Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες

Δεν έχουν την καλύτερη εικόνα στην Ευρωζώνη οι τέσσερις συστημικές μας τράπεζες με βάση τον βασικό δείκτη κεφαλαίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μάλιστα, έχουν –όπως είναι φυσικό λόγω της οικονομικής κρίσης– τους χειρότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων και ρευστότητας.

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, που διαμορφώθηκε στο 41,41%, και ακολουθούν οι κυπριακές με 20,31% και οι πορτογαλικές με 11,50%.

Τον χαμηλότερο δείκτη ρευστότητας είχαν οι ελληνικές τράπεζες (74,07%) και τον υψηλότερο οι σλοβενικές (387,22%).

Τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 116,87 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ για το σύνολο των σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης ανήλθαν σε 21,748 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, το συνολικό ενεργητικό των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων ανέρχεται σε 241,21 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολο των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι 22,695 τρισ. ευρώ.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες είναι ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαίων (ήτοι κεφαλαιακής επάρκειας) διαμορφώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 υψηλότερα από τον μέσο όρο των τραπεζών της Ευρωζώνης.


Σχολιάστε εδώ