Ο Τσίπρας στήνει κάλπες και αφήνει πίσω του τους… Συριζαίους!

Ο Τσίπρας στήνει κάλπες και αφήνει πίσω του τους… Συριζαίους!

-Γάντι στους διαφωνούντες: «Όποιος θέλει αποχωρεί από το 31,5% και γίνεται Λαφαζάνης»!
-Τα ’χει… πάρει με τον Τσακαλώτο

Ως άνθρωπο με ισχυρή μνήμη και ισχυρά «πρέπει» περιγράφουν τον Αλέξη Τσίπρα όσοι τον γνωρίζουν. Και ειδικά όσοι τον ήξεραν στην αντιπολίτευση και τον έζησαν την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξέρει με ακρίβεια τι έχει προσφέρει το κάθε στέλεχος στην πορεία προς την πολιτική ηγεμονία και τι έχει πάρει από την επικράτηση και την κυριαρχία της Αριστεράς στο πολιτικό σκηνικό την περίοδο Ιανουάριος 2015 – Ιούλιος 2019. «Οπότε δεν μπορεί να ακούει δικαιολογίες και αστειότητες ως επιχειρήματα, είτε για το θέμα της συνεισφοράς στο κόμμα από τη βουλευτική αποζημίωση είτε για την πολιτική γραμμή», επισημαίνει στο «ΠΑΡΟΝ» εξ απορρήτων συνεργάτης του.

«Δεν μπορεί να ακούει ότι κάποιοι αγωνίστηκαν για την έδρα το 2019 και δεν είναι όπως το 2015 (σ.σ.: Την εκλογή με λίστα τον Σεπτέμβριο), γιατί ξέρει τι έχει κάνει ο ίδιος για κάθε εκλογική περιφέρεια, ικανοποιώντας αιτήματα βουλευτών ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν τις ψήφους των πολιτών», εξηγεί. «Χωρίς την προσωπική εμπλοκή του Τσίπρα πολλοί που σήμερα είναι στη Βουλή θα ήταν σπίτι τους», προσθέτει και στέλνει ένα μήνυμα προς όλους όσους πιστεύουν ότι μπορούν να κρατήσουν δέσμιο της βουλευτικής τους ψήφου τον Αλέξη Τσίπρα: «Όποιος θέλει αποχωρεί από το 31,5% και γίνεται Λαφαζάνης»!

«Μην τον εκνευρίζετε γιατί θα στήσει κάλπες και δεν θα μπορούμε ούτε να του μιλήσουμε», συμβούλεψε τους διαφωνούντες (διαφωνούντες γενικώς και αορίστως μέχρι στιγμής) συνεργάτης του πρωθυπουργού, που είναι πλέον βουλευτής, στην πρόσφατη, πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Γιατί το σχέδιο μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ δεν βασίζεται στα στελέχη, αλλά σε κινηματικές διαδικασίες, στις οποίες μπορεί να εμπλέξει τον λαό μόνο το πρόσωπο του ηγέτη. Θυμίζουν το προηγούμενο με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, παρότι είχε το «δαχτυλίδι» από τον Κώστα Σημίτη, νομιμοποίησε την εξουσία του στήνοντας κάλπες για την εκλογή του από τον λαό. Και πέτυχε να τον ψηφίσουν πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες.

Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού εκφράζουν ιδιαίτερα την απορία τους για τη στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Ήταν υπουργός Οικονομικών για τέσσερα χρόνια, στηρίχθηκε όσο κανένα άλλο στέλεχος σε όποια συμφωνία και εάν έφερε, τώρα δεν μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει την ατζέντα», λένε χαρακτηριστικά. Δηλώνουν ότι αντιλαμβάνονται ως έναν βαθμό την ανάγκη να συντηρηθεί στη ζωή η ομάδα των «53», προειδοποιούν όμως ότι με διαφοροποιήσεις χωρίς περιεχόμενο θα επιτευχθεί το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, μια πρώτη γεύση της νέας πραγματικότητας πήραν άπαντες με τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις ευθύνης στο κόμμα και στη Βουλή. Ανακοίνωσε την Όλγα Γεροβασίλη στη θέση του γραμματέα της ΚΟ, τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Δημήτρη Τζανακόπουλο και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ως διευθυντή της ΚΟ και τον Δημήτρη Βίτσα ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. Στο κόμμα, στη θέση της Ράνιας Σβίγγου, που αναλαμβάνει τον τομέα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, τοποθέτησε τον Αλέξη Χαρίτση.

Χωρίς να το διαπραγματευθεί με κανέναν, ανακοίνωσε και τους νέους τομεάρχες της ΚΟ, τη λεγόμενη «σκιώδη κυβέρνηση»: Στο υπουργείο Οικονομικών τοποθέτησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μαζί με την Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη. Στο υπουργείο Οικονομίας τον Νίκο Παππά και τον Γιώργο Τσίπρα.

Στο Εξωτερικών τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τη Σία Αναγνωστοπούλου, στο Εργασίας την Έφη Αχτσιόγλου και τη Θεανώ Φωτίου, στο Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό και τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, στο Ενέργειας τον Σωκράτη Φάμελλο και τη Χαρά Καφαντάρη, στο Δικαιοσύνης τον Σπύρο Λάππα, στο Υποδομών – Μεταφορών τον Γιώργο Βαρεμένο και την Πέτη Πέρκα, στο Ναυτιλίας τον Νεκτάριο Σαντορινιό, στο Προστασίας του Πολίτη τον Γιάννη Ραγκούση, στο Εθνικής Άμυνας τον Θόδωρο Δρίτσα, στο Παιδείας τον Νίκο Φίλη, στο Εσωτερικών τον Χρήστο Σπίρτζη, στο Αγροτικής Ανάπτυξης τους Σταύρο Αραχωβίτη και Βασίλη Κόκκαλη, στο Τουρισμού την Κατερίνα Νοτοπούλου, στο Μακεδονίας – Θράκης τη Δώρα Αυγέρη, στο Αθλητισμού τον Γιάννη Μπουρνούς και στο Ψηφιακής Πολιτικής τον Μάριο Κάτση.

Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις του και την αποφασιστικότητά του να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ, την προηγουμένη της συνεδρίασης της ΚΟ πήγε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ για να συνεδριάσει με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας. «Είναι στρατηγική απόφαση και εκπεφρασμένη η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουμε μαζί σε μια θαρραλέα διαδικασία ανασυγκρότησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών και να παύσει η κομματική αναντιστοιχία με την ευρεία κοινωνική βάση», δήλωσε ορθά – κοφτά ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Λούκα Κατσέλη, Πέτρος Κόκκαλης, Χρίστος Κοκκινοβασίλης, Θάνος Μαντίκος, Νίκος Μπίστης, Θάνος Μωραΐτης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Γιάννης Ραγκούσης, Λάμπρος Ρώσσης, Στέφανος Τζουμάκας, Χάρης Τσιόκας, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Φίλιππος Γκανούλης, Μενέλαος Γκίβαλος, Θοδωρής Δουλουμπέκης, Τάνια Καραγιάννη, Κώστας Καραγιώργης και Ζωή Καρκούλια.

Όλα αυτά οδηγούν σε συνέδριο, ο χρόνος για το οποίο θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις. Για να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει τον προϋπολογισμό του 2020 τον Σεπτέμβριο και το πολιτικό κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε για τη νέα κυβέρνηση. Προφανώς σε συνδυασμό με τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος, εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και αλλαγής του εκλογικού νόμου, θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα ή τα έχει θέσει ως προτεραιότητες ο πολιτικός του αντίπαλος.


Σχολιάστε εδώ