Τσαβούσογλου: Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής – Απειλές Σοϊλού: Η ΕΕ δεν θα αντέξει το κύμα των μεταναστών

Τσαβούσογλου: Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής – Απειλές Σοϊλού: Η ΕΕ δεν θα αντέξει το κύμα των μεταναστών

– «Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής».

Την παραπάνω απόφαση της Τουρκίας ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, αντιδρώντας προφανώς στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το τελευταίο όμως διάστημα, επιβεβαιώνοντας το “Π”, παρατηρούνται αυξήσεις ροών απο τη γειτονική χώρα…

«Αδειάζει» τον Τσαβούσογλου η ΕΕ: Καμία αλλαγή πολιτικής για μεταναστευτικό

Σύμφωνα με το sigmalive.com, κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, η Νατάσα Μπερτώ δήλωσε ότι “εχουμε δει τα σχόλια του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, τα οποία δεν αναφέρονται στην δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (για το μεταναστευτικό), αλλά στη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία, εν πάση περιπτώσει, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.”

“Όσον αφορά τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αμφότερα τα μέρη παραμένουν αφοσιωμένα στη συνεχή εφαρμογή της”, ξεκαθαρίζει η κ. Μπερτώ.

“Όσον αφορά τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, η πλήρης εφαρμογή της σε όλες τις διατάξεις της παραμένει μία από τις προϋποθέσεις για την ελευθέρωση των θεωρήσεων”, σημειώνει η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική διεξοδο με την πάγια τακτική των τετελεσμένων γεγονότων θα ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες για την εξωτερική πολιτική της στις αρχές Αυγούστου, καθώς θεωρεί πως η Ε.Ε. δεν έχει προχωρήσει στη δέσμευσή της για την άρση της βίζας των Τούρκων πολιτών.


Αν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της, τότε καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα αντέξει για περισσότερο από έξι μήνες!


«Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να περιμένει στην πόρτα της Ε.Ε. για άλλα 50 χρόνια και θα ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική της στις αρχές Αυγούστου», απείλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εν τω μεταξύ  ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με το Anadolu, προειδοποίησε συγκεκριμένα ότι αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεταναστών τότε καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα αντέξει το κύμα των μεταναστών, για περισσότερο από έξι μήνες.

Φωτο: kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ