Έκοψε ο Μητσοτάκης τους ανθρώπους του Σαμαρά

-Βαρύ το κλίμα στις σχέσεις τους

Βαριά –μαύρα– σύννεφα σκιάζουν τις σχέσεις Κυρ. Μητσοτάκη και Αντ. Σαμαρά λίγες μόνο ημέρες μετά τη σημαντική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για «κακό κλίμα», που καταγράφηκε και στη μεταξύ τους συνάντηση στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή. Αν και αρκετοί προεξοφλούσαν ότι ο βαθμός επιρροής του πρώην πρωθυπουργού στη «νέα εποχή» θα ήταν αυξημένος, λόγω της στήριξης που παρείχε στον κ. Μητσοτάκη για την ανάδειξή του στην αρχηγία, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες τα περισσότερα από τα αιτήματά του για την αξιοποίηση βουλευτών-στελεχών είτε στην κυβέρνηση είτε σε καίριες θέσεις (υπουργεία – Βουλή). Το «ναυάγιο» των φιλοδοξιών του κ. Σαμαρά να αναλάβει θέση επιτρόπου, με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες, ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Τα πρώτα δυσάρεστα μηνύματα για τον κ. Σαμαρά ήρθαν με τη συγκρότηση της κυβέρνησης, όπου βουλευτές (Ανδρ. Κατσανιώτης, Κ. Βλάσης κ.ά.) προσκείμενοι στον ίδιο έμειναν εκτός λίστας. Και όσοι –ελάχιστοι στην πραγματικότητα– περιλήφθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν σε θέσεις… κατώτερες των προσδοκιών τους.

Ο Μ. Βορίδης ανέλαβε το χαρτο­φυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ περίμενε κάποιο με μεγαλύτερη επιρροή, όπως, π.χ., το Εσωτερικών. Ο Ν. Μηταράκης τοποθετήθηκε σε θέση υφυπουργού (στο Εργασίας) και… τέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει στη θέση του γενικού γραμματέα της Βουλής να τοποθετηθεί ο πρώην σύμβουλός του Θ. Θεοδωρόπουλος. Ο κ. Μητσοτάκης… προτίμησε να βάλει έναν «δικό» του άνθρωπο, τον Γ. Μυλωνάκη, και ως ειδικό γραμματέα όρισε τον Β. Μπαγιώκο.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τη μη εκλογή στην Α’ Θεσσαλονίκης του Δ. Σταμάτη, ενός εκ των πλέον στενών πολιτικών φίλων και συνεργατών του. Το κλίμα που επικρατεί στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού αποτυπώνεται και στην αρ­θρογραφία του ιστότοπου antinews – εκφράζει διαχρονικά τις απόψεις του κ. Σαμαρά.

Όπου σε άρθρο με τίτλο «Κυριάκο, πάρ’ το αλλιώς», με αφορμή τις επιλογές προσώπων, κάνει λόγο για αυτογκόλ της κυβέρνησης. Ζητάει σκληρή στάση της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μακεδονία, το Μάτι και τα άλλα… «ε­γκλήματα» της περιόδου 2015 – 2019. Προειδοποιεί, τέλος, τον κ. Μητσοτάκη ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα είναι απλώς μια «δεξιά παρένθεση, κάνοντας το όνειρο του Τσίπρα για επιστροφή στην εξουσία πραγματικότητα».

Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένας ιδιότυπος εσωτερικός πόλεμος. Κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές χρεώνουν σε στελέχη-ανθρώπους του πρώην πρωθυπουργού τον θόρυβο που προκλήθηκε στα social media για τον διορισμό πρωτίστως του Γ. Μαυρωτά στη ΓΓ Αθλητισμού και δευτερευόντως του Κ. Τσουβάλα στο Προστασίας του Πολίτη. Πατώντας στο γεγονός ότι ο κ. Μαυρωτάς είχε υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά χρεώνεται και η αναταραχή που δημιουργήθηκε γύρω από το εάν ή όχι οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν τον Δ. Παπαδημούλη για αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στοχοποιώ­ντας κυρίως τον Β. Μεϊμαράκη, ότι δηλαδή ήταν εκείνος που έδωσε τη γραμμή, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Δεδομένου ότι η αναταραχή ήρθε με καθυστέρηση δέκα και πλέον ημερών (από την εκλογή του Δ. Παπαδημούλη), έκανε αρκετούς να μιλήσουν για σκοπιμότητες. Ορισμένοι μάλιστα το συνέδεσαν με την εκλογή του Κ. Τασούλα στη θέση προέδρου της Βουλής και ότι στόχος του θορύβου ήταν να προκληθεί ένταση και ο ΣΥΡΙΖΑ να μη δώσει θετική ψήφο.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ