβραμόπουλου.
Οπως σημείωσε μάλιστα: “όταν οι φάκελοι φτάσουν στη Βουλή, δεν δικαιούται να κάνει ότι δεν τους είδε, διότι τόσο σοβαρές καταγγελίες οφείλουν να ελέγχονται θεσμικά και σοβαρά. Και εάν από την έρευνα προκύψουν ευθύνες πολιτικών να τιμωρηθούν, εάν όχι να ειπωθεί πως δεν είχαν καμία εμπλοκή.”
Τέλος, για την πρόσφατη αναφορά του Παύλου Πολάκη στη Βουλή για τους θανόντες δημοσιογράφους Θέμο Αναστασιάδη και Βασίλη Μπεσκένη διερωτήθηκε: ¨Είναι δυνατόν στη σημερινή πολιτική αντιπαράθεση και σύγκρουση να εμπλέκουμε νεκρούς; Αυτό το επικροτεί ο κ Τσίπρας;”