Ποιοι «παίζουν» για Άρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας

Ποιοι «παίζουν» για Άρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας

Το αργότερο εντός του Αυγούστου αναμένεται η κυβέρνηση να καταλήξει στα πρόσωπα που θα προτείνει για την ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων, με στόχο οι όποιες εκκρεμότητες να έχουν κλείσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινάει η νέα δικαστική περίοδος. Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζεται ότι θα τηρηθούν κατά γράμμα οι προβλέψεις του Συντάγματος και ότι θα επιλεγούν μόνον οι ικανοί και οι άξιοι και ότι θα τηρηθεί η επετηρίδα.

Κατά την πάγια διαδικασία, τα ονόματα των δικαστών θα περάσουν από ακρόαση στη Βουλή προκειμένου να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα και στη συνέχεια θα κληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο να κάνει την τελική επιλογή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου με βάση την επετηρίδα πρώτη επιλογή είναι η Αγγελική Αλειφεροπούλου, ακούγεται ακόμη το όνομα του Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, ενώ υπάρχουν φήμες και για τρίτη ή και τέταρτη υποψηφιότητα. Το γεγονός ότι ο κ. Ταλαγανίδης συνταξιοδοτείται σε έναν χρόνο ίσως σταθεί εμπόδιο στο να επιλεγεί για τη συγκεκριμένη θέση.

Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θέση κομβικής σημασίας, ακούγονται τα ονόματα των Βασίλειου Πλιώτα, Δημητρίου Δασούλα και Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Ο δεύτερος συνταξιοδοτείται σε έναν χρόνο, ενώ έχει αναλάβει τη διεξαγωγή ΕΔΕ σε βάρος του ομόβαθμού του εισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος τον έχει καταγγείλει ανοιχτά για μεροληπτική στάση με εντολές άνωθεν.

Η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει και έξι θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, που άφησε κενές η προηγούμενη κυβέρνηση. Συζητούνται μεταξύ των άλλων τα ονόματα των Ι. Χαϊμέ, Ασπασίας Μαγιάκου κ.ά. Κενές είναι και τρεις θέσεις συμβούλων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου επικρατέστεροι είναι οι Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Δημήτρης Αλεξανδρής, Μαρία-Ελένη Κωνσταντινίδου κ.ά.


Σχολιάστε εδώ