Παρέα με Κυριάκο, Φώφη και Βαρουφάκη πάει για μπάνια ο Τσίπρας

Παρέα με Κυριάκο, Φώφη και Βαρουφάκη πάει για μπάνια ο Τσίπρας

-Ποιους «φακέλους» θα πάρει μαζί του

Με τις κυβερνητικές σκοτούρες να έχουν περάσει στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει τον χρόνο του διαλείμματος του Αυγούστου για την απαραίτητη οργανωτική, πολιτική και προσωπική ανασυγκρότηση.

Έπειτα από μία εκλογική περίοδο σχεδόν τριών μηνών, από το Πάσχα μέχρι και τις 7 Ιουλίου, έχει ανάγκη από ξεκούραση και καθαρό μυαλό, ώστε να πάρει τις αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας πλέον την εμπειρία του πρωθυπουργού, θα αναχωρήσει για ολιγοήμερες διακοπές όταν θα κλείσει η Βουλή, καθώς θέλει να είναι παρών σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Το πρώτο θέμα για το οποίο θα πρέπει να πάρει αποφάσεις ο Αλέξης Τσίπρας λέγεται… Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να ορίσει το πλαίσιο και το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό, τον διάδοχό του στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της στρατηγικής του νέου δικομματισμού που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει μπροστά του δύο δρόμους: Τον κινηματικό και της Βουλής. Να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στους δρόμους ή να προκαλεί συνεχείς μονομαχίες και φθορές στην εικόνα του αντιπάλου του ο ίδιος στη Βουλή. Βέβαια, το ένα σενάριο δεν αποκλείει το άλλο, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει το κύριο πεδίο της αντιπαράθεσης. Το πιθανότερο από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις με συνεργάτες του είναι το δεύτερο. Όπως είχε πει στη Βουλή, «θα ακούτε γιατί σας μιλάει ο πρωθυπουργός», έτσι θα επιδιώξει να εμπεδώσει και τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιλογή αυτή τον εξυπηρετεί και στον χειρισμό του επόμενου «φακέλου» για τον οποίο θα πρέπει να λάβει αποφάσεις και έχει το όνομα της… Φώφης Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είναι το τελευταίο εμπόδιο στην πλήρη επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα κανένα άλλο πρόσωπο και καμία πρωτοβουλία που να έχει τη διάθεση να σηκώσει το χέρι και να επιδιώξει την αναμέτρηση. Το ερώτημα είναι πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα «καταπιεί» ό,τι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ. Αρχικά του στέρησε την περιφέρεια, τα περιθώρια επέκτασης. Το Ποτάμι διαλύθηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είναι πια διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής υπάρχουν στελέχη που βλέπουν με θετικό μάτι τη συνεργασία με την Κουμουνδούρου. Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Καμίνης δεν έχουν κρύψει ποτέ ότι θεωρούν πρώτο αντίπαλο της Χαριλάου Τρικούπη τη ΝΔ και τον αρχηγό της, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην πολιορκία της Φώφης Γεννηματά ρόλο θα παίξουν και οι εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τους επόμενους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας θα διαπιστώσει πόσο γερές ήταν οι φιλίες που έκανε όσο ήταν πρωθυπουργός. Γνωρίζει ότι ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ περνά και από τις Βρυξέλλες. Όπως βεβαίως και ένα μέρος του power game με τη Φώφη Γεννηματά.

Ο τρίτος «φάκελος» δεν θα μπορούσε παρά να γράφει το όνομα του… Γιάνη Βαρουφάκη.
Από πρώην asset των κυβερνήσεών του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είναι πλέον ένας πονοκέφαλος και μάλιστα εντός Βουλής.

Στο πρόσφατο παρελθόν Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης αντάλλαξαν πυρά και μηνύματα. «Θα μιλήσω εγώ», είπε ο ένας, «να δεις τι έχω εγώ να πω», απάντησε περίπου ο άλλος.

Στη δεξίωση για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μια θερμή χειραψία, αλλά όλοι γνωρίζουν πως υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί, τους οποίους θα επιδιώξει να αξιοποιήσει και η ΝΔ. Στην Κουμουνδούρου αναμένουν με ενδιαφέρον την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Εξεταστική σχετικά με τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η επιλογή του πρωθυπουργού μπορεί να χωρίσει για πάντα τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, μπορεί όμως να τους φέρει και πιο κοντά! Να τους υποχρεώσει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τον κοινό «εχθρό».

Αν οι τρεις πρώτοι «φάκελοι» έχουν στην πρώτη τους σελίδα ονόματα, ο επόμενος έχει το κόμμα. Αφορά τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, θέμα για το οποίο το «ΠΑΡΟΝ» σάς έχει ενημερώσει όσον αφορά τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα να στήσει κάλπες για την ανάδειξη του αρχηγού, ώστε η Κουμουνδούρου από κόμμα στελεχών να γίνει κόμμα μελών, ανοιχτό στην κοινωνία και με οργανώσεις σε χώρους δουλειάς και στην τοπική αυτοδιοίκηση.


Σχολιάστε εδώ