Στη Γροιλανδία κατευθύνεται το κύμα καύσωνα

Στη Γροιλανδία κατευθύνεται το κύμα καύσωνα

Tην ανησυχία του εκφράζει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ αναφορικά με το κύμα καύσωνα που έπληξε τις τελευταίες ημέρες την Ευρώπη και το οποίο τώρα κατευθύνεται τώρα προς την Γροιλανδία.

Η διαφαινόμενη απειλή αφορά σε πρόκληση τήξης του στρώματος πάγου, ελαττώνοντας το πάχος του σε επίπεδα ρεκόρ, ενδεχομένως και κάτω από το επίπεδο του 2012.

Η ανησυχία έχει διαχυθεί σε κεντρικό επίπεδο στις τάξεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ευθύνονται μάζες θερμού αέρα που προέρχονται απο την Βόρεια Αφρική.

Χαρακτήρισε μάλιστα «τελείως απίστευτο» το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης καταρρίφθηκαν ρεκορ υψηλότερης θερμοκρασίας κατά 2, 3 και 4 βαθμούς Κελσίου. Σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς.

Ανησυχία από την ένταση και το εύρος των πυρκαγιών

Ενώ όπως μεταδίδει το BBC, η πύρινη λαίλαπα, απότοκο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, κατακαίει μεγάλες εκτάσεις στη Σιβηρία, τη βόρεια Σκανδιναβία, την Αλάσκα αλλά και τη Γροιλανδία. Σύννεφα καπνού, μάλιστα, είναι ορατά ακόμα και από το Διάστημα.

Ο Μαρκ Πάρινγκτον, ειδικός μιας εκ των υπηρεσιών του προγράμματος παρακολούθησης της Γης υπο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιγράφει αυτή την εικόνα ως μη έχουσα προηγούμενο.

Εκατοντάδες είναι οι φωτιές που καλύπτουν κυρίως μη κατοικημένες περιοχές κατά μήκος της ανατολικής Ρωσίας, της βόρειας Σκανδιναβίας, της Γροιλανδίας και της Αλάσκα.

Αλλά ο καπνός επηρεάζει ευρύτερες παρακείμενες περιοχές, καλύπτοντας μερικές εξ αυτών σχεδόν ολοκληρωτικά. Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC ότι πόλεις στην ανατολική Ρωσία καταγράφουν σημαντική μείωση της ποιότητας του αέρα από τη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές.

Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο καπνός έχει αγγίξει περιοχή της δυτικής Σιβηρίας η οποία βρίσκεται έξι χρονικές ζώνες μακριά από τις φωτιές στην ανατολική ακτή.

Οι φωτιές στον αρκτικό κύκλο είναι συνηθισμένες μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου ενώ οι μεγάλες πυρκαγιές είναι ένα φυσικό κομμάτι του οικοσυστήματος, αυτό που καθιστά τις συγκεκριμένες ασυνήθιστες είναι η έντασή τους αλλά και το εύρος της περιοχής που έχουν καλύψει.

Σύμφωνα με τον κ. Πάρινγκτον, οι θερμοκρασίες στον Αρκτικό αυξάνονται σε πολύ γρηγορότερο βαθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο ενώ οι θερμότερες καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών και την δυσκολή κατάσβεσής τους εφόσον προκληθεί ανάφλεξη.

Οι δορυφόροι παρακολουθούν μια πύρινη ζώνη μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, επισημαίνει ο αναλυτής του BBC. Αυτές οι διαμορφωθείσες συνθήκες -αξίζει να σημειωθεί – σημειώθηκαν τον Ιούνιο, που ήταν και ο πιο καυτός Ιούνιος σε επίπεδο θερμοκρασίας που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Χαρακτηριστικό πάντως της δυσκολίας αντιμετώπισης της κατάστασης είναι η πληροφορία που μεταφέρει το δημοσίευμα σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές αρχέςδεν στρέφονται προς την κατεύθυνση αναγκαστικής κατάσβεσης της πλειοψηφίας των περιστατικών καθώς εκτιμούν ότι το κόστος καταπολέμησής τους θα είναι μεγαλύτερο από την ζημιά που θα προκαλέσουν εν τέλει, καθώς δεν απειλούν σπίτια ή την οικονομία.

Τα hashtag όμως #putouttheSiberianfires και #saveSiberianforests συγκαταλέγονται στα πιο δημοφιλή των τελευταίων ωρών.

Πηγή: cnn.gr
Φωτο: pixabay.com


Σχολιάστε εδώ