Βασ. Θεοτοκάτος: Η επόμενη μέρα

Βασ. Θεοτοκάτος: Η επόμενη μέρα


Tου
ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ
Επιτίμου Δικηγόρου – προέδρου της ΑΣΠΕ


Η επόμενη ημέρα των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 ανέδειξε νέα κυβέρνηση, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με αυτοδυναμία. Οι πολίτες αντελήφθησαν ότι οι λεγόμενες κυβερνήσεις συνεργασίας δεν ευδοκιμούν στην Ελλάδα και ουσιαστικώς η χώρα δεν κυβερνάται. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο και έδωσαν στη ΝΔ αυτοδυναμία, ώστε πράγματι να υπάρχει κυβέρνηση.

Οι προηγούμενες συνεργασίες, με πρώτη τη συ­γκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και δεύτερη αυτή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απέδειξαν ότι ουσιαστικώς η χώρα δεν μπορούσε να κυβερνηθεί, αφού οι μικρότεροι εταίροι δημιουργούσαν συνεχώς προβλήματα, είτε δικαίως είτε αδίκως, με αποτέλεσμα τα δημιουργηθέντα κυβερνητικά σχήματα να δυσλειτουργούν. Με αυτόν τον τρόπο έβρισκαν δικαιολογία και τα μεγάλα κόμματα, λέγοντας ότι δεν μπορούν να παίρνουν μέτρα, αφού όλα εξαρτώνται από τους μικρούς εταίρους και η κυβέρνηση δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

Στη Γερμανία, όπου την τελευταία δεκαετία υπάρχουν κυβερνήσεις συνασπισμού, η χώρα κυβερνιόταν χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα. Αυτό, όμως, γινόταν γιατί προηγουμένως τα δύο κόμματα είχαν κάνει διαπραγματεύσεις επί μήνες και είχαν συμφωνήσει την πολιτική που θα ακολουθούσαν σε όλα τα θέματα. Εκεί τα κόμματα έχουν πρόγραμμα και γνωρίζουν ποια μέτρα πρέπει να θεσπιστούν για το κάθε θέμα.

Στην Ελλάδα, αντιθέτως, δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, γιατί απλούστατα τα κόμματα δεν έχουν προγράμματα και τα εμφανιζόμενα ως προγράμματα αποτελούν ουσιαστικώς εκθέσεις ιδεών.

Η μόνη διαπραγμάτευση μεταξύ των ελληνικών κυβερνητικών εταίρων ήταν η συμφωνία για το πόσα και ποια υπουργεία θα πάρει το κάθε κόμμα και θα τοποθετήσει δικούς του υπουργούς, ποιος θα είναι ο αριθμός των γενικών γραμματέων που θα έπαιρνε το κάθε κόμμα. Το ίδιο, επίσης, για τις θέσεις των οργανισμών και των νομικών προσόντων, όπου θα τοποθετούνταν διάφορα πρόσωπα. Εκεί τελείωνε και το όλο ζήτημα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση των κυβερνητικών εταίρων μετά τις εκλογές του 2015, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο αρχηγοί (Τσίπρας – Καμμένος):

«Η χώρα έχει κυβέρνηση»! Συμφώνησαν να λάβει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κάποια άλλα και εκεί τελείωσε η όλη συμφωνία, προφορική βεβαίως. Υποτίθεται ότι τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ τον ενδιέφερε το ζήτημα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων. Περί αυτού, όμως, ουδεμία απολύτως συζήτηση και ουδεμία συμφωνία έγινε. Αυτά για το παρελθόν.

Η σχηματισθείσα νέα κυβέρνηση δεν έδωσε το στίγμα ότι πράγματι κάτι αλλάζει. Αποτελείται από τον πρόεδρο και άλλους 50 υπουργούς και υφυπουργούς! Η πληθώρα αυτή είναι αμφίβολο ότι θα έχει και επιτυχία. Ο χρόνος θα δείξει.

Η Ελλάς, με πληθυσμό σχεδόν 11 εκατομμύρια κατοίκους, είναι πρώτη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς αριθμού υπουργών και υφυπουργών και μπορεί να καυχάται ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ με τέτοια πληθώρα υπουργών!

Δείτε πόσο «πτωχές» είναι οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως από πλευράς αριθμού υπουργών. Η Ιταλία, με πληθυσμό 60 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τον πρωθυπουργό, 16 υπουργούς (εκ των οποίων οι τρεις άνευ χαρτοφυλακίου) και έναν γενικό γραμματέα παρά τω πρωθυπουργώ.

Η Γερμανία, με πληθυσμό 83 εκατομμύρια κατοίκους, έχει την καγκελάριο, τον αντικαγκελάριο και 14 υπουργούς.

Η Γαλλία, με πληθυσμό 63 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τον πρωθυπουργό, 16 υπουργούς και 16 γενικούς γραμματείς.

Η Ισπανία, με πληθυσμό 47 εκατομμύρια, έχει τον πρωθυπουργό, έναν αναπληρωτή πρωθυπουργό και 12 υπουργούς.

Η Πολωνία, με 38 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τον πρωθυπουργό και 18 υπουργούς.

Η Ρουμανία, με πληθυσμό 21 εκατομμύρια, έχει τον πρωθυπουργό, έναν αναπληρωτή πρωθυπουργό, 17 υπουργούς και τρεις υπουργούς εκπροσώπους.

Το Βέλγιο, με 11 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τον πρωθυπουργό, 13 υπουργούς και τέσσερις γενικούς γραμματείς.

Η Ουγγαρία, με 10 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τον πρωθυπουργό, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και εννιά υπουργούς.

Η Πορτογαλία, με 10,5 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει τον πρωθυπουργό, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και 18 υπουργούς.

Μένει η νέα κυβέρνηση να αποδείξει εάν θα χαράξει μια νέα πορεία ή θα πορευθεί ακριβώς όπως και όλες οι προηγούμενες. Ελπίζουμε σε νέα πορεία.


Σχολιάστε εδώ