Άνοιξε την πόρτα των φυλακών ο Ποινικός Κώδικας στους καταχραστές του Δημοσίου!

Άνοιξε την πόρτα των φυλακών ο Ποινικός Κώδικας στους καταχραστές του Δημοσίου!

-Καταγγέλλει ο πρώην αρεοπαγίτης Λέανδρος Ρακιντζής

Κατηγορηματικά αντίθετος με τις αλλαγές που έγιναν στον νέο Ποινικό Κώδικα στο πλαίσιο του… εκσυγχρονισμού του είναι ο αρεοπαγίτης ε.τ. Λέανδρος Ρακιντζής.

«Αποδείχτηκε όχι μόνο μη λειτουργικός, μη αποτελεσματικός και μη ανταποκρινόμενος στους σκοπούς της ποινής της γενικής και ειδικής πρόληψης, έχοντας προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων όχι μόνο στο νομικό κόσμο, αλλά και στην ευρύτερη κοινή γνώμη», επισημαίνει σε δήλωσή του, με αφορμή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου βάσει των ευνοϊκών διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, που κατάργησε τον ν. 1608/1950 και θέσπισε ανώτατο όριο για τις υπεξαιρέσεις σε βαθμό κακουργήματος τα 15 έτη, ανοίγοντας έτσι τις πόρτες των φυλακών.

Υπογραμμίζει ακόμη ο κ. Λ. Ρακιντζής ότι «ο ν. 1608/1950 (περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος) που κάλυπτε πολλούς τομείς του δημοσίου τομέα είχε λειτουργήσει αποτελεσματικά επί εβδομήντα σχεδόν χρόνια και οι μόνοι που ζητούσαν την κατάργησή του ήταν κάποιοι θεωρητικοί και οι εν δυνάμει συνήγοροι καταχραστών, που δεν εξέταζαν το όλο θέμα σφαιρικά».

Να σημειωθεί ότι η… φιλοσοφία στελεχών της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν ότι οι ελαφρότερες ποινές που προβλέπονται από τον νέο Π.Κ. θα λειτουργήσουν ως αποτελεσματικό μέσο της ειδικής πρόληψης, δηλαδή λόγω της αυστηρότητας της ποινής θα αποτρέψουν την τέλεση παρόμοιων αδικημάτων.

Σε αυτό το… επιχείρημα η απάντηση του πρώην αρεοπαγίτη κ. Λέανδρου Ρακιντζή είναι ότι «κάθε επίδοξος εγκληματίας και μάλιστα εγκλημάτων λευκού κολάρου, δηλαδή οικονομικού αντικειμένου, θα κάθονταν ευχαρίστως τέσσερα χρόνια φυλακή για να οικονομήσει 285.000.000 ευρώ». Υπογραμμίζει, επίσης, ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής το… φαινόμενο στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, και εν προκειμένω αυτής που άλλαξε τα… φώτα του Ποινικού Κώδικα, «ότι δεν πρέπει να μετέχουν δικηγόροι – ποινικολόγοι, για να μην ακουστούν πάλι περίεργες φήμες, αλλά μόνο δικαστικοί λειτουργοί.

Η κυβέρνηση μελετά την αναστολή ισχύος του νέου Π.Κ. για τα από τούδε τελούμενα αδικήματα μέχρι της τροποποιήσεώς του, αυτό όμως πρέπει να γίνει τάχιστα, ακόμα και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προς αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων ή άνισων καταστάσεων».

Φωτο: europost


Σχολιάστε εδώ