Μείζον θέμα  η δικαστική διαφθορά!

Μείζον θέμα η δικαστική διαφθορά!

Πρέπει να επέμβει η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου

-Τονίζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου

«Βόμβες» ρίχνει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, καλώντας τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου να παρέμβει αμέσως, επισημαίνοντας ότι «η διαφθορά ‘‘ευδοκιμεί’’ και στον χώρο της Δικαιοσύνης. Διεφθαρμένος δικαστής δεν είναι μόνον ο δωρολήπτης δικαστής. Είναι και εκείνος που δεν εφαρμόζει τους νόμους, που δεν υπακούει στους κανόνες της αμεροληψίας, που συμμετέχει σε παραδικαστικά κυκλώματα».

Στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στα «Νέα», με τίτλο «Δικαστική διαφθορά και αυτοκάθαρση», ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αναφέρεται στα νοσηρά φαινόμενα που έχουν αμαυρώσει την εικόνα της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα γράφει:
«Ως μείζον θεσμικό ζήτημα θεωρώ όμως τη δικαστική διαφθορά. Τη μη απόδοση ευθυνών στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που δεν τηρούν τους νόμους, που δεν υπηρετούν την αρχή της δικαστικής αμεροληψίας, που δέχονται επιρροές, που διαμορφώνουν σχέσεις εξάρτησης με πολιτικά κόμματα. Νοσηρά φαινόμενα αυτής της μορφής παρουσιάστηκαν και κατά τη δικαστική διαχείριση της υπόθεσης Novartis. Με ευθύνη της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αρχειοθετήθηκαν ακόμη και πρωτοφανείς καταγγελίες εισαγγελικών λειτουργών όχι μόνον για ωμές παρεμβάσεις στο έργο τους, αλλά και με αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους».

«Η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου οφείλει να προχωρήσει σε αντικειμενική έρευνα και την απόδοση ευθυνών. Είναι το ελάχιστο χρέος της. Το ζήτημα όμως της δικαστικής διαφθοράς δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι ευρύτερο, χρόνιο και υπαρκτό. Είναι ο λόγος που η ηγεσία του Αρείου Πάγου πρέπει να αναδείξει το ζήτημα της αυτοκάθαρσης στον χώρο της δικαιοσύνης ως την πρώτη της προτεραιότητα. Το έργο είναι δύσκολο, είναι όμως αποκλειστικής ευθύνης της ίδιας της δικαιοσύνης και αναζητεί την άμεση αντιμετώπισή του».

«Οφείλουν να γνωρίζουν οι δικαστικές ηγεσίες ότι η βλάβη που προκαλείται στην κοινωνία και τη συνολική θεσμική μας λειτουργία από τα φαινόμενα της δικαστικής διαφθοράς είναι πιο σοβαρή και επικίνδυνη από τα φαινόμενα της πολιτικής διαφθοράς. Η διεφθαρμένη δικαιοσύνη σηματοδοτεί ότι είναι διεφθαρμένο το σύνολο των θεσμικών εκφράσεων της πολιτείας».


Σχολιάστε εδώ