Μ. Κυριακοπούλου: Το μήνυμα των εκλογών

Μ. Κυριακοπούλου: Το μήνυμα των εκλογών


Της
ΜΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πρώην βουλευτού ΠΑΣΟΚ


Το αποτέλεσμα των εκλογών σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα, μια νέα περίοδο για τα πολιτικά κόμματα.

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής από τους πολίτες δείχνει την ωριμότητα του λαού μας. Απάντησε με Δημοκρατία, έδειξε τις επιλογές και καταδίκασε τον λαϊκισμό και τη διχαστική πολιτική.

Παράλληλα, όμως, η αποχή δείχνει την αποπολιτικοποίηση μεγάλου αριθμού πολιτών, που αμφισβητούν όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα αλλά και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Σε αυτό έχει συμβάλει η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Για αυτό το φαινόμενο ευθύνη έχουν τα πολιτικά κόμματα, που καλούνται να παίξουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και στην κοινωνία, εμβαθύνοντας και εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο της Δημοκρατίας.

Το Κίνημα Αλλαγής κράτησε τη δύναμή του, ελαφρώς ενισχυμένη, και έφερε ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις ευρωεκλογές.

Μέσα στη δίνη των δύο μεγάλων κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε τη μάχη της υπεύθυνης πολιτικής.

Το Κίνημα Αλλαγής έχασε πολύτιμο χρόνο στην προσπάθειά του να ανοιχτεί ουσιαστικά στην κοινωνία, παρά το σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο και την πολιτική αντιπαράθεση σε θέσεις και πεπραγμένα.

Οι ανάγκες για εργασία και απασχόληση, οι διάφορες «τακτοποιήσεις» δεν άφηναν να ιδωθεί με καθαρή ματιά από τους πολίτες η οπισθοδρόμηση της χώρας.

Η χειραγώγηση των πολιτών μέσω της ανάπτυξης πελατειακών-κομματικών δικτύων ήταν φανερή.
Η διαρκής προπαγάνδα από τον ΣΥΡΙΖΑ για το παλιό πολιτικό σύστημα θόλωνε τα σημαντικά επιτεύγματα, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ανέδειξαν το ΠΑΣΟΚ ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Παράλληλα, η Σοσιαλδημοκρατία, που υπερασπίστηκε τα κοινωνικά δικαιώματα, που αύξησε τα εισοδήματα και των πιο χαμηλών οικονομικά στρωμάτων και έκανε ισχυρή τη μεσαία τάξη, μετά την οικονομική κρίση και την ύφεση υποχώρησε ως κυρίαρχη πολιτική ιδεολογία. Στην Ελλάδα εξέλιπε η ηγετική φυσιογνωμία που θα προέβλεπε την καταιγίδα και θα χάραζε μια νέα στρατηγική.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη συμμετοχή προσώπων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που είχαν υψηλές πολιτικές και κυβερνητικές θέσεις, δεν δημιουργεί τους όρους ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Φαίνεται ότι δεν έχει ταυτότητα, συντίθεται από άθροισμα προσώπων ετερόκλητων, με έντονα τα στοιχεία του καιροσκοπισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ποσοστό του, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ, που υπήρξε ένα μεγάλο ριζοσπαστικό κίνημα με βαθιές κοινωνικές ρίζες, δημιουργήθηκε κάτω από συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες, με καθοδηγητή και πρωτοπόρο τον μεγάλο ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου, τον ηγέτη που δεν δίχασε, αλλά συμφιλίωσε την κοινωνία και εμβάθυνε τη Δημοκρατία.

Εκτιμώ ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει όλο τον χρόνο να ανασυνταχθεί και να διευρύνει την κοινωνική και εκλογική του βάση μέσα από ένα ειλικρινές προσκλητήριο χωρίς αποκλεισμούς.

Βεβαίως πρέπει να προηγηθεί μια ειλικρινής συζήτηση από όλους για τη συρρίκνωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ. Είναι εφικτό να συγκροτήσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και να απεγκλωβίσει πολίτες με όπλο την αλήθεια.

Σε μια περίοδο τεσσάρων ετών μπορεί να βγάλει από την παθητικότητα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που έχει παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση προόδου και προοπτικής για τη ζωή του.

Μπορούμε να αναμετρηθούμε με το παρελθόν και το παρόν, να αποκτήσουμε αυτογνωσία και με αυτήν οδηγό να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον για την παράταξη και την κοινωνία.


Σχολιάστε εδώ