Κυνηγάμε… την Κύπρο στην Ευρώπη!

Κυνηγάμε… την Κύπρο στην Ευρώπη!

– Αν δεν περάσει ο Άρης την ΑΕ Λεμεσού και δεν προκριθούν οι άλλες δύο ομάδες μας θα χάσουμε κι άλλο έδαφος

Δύσκολο καλοκαίρι είναι αυτό που διανύουμε για τη θέση της Ελλάδας στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Η χώρα μας βρίσκεται αρκετά πίσω από την Κύπρο και τη 15η θέση, που εξασφαλίζει πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια για την περίοδο 2021 – 2022, και κλειδί θα είναι η ρεβάνς  στο ΑΕΛ – Άρης.

Μία νίκη, αυτή του Ατρομήτου (1-2 στην έδρα της Ντουνάισκα Στρέντα) και δύο ισοπαλίες ήταν ο απολογισμός στην πρώτη ευρωπαϊκή εβδομάδα των ελληνικών ομάδων. Πλζεν – Ολυμπιακός έμειναν στο 0-0 και το ίδιο Άρης – ΑΕΛ, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς εν όψει των ρεβάνς.

Το θετικό είναι πως η ομάδα από το Περιστέρι έχει το πάνω χέρι για την πρόκριση, πολλές πιθανότητες για μία ακόμη νίκη και φυσικά αν περάσει ακόμα δύο ματς. Με βατό αντίπαλο, τη Λέγκια Βαρσοβίας ή την Κουόπιο από τη Φινλανδία. Ο Ολυμπιακός και να τα κάνει… μούσκεμα κόντρα στην Πλζεν, θα παίξει με την Αντβέρπ. Λογικά θα προχωρήσει κι άλλο. Αν, όμως, προκριθεί, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει με την Μπασακσεχίρ, θα έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στους ομίλους του Europa League και επομένως μίνιμουμ έξι ματς.

Ο Άρης μπορεί να μην κέρδισε την ΑΕΛ, είναι σημαντικό όμως να την αποκλείσει την Πέμπτη. Επτά νίκες και… κάτι είμαστε πίσω από τους Κύπριους. Βέβαια έχουμε μία ομάδα παραπάνω και στο πρώτο ματς ο Απόλλων Λεμεσού ηττήθηκε από τη Σάμροκ Ρόβερς με 2-1. Έχει ελπίδες. Η ΑΕΚ Λάρνακας κέρδισε 3-0 εντός έδρας τη Λέφσκι Σόφιας. Άρα… συνεχίζει. Ο ΑΠΟΕΛ λογικά θα προχωρήσει επίσης στον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Συνεπώς, όλα τα λεφτά είναι να αποκλείσει ο Άρης την ΑΕΛ. Να μείνουν οι Κύπριοι με τρεις ομάδες και ίσως με δύο, αν μείνει εκτός στη συνέχεια και η ομάδα του Απόλλωνα.

Αυτό, σε συνδυασμό με την καλή κλήρωση των «κίτρινων» στη συνέχεια (με Μόλντε ή Τσουκαρίτσκι), την επίσης καλή κλήρωση της ΑΕΚ με Χόνβεντ ή Κραϊόβα και μια καλή πορεία του ΠΑΟΚ στο Europa League, εκτός κι αν κάνει τη μεγάλη έκπληξη και πετάξει έξω τον Άγιαξ αρχικά και έναν ακόμα αντίπαλο και μπει στους ομίλους του Champions League, μπορεί να μας κάνει να ελπίζουμε βάσιμα ότι θα… περάσουμε πάνω από τους αδελφούς Κυπρίους.

Στα προκριματικά η κάθε νίκη δίνει στη χώρα 1.000 βαθμούς (διαιρείται ανάλογα τις ομάδες που έχει η κάθε χώρα), ενώ η κάθε ισοπαλία δίνει 500 βαθμούς (διαιρείται ανάλογα τις ομάδες που έχει η κάθε χώρα).
Αυτήν τη στιγμή, στη ειδική βαθμολογία η Κύπρος έχει 23.250 βαθμούς και η Ελλάδα 21.800. Δηλαδή η διαφορά είναι 1.450 βαθμοί. Αλλά και η 17η Σερβία, με 21.125 βαθμούς και τρεις ομάδες, και η 18η Κροατία, με 21.000 βαθμούς και τρεις ομάδες, δεν είναι μακριά.

Έτσι όπως τα έκαναν οι ομάδες μας, λοιπόν, τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα θα πρέπει να προσπεράσει την Κύπρο και να τερματίσει τουλάχιστον στη 15η θέση. Γιατί; Επειδή τη σεζόν 2021 – 2022, αν είμαστε στη 15η θέση, κρατάμε τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια, τα οποία θα μας δίνουν δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League, μία ομάδα στα προκριματικά του Europa League και δύο ομάδες στα προκριματικά του Europa League 2, της νέας διοργάνωσης της UEFA.

Αν όμως είμαστε στη 16η θέση θα μείνουμε με τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια, μία ομάδα στα προκριματικά του
Champions League, καμία στο Europa League και τρεις ομάδες στα προκριματικά του Europa League 2.


Σχολιάστε εδώ