Κατρούγκαλος: Δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ – Βρούτσης: Έχουν δοθεί, θα γίνει restart
Οι αναταράξεις στον πολιτικό χώρο της Ελλάδας σχετικά με τις υψηλές συντάξεις που αποκάλυψε το “ΠΑΡΟΝ” συνεχίζονται.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», διέψευσε πως έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις. Χαρακτηριστικά είπε: “Δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ”.
Ο υπουργός κ. Βρούτσης όμως επιμένει μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε: “Έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις και θα γίνει «restart» στο σύστημα του επανυπολογισμού“.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Γ. Κατρούγκαλου που πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης για το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Είναι αντεστραμμένη η πραγματικότητα», δήλωσε ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τις περιπτώσεις ασφαλισμένων, για τους οποίους προκύπτουν συντάξεις έως και 24.000 ευρώ μηνιαίως.
«Δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ. Ο ίδιος ο ασφαλιστικός νόμος -ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου- ακριβώς επειδή προβλέπει ανώτατο όριο εισφορών και συνδέει τις εισφορές με τις συντάξεις, προκύπτει από τον νόμο αυτό ένα πλαφόν ανώτατης σύνταξης γύρω στις 3.000 ευρώ», επισήμανε ο πρώην υπουργός και διευκρίνισε: «Ο νόμος, όμως, δεν είχε μόνο να φροντίσει για το μέλλον, είχε να αντιμετωπίσει και περιπτώσεις στο παρελθόν πολλαπλών εισφορών, σε πολλά ταμεία. Θυμίζω ότι στο παρελθόν δεν έπαιρνε ο κόσμος μία σύνταξη, όπως θα παίρνει στο εξής. Ή έπαιρνε πολλές φορές και πολλές συντάξεις, αν ήταν για παράδειγμα και δικηγόρος και δημοσιογράφος και έδινε εισφορές σε δύο ταμεία. Είχαμε φτάσει στο παρελθόν να υπάρχουν συνταξιούχοι που έπαιρναν μέχρι και δέκα συντάξεις. Επειδή δε θέλαμε να είμαστε άδικοι, λοιπόν, για αυτές τις περιπτώσεις του παρελθόντος προβλέφθηκε μεταβατικά το εξής: Ότι όποιος πλήρωνε μεγαλύτερες εισφορές, από αυτές που προβλέπει ο νόμος, να παίρνει και μεγαλύτερη σύνταξη. Είπαμε ότι για κάθε 1% παραπάνω εισφορά που έδινε, να προσαυξάνεται το ποσό της σύνταξής του κατά 0,75% της μονάδας. Έχω ακούσει τον ισχυρισμό ότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπήκε ανώτατο όριο και μπορεί να είχαμε υψηλές συντάξεις. Θυμίζω ότι ακριβώς επειδή στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα των ανθρώπων αυτών με τις πολλαπλές εισφορές να αθροίζουν συντάξεις, δεν υπήρχε για αυτούς κανένα πλαφόν, γιατί υπήρχε μεν ατομικό όριο στις ατομικές συντάξεις, όχι όμως στο άθροισμα των συντάξεων».
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Εμείς τα θετικά μέτρα θα τα ψηφίσουμε, αλλά είναι σημαντικό να εξακολουθούμε να έχουμε ισορροπία στα δημόσια οικονομικά, να μην επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία να επαναλάβει αυτό που έκανε το 2009, να παραδώσει ένα έλλειμμα της τάξης του 15% και των 24 δισεκατομμυρίων, γιατί αυτό καταλήγει πάλι ο ελληνικός λαός να το πληρώσει. Είπαμε από την αρχή ότι θα ασκήσουμε δομική και προγραμματική αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που διαφωνούμε θα εκφράζουμε τη διαφωνία μας και μέσα και έξω από το κοινοβούλιο , προφανώς όμως όταν υπάρχουν μέτρα θετικά καθ’ αυτά θα τα ψηφίζουμε, γιατί αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι τα μέτρα. Τις δημοσιονομικές συνέπειές τους θα τις δούμε στο μέλλον. Φοβόμαστε και μιλάμε για κρυφή ατζέντα της ΝΔ, γιατί έχουμε τη δικαιολογημένη ανησυχία ότι εφόσον προκύψει άνοιγμα στα δημόσια οικονομικά -ακριβώς λόγω της ιδεολογίας που έχει η ΝΔ και που δεν έχει ως προτεραιότητα όπως εμείς την προστασία των αδυνάμων- φοβόμαστε ότι τα πρώτα θύματα θα είναι εκείνα τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης των πιο αδύναμων συμπολιτών που είχαμε πάρει εμείς».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «πρέπει να γίνει ένα μαζικότερο κόμμα, να πάψει να είναι ένα κόμμα του 4% και να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη που μας έδειξε το 32% του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει πραγματική αντίθεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο πράγματα, δηλαδή στην ανάγκη να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα της Αριστεράς και ταυτόχρονα να εκφράσει το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης […] Δεν επιδιώκουμε την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν παρόμοια στροφή του κόμματος».
Βρούτσης: Ευτυχώς που οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας με ενημέρωσαν και το πρόλαβα
Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με την καταβολή συντάξεων ύψους 24.000 ευρώ, ο υπουργός μιλωντας στον ΑΝΤ1 τόνισε: «Ευτυχώς που οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας με ενημέρωσαν και το πρόλαβα. Σήμερα, θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια».
«Δυστυχώς δεν το προλάβαμε στην αρχή, λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν», συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης. «Αναζητώ στοιχεία για το πόσες είχαν δοθεί, πόσες εκκρεμούσαν», προσέθεσε, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για fake news, είπε πως «δεν θα μπω σε αντιπαράθεση με ονόματα και δηλώσεις» και πως είναι «θράσος ότι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο».
Ο κ. Βρούτσης κατέστησε σαφές ότι «συντάξεις έχουν πληρωθεί», ωστόσο το «δυσάρεστο», όπως είπε, «είναι ότι βρίθουν από λάθη το πλαίσιο του επανυπολογισμού που έγινε και έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις διαμέσου λαθών του επανυπολογισμού».
«Θα γίνει restart στο σύστημα του επανυπολογισμού. Δεν λέω ότι είναι κάτι σίγουρο, λέω ότι οι πληροφορίες που έχω είναι ότι είναι γεμάτος λάθη ο επανυπολογισμός που έγινε και από τη μία έχουμε ευνοϊκές απονομές συντάξεων και από την άλλη αδικίες», τόνισε ο υπουργός. «Θα φέρω διάταξη με οροφή. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης περί πλεονασμάτων στον ΕΦΚΑ, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ», ενώ τόνισε ότι «στο μέλλον δεν θα υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις». Ο υπουργός ανέφερε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 470.000.
«Το πρόβλημα δεν θα λυθεί μέσω του ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει να λυθεί με άλλο τρόπο. Ο νέος δρόμος λέγεται ψηφιακή σύνταξη. Γι’ αυτό με έχετε ακούσει να ανακοινώνω ότι ετοιμαζόμαστε με ταχύτατους ρυθμούς ώστε η Ελλάδα να κάνει ένα ψηφιακό άλμα», επισήμανε ο υπουργός.
«Από 1η Ιουνίου του 2020, το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά. Από την επόμενη τριετία θα βγαίνουν όλες οι συντάξεις ψηφιακά. Γι’ αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες», είπε ο κ. Βρούτσης. «Η νομοθεσία για την ψηφιακή σύνταξη θα έρθει τον Νοέμβριο με την επωνυμία “ΑΤΛΑΣ ψηφιακή σύνταξη”», κατέληξε.
Ρύθμιση των 120 δόσεων
Ο υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ANT1».
«Η κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, έκανε ό,τι ήταν αναγκαίο και απαραίτητο για να διευρύνει και να ενισχύσει την ελκυστικότητα της ρύθμισης, να την κάνει πιο καλή», τόνισε ο κ. Βρούτσης. Επίσης, αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία, ο υπουργός επισήμανε ότι έχει καταθέσει διάταξη «με την οποία μειώνεται το επιτόκιο από το 5% στο 3% κάνοντας την εξόφληση των οφειλών ακόμα πιο ελκυστική στη ρύθμιση». Η κατώτατη δόση είναι στα 50 ευρώ και στα 30 για τους αγρότες.
Όσον αφορά τη μη εκκαθάριση των χρεών, ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι μία παθογένεια του συστήματος». Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, χθες, εκκαθαρίστηκαν 700.000.000 οφειλών του 2017 και 80.000.0000 του 2018. «Για το 2018 καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ακόμη πως «δεν θα υπάρξει παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μετά τις 30 Σεπτεμβρίου» και υπογράμμισε ότι «η ρύθμιση μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Έχουν μπει στη ρύθμιση μέχρι τώρα μόνο 80.000».
Πηγή-φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ