Ν. Στραβελάκης: Δεν θα μας πουλάει σανό και ο κ. Χατζηδάκης…

Ν. Στραβελάκης: Δεν θα μας πουλάει σανό και ο κ. Χατζηδάκης…


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού
και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Το θέμα με τη ΔΕΗ παράγινε. Μετά τις κινδυνολογίες του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο οποίος δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν έχει χρήματα «να αγοράσει πυλώνες», η κυβέρνηση προχώρησε σε επαφές για τα προβλήματα της ΔΕΗ τόσο με την απερχόμενη διοίκηση της εταιρείας όσο και με τους ανταγωνιστές της!

Όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα Capital, o κ. Χατζηδάκης προχώρησε στις εν λόγω επαφές στα πλαίσια του συνεδρίου του περιοδικού «Economist», που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Στο αποκαλυπτικό της ρεπορτάζ η ιστοσελίδα τονίζει ότι τόσο ο αντιπρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης κ. Ανδριώτης, όσο και οι εκπρόσωποι των ανταγωνιστριών εταιρειών Protergia (Μυτιληναίος) και Elpedison συμφώνησαν εμμέσως πλην σαφώς για την ανάγκη αύξησης των τιμολογίων ρεύματος, ώστε να λυθούν τα προβλήματα.

Το άρθρο, ουδόλως τυχαία, προχωρά στη συνέχεια στην επισήμανση της ανάγκης τοποθέτησης στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση, στο οποίο συμφωνούν φυσικά και οι ανταγωνιστές της. Δεν γνωρίζω αν οι εταιρείες Protergia και Elpedison μπήκαν στον κόπο να αυτοπροταθούν ως στρατηγικοί επενδυτές ή θα το κάνουν σε επόμενες επαφές. Αυτό που καταλαβαίνουν και μικρά παιδιά πλέον είναι ότι επιδιώκεται και το ρεύμα να πληρώνουμε ακριβότερα και να ξεπουληθεί η ΔΕΗ πιθανόν στους α­νταγωνιστές της.

Βέβαια, για κακή τύχη του κ. Χατζηδάκη, η ΔΕΗ, αντίθετα με την Ολυμπιακή Αεροπορία, δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμό) και ως εκ τούτου οι κινδυνολογικές δηλώσεις του, με ύφος αθώας περιστεράς, ελέγχονται με μια απλή ανάγνωση των οικονομικών στοιχείων. Στη σελίδα 102 των οικονομικών καταστάσεων παρατίθεται ο πίνακας ταμειακών ροών του ομίλου ΔΕΗ που συνοψίζεται παραπάνω.

Από τον πίνακα προκύπτει ότι από 848 εκατ. ευρώ ζημίες προ φόρων της επιχείρησης τα 343 εκατ. αφορούν ζημίες από διακοπτόμενες δραστηριότητες και έχουν εφάπαξ επίδραση. Συγκεκριμένα, οι ζημίες αυτές αφορούν την απομείωση της αξίας των εργοστασίων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, που η εταιρεία έχει υποχρεωθεί να πουλήσει κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως και οι επαναλαμβανόμενες ζημίες (505 εκατ. ευρώ περίπου) αφορούν ως επί το πλείστον αποσβέσεις παγίων στοιχείων, δηλαδή λογιστικές και όχι ταμειακές ζημίες. Για τον λόγο αυτό το λειτουργικό αποτέλεσμα και οι αντίστοιχες ταμειακές ροές της επιχείρησης εμφανίζουν κέρδη 254 εκατ. ευρώ και όχι ζημίες.

Όταν, δε, ληφθούν υπόψη και οι μεταβολές του κεφαλαίου κίνησης, δηλαδή πρωτίστως οι εισπράξεις των απαιτήσεων και οι πληρωμές των μη τραπεζικών υποχρεώσεων της επιχείρησης, οι ταμειακές ροές ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ περίπου και είναι πεντέμισι φορές οι εισπράξεις του 2017, που ήταν μόλις 177 εκατ. ευρώ. Από την ανάλυση των κονδυλίων φαίνεται ότι η ΔΕΗ κατόρθωσε να εισπράξει 1 δισ. ευρώ επιπλέον σε απαιτήσεις (λογαριασμούς ρεύματος ιδιωτών, επιχειρήσεων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας), ενώ μείωσε τις εμπορικές της υποχρεώσεις κατά 500 εκατ. ευρώ.

Τι έγιναν όμως αυτά τα λεφτά και η επιχείρηση παρουσίασε πρόβλημα ρευστότητας; Όπως φαίνεται από τη συνοπτική κατάσταση ταμειακών ροών που παραθέτουμε, 700 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε επενδύσεις και 445 εκατ. ευρώ εξόφλησαν μέρος του τραπεζικού δανεισμού της επιχείρησης.

Όπως φαίνεται από τη σημείωση 15 (σελίδα 175 των οικονομικών καταστάσεων), από τα 700 εκατ. ευρώ «επενδύσεων» τα 600 αφορούν την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Είναι μια ακόμη κανονιστική διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει γονατίσει τη ΔΕΗ και την οδηγεί εκ του ασφαλούς στο ξεπούλημα. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι ο περιορισμός των αποτελεσμάτων προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου για συνεχιζόμενες δραστηριότητες, από 887 εκατ. ευρώ το 2017 σε 217 εκατ. ευρώ το 2018, οφείλεται κατά 350 εκατ. ευρώ σε αυξημένες δαπάνες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (λόγω παύσης λειτουργίας των μονάδων Μελιτίνης και Πτολεμαΐδας) και αυξημένων εξόδων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων.

Τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ οφείλονται σε μείωση του κύκλου εργασιών λόγω της δραστηριοποίησης των ιδιωτικών εταιρειών, στις οποίες η ΔΕΗ έχει υποχρεωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πουλά ηλεκτρικό ρεύμα με ζημία.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν θα πληρώσει ο λαός τα κέρδη των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε θα αποξενωθεί από ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο όπως η ΔΕΗ. Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει παταγωδώς και στον τομέα της ενέργειας.

Αρκεί να θυμηθούμε το σκάνδαλο της ENRON, που στο πλαίσιο της χρηματιστηριακής απάτης που εξελισσόταν βύθιζε συστηματικά την Καλιφόρνια στο σκοτάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κοινωνία αλλά και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πρέπει να επαγρυπνούν, γιατί η κυβέρνηση προς λύσεις
ENRON δείχνει να προσανατολίζεται.


Σχολιάστε εδώ