Ν. Στραβελάκης: Χατζηδάκης – ΔΕΗ: Νέα ρητορική, ταυτόσημοι στόχοι…

Ν. Στραβελάκης: Χατζηδάκης – ΔΕΗ: Νέα ρητορική, ταυτόσημοι στόχοι…


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού
και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Χατζηδάκης προσπάθησε να τα μαζέψει για τη ΔΕΗ. Από την επιχείρηση που θα κατέρρεε ώρα με την ώρα και δεν είχε «να πληρώσει τους πυλώνες», όπως ελέχθη τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, έφθασε στην πιο ρεαλιστική εκτίμηση ότι η «επιχείρηση είναι πολυτραυματίας», σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πριν από λίγες ημέρες.

Στο μεσοδιάστημα παραδέχθηκε ότι η ΔΕΗ υπέστη ζημίες της τάξης των 600 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των περιβόητων ΝΟΜΕ, ξεχνώντας βέβαια να μας πει ότι ο εν λόγω θεσμός επιβλήθηκε από το τρίτο Μνημόνιο, που ο ίδιος και το κόμμα του υπερψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά την αλλαγή ρητορικής, όμως, οι στοχεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας παραμένουν ίδιες και αποσκοπούν στην παράδοση της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα, και μάλιστα τζάμπα. Το γεγονός ότι ο υπουργός δέχθηκε ότι οι ζημίες της ΔΕΗ οφείλονται σε πράξεις που ωφέλησαν τους ιδιώτες ανταγωνιστές της (μέσω ΝΟΜΕ) δεν τον εμπόδισε στο να σχεδιάσει την ανάκτηση μέρους των ζημιών μέσω της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι τα νοικοκυριά δεν θα επωφεληθούν από κάποια μικρή έστω μείωση των τιμολογίων ενέργειας, τη μείωση του ΦΠΑ, βρε αδερφέ. Το όποιο ωφέλημα πρέπει να το γυρίσουν πίσω στη ΔΕΗ και στους υποτιθέμενους ιδιώτες ανταγωνιστές της. Οι τελευταίοι, αφού τσέπωσαν τα 600 εκατ., ζημιώνοντας τη ΔΕΗ και εντέλει την κοινωνία, θα τσεπώσουν τώρα και το κέρδος από την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Χατζηδάκης δεν είπε κουβέντα για εξαίρεση της ΔΕΗ από το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων (CO2), τουλάχιστον έως ότου μπορέσει να αναδιοργανωθεί στην κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι η ΔΕΗ είχε εξαιρεθεί αρχικά από τις άδειες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και αυτό διότι έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της ενέργειας, μη και χάσει η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Παρ’ όλα αυτά, όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν ζήτησαν εξαίρεση της εταιρείας από την καταβολή των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων της ΕΕ, όπως έκανε, για παράδειγμα, η Πολωνία. Έτσι, η ΔΕΗ και αυξημένο κόστος αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει και κάτω του κόστους αναγκαζόταν να πουλήσει, μέσω των ΝΟΜΕ.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, λόγω του καύσωνα που πλήττει όλη την Ευρώπη, η Γαλλία κλείνει σειρά πυρηνικών εργοστασίων και η Γερμανία έχει αποσύρει τα δικαιώματα εκπομπής αερίων λιγνιτικών μονάδων που έχει κλείσει. Το αποτέλεσμα είναι η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων να αυξάνει μέρα με την ημέρα.

Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης στο πραγματικό πρόβλημα; Μα, τι άλλο; Η ιδιωτικοποίηση. Μετά την αναγκαστική πώληση του 49% του ΑΔΜΗΕ, κατ’ εντολήν της ΕΕ, που αποστέρησε τη ΔΕΗ από τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ κέρδη ετησίως, θα πουλήσει και το υπόλοιπο 51%. Όμως δεν σταματά εκεί. Θέλει να βάλει χέρι και στο άλλο βασικό περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή, τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής, που επίσης έχει αποσχισθεί από τη ΔΕΗ, δυνάμει των οδηγιών της ΕΕ.

Αυτές είναι πράξεις ανώφελες και επικίνδυνες. Καταρχήν, είναι προφανές ότι η ΔΕΗ, με τις παρούσες παραγωγικές δομές και χωρίς τα βασικά περιουσιακά της στοιχεία, που είναι τα δίκτυα διανομής (ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ), αντί να λύσει τα προβλήματά της, θα μπει σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες. Τα ψίχουλα που θα μαζέψει ο κ. Χατζηδάκης από την πώληση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων σε ιδιώτες, για την κάλυψη των νέων ζημιών της εταιρείας, θα εξανεμισθούν πολύ γρήγορα.

Με τις «λύσεις» που προωθεί ο υπουργός είναι σαν να προσπαθεί να κάνει την απαξίωση της ΔΕΗ αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Επιπλέον, είναι και επικίνδυνος, καθώς η παράδοση των δικτύων διανομής σε ιδιώτες κρύβει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την άμυνα, την ασφάλεια του οδικού δικτύου, την ηλεκτροδότηση απομακρυσμένων περιοχών και τόσα άλλα.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ΔΕΗ έχει αναλάβει υποχρέωση καθολικού παρόχου. Δηλαδή, είναι υποχρεωμένη να τροφοδοτεί το δίκτυο με ρεύμα ακόμα και όταν οι ιδιώτες πάροχοι αδυνατούν να το πράξουν. Σε περίπτωση απώλειας του ελέγχου του δικτύου, ποιος ιδιώτης θα αναλάβει τέτοια υποχρέωση; Η απάντηση είναι κανένας. Όταν το επιχείρησε η Καλιφόρνια, τα μπλακ άουτ και οι διακοπές ήταν συνεχείς και αποτέλεσαν τμήμα του σκανδάλου ENRON.

Το αυτί του κ. Χατζηδάκη όμως δεν ιδρώνει από τέτοιες… λεπτομέρειες. Αυτό που τον νοιάζει, κατά δήλωσή του, είναι ότι η «αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης» στις «λύσεις» που προτείνει. Ποια είναι η «αγορά»; Μα, φυσικά, το χρηματιστήριο, που ανέβασε την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ κατά 15,6%, όπως είπε στην ΕΡΤ. Δεν του πέρασε καν από το μυαλό ότι η μετοχή της ΔΕΗ είχε απαξιωθεί συνεπεία των δικών του δηλώσεων ότι η επιχείρηση είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και ανέβηκε μόλις ο ίδιος μετέβαλε τη ρητορική του.

Προφανώς, η τύχη της ενεργειακής πολιτικής δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια του κ. Χατζηδάκη, που είτε είναι επικίνδυνα αφελής είτε απλά επικίνδυνος. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, σε αυτές τις συνθήκες…

Φωτό: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ