Κυβερνησιμότητα στους δήμους χωρίς… προσφυγή στα δικαστήρια

Κυβερνησιμότητα στους δήμους χωρίς… προσφυγή στα δικαστήρια

Τον σκόπελο της αντισυνταγματικότητας για τη ρύθμιση που ενισχύει την κυβερνησιμό­τητα σε δήμους και περιφέρειες στις περιπτώσεις που οι επικε­φαλής δεν έχουν την πλειοψηφία των συμβουλίων, λόγω της α­πλής αναλογικής, προσπαθεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλουν να βρεθούν προ εκπλήξεων ειδικά στην περίπτωση που κάποιοι δήμαρχοι ή αυτοδιοικητικοί του ΣΥΡΙΖΑ προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για λόγους αντισυνταγματικότητας. Και αυτό γιατί κάποια αυτοδιοικητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η ρύθμιση που προωθείται ακυρώνει ουσιαστικά εκ των υστέρων την απλή αναλογική.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει προαναγγείλει ότι η νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή θα κινείται σε δύο άξονες: Κατ’ αρχάς θα δίνεται η πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Επίσης, θα ενθαρρύνονται συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει σε αυτές η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Το ζήτημα είναι όμως ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις στο ενδεχόμενο να δοθεί στους δημάρχους ή περιφερειάρχες η αρμοδιότητα να παίρνουν απο­φάσεις για τα οικονομικά των δήμων ή των περιφερειών, αντί των αντίστοιχων δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο, πριν οι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες ζητήσουν να αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή, όπου θα έχουν πλέον την πλειοψηφία, να γίνεται προηγουμένως ψηφοφορία στα συμβούλια.

Εάν οι δημοτικοί η περιφερειακοί σύμβουλοι είναι απέναντι στις προτάσεις που κατεβάζει ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, τότε το συγκεκριμένο ζήτημα θα πηγαίνει στο επόμενο στάδιο, που είναι η Οικονομική Επιτροπή. Μάλιστα η ψηφοφορία θα επαναλαμβάνεται τουλάχιστον δύο φορές και έτσι θα αποδεικνύεται εμπράκτως ότι το σύστημα της απλής αναλογικής κατά περίπτωση δημιουργεί προβλήματα ακυβερνησίας, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται οι επιτροπές, όπου ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης θα έχει την πλειοψηφία με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Δύο τάσεις στο ΚΙΝΑΛ
Τη ρύθμιση που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση με τη μορφή νομοσχεδίου για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας στους ΟΤΑ συζήτησε ο τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ, που συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση (μετείχαν εκλεγέντες, και μη, δήμαρχοι που είχε στηρίξει) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων με πρωτοβουλία του Παύλου Γερουλάνου. Κατά τη συζήτηση διατυπώθηκαν δύο τάσεις.

Η μία επέμενε πως θα πρέπει να υποστηριχθεί μια πρόταση που θα δίνει τη δυνατότητα στον δήμαρχο να περνάει τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τον δήμο μέσα από τη δημαρχιακή επιτροπή, όπου θα έχει την πλειοψηφία, και όχι μέσα από το δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή ευθυγραμμιζόταν με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση, με βάση όσα έχουν διαρρεύσει.

Η δεύτερη τάση ήθελε να παραμείνει ως έχει η λειτουργία των δήμων. Στην τάση αυτή ανήκουν υποψήφιοι που είχε στηρίξει το ΚΙΝΑΛ, πέρασαν στον β’ γύρο και δεν εξελέγησαν. Αυτοί λοιπόν θέλουν να βάλουν δύσκολα στους δημάρχους που εξελέγησαν στον β’ γύρο και οι οποίοι δεν έχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και είναι με δεμένα τα χέρια.

«Μου πήρανε την μπουκιά από το στόμα»
Χαρακτηριστική είναι η… ατάκα υποψήφιου από την Κρήτη που στον πρώτο γύρο είχε 46%, αλλά στον δεύτερο έχασε τη δημαρχία για λίγες ψήφους. «Εγώ δεν τα καταλαβαίνω αυτά. Θέλω να τον… βασανίσω τον δήμαρχο. Μου πήρανε την μπουκιά από το στόμα, γιατί πήγανε μερικοί δικοί μας και συνεργάστηκαν μαζί του. Δεν θα τον αφήσω να πάρει… ανάσα», είπε.

Υπήρξαν όμως και φωνές από δημάρχους που είχαν κληθεί στη σύσκεψη και δεν είχαν την στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Ένας από αυτούς, ο Λάμπρος Μίχος, που εξελέγη ως ανεξάρτητος δήμαρχος στην Αγία Βαρβάρα, είπε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί με καλέσατε σήμερα εδώ. Αφού το κόμμα στήριξε άλλον στην Αγία Βαρβάρα, που μάλιστα βοηθήθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, εγώ είμαι εδώ. Ο άλλος πού είναι;».
Τελικά δεν πάρθηκε καμιά απόφα­ση, έπειτα από πρόταση του Γιώργου Καμίνη η σύσκεψη θα ξαναγίνει όταν ανακοινωθεί το νομοσχέδιο και θα ξέρουν ποια είναι τα προ­βλήματα που θα δημιουργηθούν στη λειτουργία των δήμων.


Σχολιάστε εδώ