Η απλή αναλογική προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στο ΚΙΝΑΛ

Η απλή αναλογική προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στο ΚΙΝΑΛ

Σε υπαρξιακό θέμα αναμένεται να εξελιχθεί για το Κίνημα Αλλαγής η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Η Φώφη Γεννηματά έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης της απλής αναλογικής, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι υπέρ ενός συστήματος που θα συνδέει το μπόνους στο πρώτο κόμμα (καθαρά μικρότερο από το σημερινό) με την εκλογική του επίδοση.

Με αυτήν τη γνώση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν χάνει ευκαιρία να διαμηνύει στο Μέγαρο Μαξίμου πως εάν πράγματι θέλει τη συναίνεση θα πρέπει να μελετήσει, πριν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, τις προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα της στην προηγούμενη Βουλή. «Δεν θα πρέπει κανείς να μας θεωρεί δεδομένους», εξηγούν οι συνεργάτες της.

Όμως, στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν φόβους για το κατά πόσο το Κίνημα Αλλαγής θα περάσει τη σχετική δοκιμασία ενωμένο. Γνωρίζουν ότι όταν τεθεί προς συζήτηση το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κορυφώσει τις πιέσεις του, επιχειρώντας να διασπάσει το μέτωπο της Χαριλάου Τρικούπη. Ουσιαστικά θα κατηγορήσει το Κίνημα Αλλαγής για προδοσία των αρχών της Αριστεράς και για απόλυτη ταύτιση με τα σχέδια της Δεξιάς.

Την κατάσταση περιέπλεξε ο γνωστός συ­νταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Αναφερόμενος στη διαδικασία αναθεώρησης του Συ­ντάγματος υποστήριξε πως ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής μπορούν να μειώσουν τις ψήφους για την άμεση εφαρμογή του εκλογικού συστήματος (σ.σ.: Σήμερα απαιτούνται 200 ψήφοι) στις 180. Ακριβώς όσες προκύπτουν από το άθροισμα της κοινοβουλευτικής δύναμης των δύο κομμάτων. Έτσι η χώρα θα γλιτώσει την περιπέτεια της απλής αναλογικής.

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Νίκος Αλιβιζάτος υποστήριξε τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κατοχυρώσει και συνταγματικά την απλή αναλογική, έκανε το λάθος, αντί να προτείνει την προσθήκη νέας διάταξης στο άρθρο 54 του Συντάγματος, να συμπεριλάβει στις αναθεωρητέες διατάξεις την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, η οποία, όπως είδαμε, προβλέπει την πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την παράκαμψη του κανόνα των ‘‘μεθεπόμενων’’ εκλογών. Κατά την κρατούσα άποψη, το ως άνω σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύει την παρούσα Βουλή.

Ως αναθεωρητική, συνεπώς, αυτή μπορεί να τροποποιήσει την κρίσιμη παράγραφο κατά το δοκούν. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να επιδιώξει, με τη συνδρομή της κ. Γεννηματά (158 + 22 = 180 ψήφοι), να μειώσει την προβλεπόμενη πλειοψηφία από 200 σε 180 βουλευτές, ώστε, αμέσως μετά, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να προχωρήσουν στην αλλαγή και του εκλογικού νόμου. Διά της πλαγίας, λοιπόν, θα μπορούσε να αποφύγει τις ‘‘διπλές’’ εκλογές το 2023 και να ενταφιάσει από σήμερα την απλή αναλογική».

Επιχείρηση διάσπασης του ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ
Για να γίνει πράξη το σενάριο αυτό, αν τελικά γίνει αποδεκτό, δεν θα πρέπει να… σπάσει κανείς. Και επανερχόμαστε έτσι στο θέμα των πιέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου έχει ήδη ξεκινήσει στενό μαρκάρισμα στη Χαριλάου Τρικούπη. Με μια πλειάδα στελεχών προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στις τάξεις του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβολή ισχύος στους κύκλους των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά το γνωρίζει αυτό πολύ καλά.

Για αυτό και σε ανύποπτο πολιτικά χρόνο θα επιδιώξει να ομογενοποιήσει το εσωτερικό του κόμματός της. Οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που ήταν στη Δημοκρατική Συ­μπαράταξη από το 2015 έως το 2019 στη Βουλή δεσμεύονται από τις προηγούμενες θέσεις, αλλά το ερώτημα είναι αν θα διαφοροποιηθούν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καμίνης. Για τον λόγο αυτό είναι πιθανόν το θέμα να τεθεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων ή σε συναντήσεις των δύο στελεχών με τη Φώφη Γεννηματά.

«Αν σπάσουμε, θα διαλυθούμε», λένε με ανησυχία βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, που πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει τις προσυνεδριακές διαδικασίες και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα με τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος, εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Είμαστε στη γωνία, αλλά αν επιβιώσουμε θα είμαστε πιο δυνατοί», εκτιμούν, θέτοντας και τον πήχη της επόμενης πολιτικής περιόδου.


Σχολιάστε εδώ