Ο «κρυφός» δημοσιονομικός χώρος του 2020
Λύση στο πρόβλημα του δημοσιονομικού χώρου, που θα της επιτρέψει να εφαρμόσει το πρόγραμμα φοροελαφρύνσεών της, ιδίως το 2020, αναζητεί η κυβέρνηση και, στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει διάφορες προτάσεις, συμβατές με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: ότι, δηλαδή, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί χωρίς μείωση του αφορολογήτου και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.
Δίπλα στις περικοπές δαπανών, που πρωταγωνιστούν στους κυβερνητικούς προβληματισμούς, και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταξύ άλλων μέσω ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρόταση που θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά το κενό: ο συνυπολογισμός στα έσοδα του προϋπολογισμού των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑNFAs).
Πρόκειται για ποσό που φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ τον χρόνο, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό το κενό που ήδη προβλέπεται να υπάρξει το 2020 και θα διευρυνθεί, ασφαλώς, με τις φοροελαφρύνσεις της νέας κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για κενό 1,8 δισ. ευρώ το 2020, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.
Τα SMPs και ANFAs είναι ένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και προβλέπεται να επιστρέφονται δύο φορές τον χρόνο, υπό τον όρο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει συμφωνήσει να εφαρμόζει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταπρογραμματικής της εποπτείας. Δεν υπολογίζονται, όμως, στα έσοδα.
Η πρόταση είναι ακόμη αρχική, δεν έχει τύχει επεξεργασίας και δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα.
Επίσης, πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές εκτιμούσαν κατά την αποχώρησή τους από την Αθήνα πως δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό φέτος, ενώ, αντίθετα, για το 2020 βλέπουν κενό και περιμένουν το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και τα σχέδιά της για το πώς θα το καλύψει.
Σημειώνεται ότι η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, του περασμένου μήνα, υπολόγιζε το κόστος των μέτρων του Μαΐου στο 1,1%-1,4% του ΑΕΠ για φέτος και στο 1,2%-1,5% του ΑΕΠ για το 2020. Η Κομισιόν υπολόγιζε επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, πριν από τα μέτρα, θα διαμορφωνόταν στο 3,6% του ΑΕΠ το 2019, επομένως η εφαρμογή των μέτρων θα το οδηγούσε στο 2,2%-2,5% του ΑΕΠ και χαμηλότερα.
Τελικά, μετά τις συζητήσεις που είχε με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι πληροφορίες αναφέρουν πως επανεκτίμησε τους αρχικούς της υπολογισμούς για το κόστος των 120 δόσεων (0,3%-0,6% του ΑΕΠ) και άκουσε με ενδιαφέρον τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, η οποία δεν θα είναι πλήρης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Ετσι, καθησυχάστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι φόβοι των δανειστών για το 2019, αν και το θέμα θα ξανασυζητηθεί τον Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε προχθές στη Βουλή για «καθορισμό και υλοποίηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, σε όλα τα υπουργεία», ενώ και ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε χθες, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σε υπερεκτίμηση των δαπανών του προϋπολογισμού από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Το οικονομικό επιτελείο, εν ολίγοις, θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός δεν θα υλοποιηθεί πλήρως, η οροφή των δαπανών θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και έτσι θα εξοικονομηθεί δημοσιονομικός χώρος, που για φέτος, τουλάχιστον, θα είναι αρκετός για να μην υπάρξει κενό. Σημειώνεται ότι, από τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, δημοσιονομική επίπτωση θα έχει φέτος μόνο ο ΕΝΦΙΑ, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό κατά 200 εκατ. ευρώ επιπλέον της ρύθμισης ΕΝΦΙΑ της προηγούμενης κυβέρνησης, που καταργείται.
Οι δαπάνες
Συμπληρωματικά προς την «προσγείωση» αυτή της οροφής των δαπανών, η κυβέρνηση σχεδιάζει και άλλα μέτρα στο μέτωπο των δαπανών, όπως η συνέχιση και επέκταση της λεγόμενης «επισκόπησης δαπανών» των υπουργείων (υπολογίζουν εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ έως το 2020), όπως και περικοπές των δαπανών των ΔΕΚΟ (400 εκατ. ευρώ το 2020). Ωστόσο, το 2020 θα χρειαστεί πιθανότατα και μια πιο δραστική παρέμβαση για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης για τον συνυπολογισμό στα έσοδα των SMPs και ANFAs θα ήταν μια τέτοια δραστική παρέμβαση. Στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά περίπου 0,7% του ΑΕΠ.
Πηγη+φωτο: kathimerini