Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ σχετικά με την παραπομπή της Ελλάδας για την προστασία της βιοποικιλότητας

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ σχετικά με την παραπομπή της Ελλάδας για την προστασία της βιοποικιλότητας

Οι απώλειες της βιοποικιλότητας συνιστούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις μέρες μας, καθώς η ανθρωπότητα όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις απώλειες, τουναντίον αυτές έχουν ενταθεί με ρυθμούς πρωτόγνωρους, πραγματικά ανησυχητικούς. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο σημερινός ρυθμός εξαφάνισης ειδών εκτιμάται ότι είναι 100 έως 1.000 φορές μεγαλύτερος από ότι στο παρελθόν και οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα, οι πληθυσμοί των ειδών έχουν μειωθεί κατά 30% του 1970 και ένα εκατομμύριο φυτικών και ζωικών ειδών απειλούνται με εξαφάνιση, κυρίως, λόγω ανθρωπογενών αιτιών.

Η διατήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση της βιοποικιλότητας είναι ζωτικής σημασίας καθότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση βιωσιμότητας αφενός, αλλά και πολύτιμος πόρος για την ευημερία της ανθρωπότητας.

Η χώρα μας παραπέμφθηκε πριν από λίγες ημέρες για την αργοπορία της να πράξει τις απαραίτητες ενέργειες και να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για την προστασία των 239 περιοχών Natura 2000 που είναι εγγεγραμμένες στον ειδικό κατάλογο ο οποίος εγκρίθηκε για τη χώρα μας το 2006 και έπρεπε να προβεί σε όλες οι προβλεπόμενες από την ενωσιακή νομοθεσία παρεμβάσεις έως το 2012.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου περιβάλλοντος, σύμφωνα με τη συνήθη προσφιλή τακτική, με μια λιτή ανακοίνωση προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, αποκρύπτοντας, όμως, αφενός, το γεγονός ότι η ΝΔ είχε το κύριο μέρος της ευθύνης από το 2006 έως το 2012, αφετέρου, το ότι η προηγούμενη κυβέρνηση (στην οποία οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμμετείχαν στο υπόψη Υπουργείο και συνέβαλαν καθοριστικά) ήταν αυτή που δρομολόγησε, από το μηδέν, τις απαραίτητες διαδικασίες και εξασφάλισε χρηματοδότηση για τη σύνταξη των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και την οργάνωση /στελέχωση Φορέων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά υπήρξαν καθυστερήσεις και από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, έγκαιρα και με απόφαση του ανωτάτου οργάνου μας επισήμαναν τις καθυστερήσεις, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και διατύπωσαν προτάσεις για ένα ζήτημα, το οποίο είναι πρώτης προτεραιότητας και ανεξάρτητα από την όποια συμβατική υποχρέωση της χώρας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προχωρά μόνο σε ευχολόγια και κάνει μια αόριστη αναφορά αποκλειστικά στην αναζήτηση ευρωπαϊκών πόρων, χωρίς, άρα, να δηλώνει καμία ουσιαστική βούληση για το θέμα.

Γνωρίζοντας τις αργόσυρτες διαδικασίες ενεργοποίησης του κοινοτικών πόρων το Υπουργείου Περιβάλλοντος θα όφειλε να δεσμευθεί ότι θα εξασφαλίσει άλλους πόρους, εθνικού σκέλους, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι άμεσα, διότι μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει τάχιστη αντιμετώπιση του θέματος,  που δεν πρέπει να παραμείνει σε ευχολόγια.

Άλλωστε, ένα πολύ μικρό μέρος από το δωράκι των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ που προτίθεται να κάνει στον ΕΝΦΙΑ των μεγαλοκατόχων ακινήτων θα επαρκούσε τόσο για την μισθοδοσία των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης όσο και για την προετοιμασία των μελετών και όλων των άλλων ενεργειών που απαιτούνται για τις περιοχές αυτές.

Ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Νίκος Πουτσιάκας ανέφερε σχετικά: «Η βιοποικιλότητα είναι ένας τεράστιος κοιμώμενος πλούτος που πρέπει να ξυπνήσουμε προς όφελος της πράσινης και δίκαιης ανάπτυξης. Οι φορείς διαχείρισης αποτελούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα εξαιρετικό εργαλείο, τόσο για την προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, όσο και για την εφαρμογή πολιτικών πράσινης οικονομίας στον οικοτουριστικό τομέα, στην ιδιοτυποποίηση τοπικών προϊόντων και την τοπικοποίηση της παραγωγής. Οι παραπάνω παρεμβάσεις συμβάλλουν στην διασφάλιση της αειφορικότητας και την επίτευξη μιας βιώσιμης ευημερίας και έχουν και θετική συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα των αρχών και ιδεών της πολιτικής οικολογίας, όπως εκφράζεται από το Κόμμα των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ».

Δεν χρειάζεται καμία παραπομπή για να δράσουμε σε έναν τομέα τόσο ζωτικής σημασίας για όλους μας για αυτό και πρέπει να δράσουμε ΤΩΡΑ.


Σχολιάστε εδώ