Πιερρακάκης: Τέλη 2020 η δημοπράτηση του φάσματος 5G – Επιδότηση χρηστών για υπεργρήγορο Ίντερνετ
Σε ό.τι αφορά τα δίκτυα και τις τηλεπικοινωνίες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκη επανέλαβε τη δέσμευση ότι το σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του τρέχοντος έτους. “Η βασική υποδομή του συστήματος είναι ήδη λειτουργική και αυτό που τώρα προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε είναι ότι σε συνεργασία με τους κατασκευαστές τηλεφώνων η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες και για όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές.
Έχουμε επίσης ήδη δεσμευτεί πως μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε συνεργασία με τους παρόχους, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας θα έχει στη διάθεσή της μια “ενδιάμεση λύση”. Αυτή θα αφορά τη δυνατότητα αποστολής SMS σε επιλεγμένες περιοχές, σε περίπτωση που υπάρξει η σχετική αναγκαιότητα”, ανέφερε.
Χαρακτήρισε κορυφαίας σημαντικότητας για τις επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα, ειδικά όσον αφορά τα επερχόμενα δίκτυα 5G το νομοσχέδιο αδειοδότησης των κεραιών και τόνισε: “Ένα χρονίζον θέμα τριών δεκαετιών θα κλείσει τάχιστα ακόμα πιο βελτιωμένο”.
Σχετικά με τα δίκτυα 5G, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου, οριοθετώντας το σχετικό οικοσύστημα, προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες πλήρη εικόνα και προβλεψιμότητα, όπως ανέφερε, ενώ στο τέλος του 2020 αναμένεται η δημοπράτηση του σχετικού φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – αλλά με έναν καινοτόμο τρόπο που θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς.
Σχετικά με τα ενσύρματα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων, στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το λεγόμενο υπεργρήγορο internet να φτάσει και στο τελευταίο νοικοκυριό, με απλές διαδικασίες επιδότησης των τελικών χρηστών.
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για ανάγκη να υπάρξει βιώσιμη παρέμβαση στα ΕΛΤΑ.
Χαρακτήρισε τέλος την πολιτική για το διάστημα εξόχως σημαντική, καθώς αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας,την αναπτυξιακή της πολιτική, όπως στα προγράμματα της έξυπνης γεωργίας, αφορά την πολιτική προστασία της χώρας, αφορά την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας. “Δεν πρέπει να είναι πεδίο για υπερβολές, ή για αμετροέπεια. Είναι δεδομένο ότι αποτελεί ένα χώρο στον οποίο οφείλουμε να επενδύσουμε αλλά με σχέδιο, πρακτική προσέγγιση, διεθνείς συμμαχίες και σίγουρα χωρίς επιφανειακές προσεγγίσεις” σχολίασε όμως με νόημα ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλη και το Χαρίλαο Τρικούπη.
Με πληροφορίες από το news247.gr