Οι όροι του Κινήματος Αλλαγής στον Μητσοτάκη

Οι όροι του Κινήματος Αλλαγής στον Μητσοτάκη

-Για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση

«Ψηφίζουμε εκλογικό νόμο μόνο αν είναι κοντά στην πρόταση που είχαμε καταθέσει (μπόνους έως 30 έδρες με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος) και μόνο τότε συζητάμε το άρθρο 54 του Συντάγματος για τη μείωση της πλειοψηφίας από τις 200 στις 180 ψήφους για την άμεση εφαρμογή του».

Σε αυτές τις 48 λέξεις κρύβεται η γραμμή άμυνας και αφετηρία αντεπίθεσης του Κινήματος Αλλαγής, τόσο απέναντι στη ΝΔ, όσο και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αγώνα για την επικράτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Θεωρούν ότι με αυτήν τη θέση θα εμφανιστούν συνεπείς με τη μέχρι σήμερα στάση τους και, το κυριότερο, θα μπορούν να την υπερασπιστούν και στα δύο μέτωπα με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί η Φώφη Γεννηματά το έχει πει και το εννοεί: Αυτόνομη πορεία μέχρι τέλους. Δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσει τα κλειδιά της Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, πολύ απλά, αισθάνεται πως δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Και αυτό είναι το μήνυμά της προς όσα στελέχη δεν αντέχουν το μικρό σημερινό μέγεθος του κόμματος.

Για τους ανυπόμονους που δυστυχώς υπάρχουν, χτίζει μία νέα ομάδα στελεχών που έχουν χρόνο μπροστά τους.
Στον Παύλο Χρηστίδη και τον Σπύρο Καρανικόλα, ως επικοινωνιακό δίδυμο το προηγούμενο διάστημα, προστέθηκε μετά τις εκλογές και ο Δημήτρης Μάντζος, ο νέος διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στη Βουλή βρίσκονται νέοι βουλευτές, που όλοι έχουν ένα κοινό: Έχουν βρεθεί και παραμένουν στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν καμιά φιλοδοξία να γίνουν… δεξιοί!

Σε κάθε περίπτωση, στη Χαριλάου Τρικούπη προσβλέπουν σε ένα ήρεμο καλοκαίρι, καθώς η κυβέρνηση περνά ακόμη τον μήνα του μέλιτος με την κοινή γνώμη. Οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά, όμως, γνωρίζουν ότι έρχεται ένα καυτό φθινόπωρο και προετοιμάζονται προκειμένου να είναι έτοιμοι όταν φτάσει η ώρα.

Γιατί από τον Σεπτέμβριο δεν θα βρεθούν στο τραπέζι μόνο τα πολιτικά ζητήματα του εκλογικού νόμου, της αναθεώρησης του Συντάγματος και του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ξέρουν ότι ταυτόχρονα θα πάρει φωτιά το κοινωνικό και οικονομικό πεδίο, καθώς θα έχει έρθει η ώρα της αλήθειας για το άνοιγμα των σχολείων, την κατάργηση του ασύλου, την κατάθεση του προϋπολογισμού κ.ά. Δηλαδή, θα έχει έρθει η ώρα η νέα κυβέρνηση να αναμετρηθεί με τις προσδοκίες που η ίδια δημιούργησε και τη σκληρή πραγματικότητα που συνθέτουν η ελληνική γραφειοκρατία και το βαλκανικό μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτήν την πορεία, το Κίνημα Αλλαγής θα βασιστεί στα ερείσματα που διαθέτει στα συνδικάτα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πήρε την πλειοψηφία των ψήφων, αλλά η σπονδυλική στήλη παραμένει στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής. Είναι τα στελέχη που θα κινητοποιηθούν προκειμένου να αναδειχθούν και να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους στη νέα πορεία που ξεκινά.


Σχολιάστε εδώ