Αλλάζει τον εκλογικό νόμο ο Μητσοτάκης

Αλλάζει τον εκλογικό νόμο ο Μητσοτάκης

Τον Σεπτέμβριο στη Βουλή το νομοσχέδιο και μετά η συνταγματική αναθεώρηση

-30 με 35 βουλευτές θα είναι το μπόνους
-Μονοεδρικές περιφέρειες και με λίστα η εκλογή ενός αριθμού βουλευτών
-Με 180 βουλευτές οι αλλαγές στο Σύνταγμα – Ποιες είναι οι κινήσεις αν δεν εξασφαλιστούν οι 180 ψήφοι 

Αποδεικνύεται ότι ήρθαν διαβασμένοι… Με πρόγραμμα και σχέδιο για κάθε βήμα σε όλα τα υπουργεία και σε κάθε τομέα. Απόδειξη ο φάκελος για κάθε υπουργό με το τι πρέπει να κάνει με το καλημέρα στο υπουργείο του. Αλλά και με την τοποθέτηση των γενικών γραμματέων σε όλα τα υπουργεία, πριν κλείσει η πρώτη εβδομάδα της θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προγραμματισμένες όμως είναι και οι μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, ώστε η επόμενη μέρα να μην είναι θολή. Μπαίνοντας το φθινόπωρο, μέσα στον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η ψήφιση του οποίου θα προηγηθεί της συζήτησης της τελικής φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, ο νόμος θα είναι αναλογικότερος του ισχύοντος, με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οι κύριες αλλαγές είναι:

• Η χώρα θα χωριστεί σε μονοεδρικές περιφέρειες και ένας αριθμός βουλευτών θα εκλέγεται με λίστα.
• Το μπόνους θα είναι 30 με 35 έδρες από 50 που είναι σήμερα, με τον νόμο που ισχύει και με τον οποίον έγιναν οι τελευταίες εκλογές. Ο αριθμός των εδρών θα αυξάνεται με την άνοδο του ποσοστού που θα πάρει το πρώτο κόμμα, π.χ. για κάθε +1% θα παίρνει μία έδρα παραπάνω.
• Το όριο εισόδου στη Βουλή θα είναι μάλλον το ισχύον 3%. Στη Γερμανία είναι 5%.

Οι κινήσεις για το Σύνταγμα
Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου κυρίαρχο θέμα για τη ΝΔ, αλλά και για άλλα κόμματα, είναι η κατάργηση της συνταγματικής επιταγής ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, αφού με βάση τα εκλογικά δεδομένα της 7ης Ιουλίου κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία, τις 151 έδρες, για να σχηματίσει κυβέρνηση, που σημαίνει ότι θα το κόμμα που θα έχει το αναγκαίο συμπλήρωμα εδρών για το… «μαγικό» 151 θα επιβάλει τους όρους του εκβιαστικά.

Η διέξοδος είναι το άθροισμα 200 ψήφων (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και άλλα μικρά κόμματα), οπότε η δέσμευση οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με απλή αναλογική ξεπερνιέται από την παρούσα Βουλή. Και εδώ υπάρχει μια πιο ομαλή διέξοδος. Είναι η άποψη του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος, σε πρόσφατο αναλυτικό άρθρο του στην «Καθημερινή», κατηγορηματικά υποστηρίζει ότι στην παρούσα συνταγματική αναθεώρηση αρκούν 180 ψήφοι για να καταργηθεί με νόμο η διάταξη του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν με απλή αναλογική και να γίνουν με οποιοδήποτε άλλο εκλογικό σύστημα.

Ήδη, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν τις 180 ψήφους, (158 ΝΔ και 22 το ΚΙΝΑΛ). Σύμφωνα με καλές πηγές, υπάρχει ένας πυρήνας βουλευτών από άλλα κόμματα που είναι υπέρ της κατάργησης τώρα της απλής αναλογικής, με το σκεπτικό να πάει τώρα σε εκλογές η ΝΔ, που όμως σε μια τέτοια εξέλιξη δεν ξέρουν αν θα διασωθούν, αν θα είναι δηλαδή στην επόμενη Βουλή.

Υπάρχει όμως και το αντίθετο ενδεχόμενο, κάποιοι από τους 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ να είναι υπέρ της απλής αναλογικής για τα επόμενα σχέδιά τους, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν βλέπει με καλό μάτι τη Φώφη Γεννηματά και ήδη είναι γνωστές οι έντονες αντιπαραθέσεις, με πρόσφατη την άρνησή του να «μετακομίσει» από την οικογενειακή έδρα, την Αχαΐα των Παπανδρέου, στην Εύβοια που αναγκάστηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να αποδεχθεί.


Σχολιάστε εδώ