Γ. ΑΔΑΜΙΔΗΣ: Γίνεται μια προσπάθεια ξεπουλήματος των «ασημικών» από το 2010

Γ. ΑΔΑΜΙΔΗΣ: Γίνεται μια προσπάθεια ξεπουλήματος των «ασημικών» από το 2010

Ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κος Γιώργος Αδαμίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Νωρίς» με το δημοσιογράφο Γιώργο Χουδαλάκη.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Γ.ΑΔΑΜΙΔΗΣ: Αυτό που χρειάζεται η ΔΕΗ είναι να σταματήσει να υπάρχει αυτή η στρέβλωση σε αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει επιφορτιστεί η ΔΕΗ από την αρχή των μνημονίων, θα έλεγα από την αρχή της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά εν πάση περιπτώσει από 2010 που μανιωδώς όλα τα ιδιωτικά συμφέροντα θέλουν να κατασπαράξουν τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού έχουνε βρει πάρα πολλούς τρόπους προκειμένου να κερδοσκοπήσουν και να επιβαρύνουν το τιμολόγιο.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων

Γ.ΑΔΑΜΙΔΗΣ: Κατηγορηματικά όχι αλλά το θέμα είναι γιατί έγινε τόσο μεγάλη φασαρία για τις λιγνιτικές μονάδες, καταδικαστήκαμε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο αφού δεν πωλούνται; Όλοι το ξέρουν ότι δεν πωλούνται αφού γίνεται μια προσπάθεια απολιγνιτοποίησης γενικότερα της Ευρώπης και ανθρακοποίησης τότε ποιος ο λόγος να γίνει όλη αυτή η μεγάλη φασαρία; Άρα καταλαβαίνει ο κόσμος ότι βάλαμε μπροστά τους λιγνίτες γιατί από πίσω θέλουμε τα νερά. Όπως λένε και

παράγοντες της αγοράς στη χώρα μας και επιχειρηματικοί κύκλοι «λιγνίτης χωρίς νερό δεν καταπίνεται». Με τις δύο συσκευασίες τους δίνουμε και ένα δώρο.

Γ.ΑΔΑΜΙΔΗΣ: Γίνεται μια προσπάθεια ξεπουλήματος των «ασημικών» από το 2010, δώσαμε μια μάχη με όρους κοινωνίας και όχι συντεχνίας και όσες φορές μιλήσαμε για αυτό το ζήτημα δίπλα στους εργαζομένους ήταν οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, οι πολίτες. Είναι ένα θέμα που καταλαβαίνει ο κάθε καταναλωτής ότι δεν είναι προς το συμφέρον του η ιδιωτικοποίηση γιατί δεν είναι επένδυση. Το να αλλάξει χέρια δεν θα συμβεί και κάτι, το τιμολόγιο απεναντίας θα αυξηθεί.

Γ.ΑΔΑΜΙΔΗΣ: Η μόνη αύξηση των τιμολογίων που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την επιχείρηση είναι η σύνδεση ενός μέρους της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα γιατί αυτό είναι ένα εξωγενές πρόβλημα. Μιλάμε για αυξήσεις του 5 ή 7%, αυτή είναι η εκτίμηση που κάνουμε εμείς στην περίπτωση που δεν μπορεί με τίποτε να απορροφήσει το κόστος καυσίμου η εταιρεία γιατί δεν είναι δικό της.

Γ.ΑΔΑΜΙΔΗΣ: Αυτή την ώρα κατασκευάζεται η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της υφηλίου η Πτολεμαΐδα 5 με βαθμό απόδοσης που ξεπερνάει το 40%, με κόστος κατασκευής 1,5 δις, είναι μέσα στα διεθνή και στα ευρωπαϊκά όρια που είναι πολύ αυστηρά. Δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι φιλική με το περιβάλλον αλλά είναι μέσα στις προδιαγραφές που θέτει η πιο σκληρή περιβαλλοντικά ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση έχουμε και ήλιο και αέρα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και το εθνικό καύσιμο.


Σχολιάστε εδώ