Οι εκλογές στη Θράκη

Οι εκλογές στη Θράκη

Η Θράκη ακολούθησε –όπως πάντα με διαφοροποιήσεις– το γενικό κάδρο… Εκτός από τον Νομό Ξάνθης, κατάφερε να… αλλάξει χρώμα, αφήνο­ντας προς ώρας το «γκρι» των ευρωεκλογών.

Μιλάμε όμως πάντα για το χρώμα του εκλογικού χάρτη. Γιατί το «γκρι» την έχει διαποτίσει…

Η εκλογική διαδικασία στη Θράκη πάντα κρύβει ιδιαιτερότητες και πολλά παράδοξα μπορούν να συμβούν. Και αυτήν τη φορά ακολούθησε την… πεπατημένη.

Στον Νομό Ξάνθης πρώτο κόμμα αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 39,6%, έναντι της ΝΔ που συ­γκέντρωσε 36,7%. Πολλοί δικαιολογούν αυτήν την παραφωνία και επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι «ετεροδημότες» εκ Τουρκίας ήταν ψηφοφόροι του γειτονικού νομού… Ωστόσο και η απόφαση του πρώην υπουργού Αλέκου Κοντού να μη συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, προκάλεσε ανακατατάξεις και αρκετή αμηχανία στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή.

Στον Έβρο, στη μοναδική τετραεδρική εκλογική περιφέρεια της Θράκης, το σκηνικό που εξελίχθηκε ήταν το προφανές και αντιστραμμένο από τις εκλογές του 2015: Τρεις έδρες για τη Νέα Δημοκρατία και μία για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, στον Νομό Ροδόπης, η επιστροφή του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Βουλή χαρακτηρίζεται από όλους ως μια πολύ θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι το 2015, παρά το γεγονός ότι ήταν πρώτος σε ψήφους, τελικά δεν κατάφερε να εκλεγεί, με αποτέλεσμα η ΝΔ να χάσει την έδρα στη Ροδόπη, εξαιτίας της δεύτερης κατανομής. Την έδρα είχε καταλάβει ο Ιλχάν Αχμέτ, που τότε εκπροσωπούσε το Ποτάμι…

Τα ενδιαφέροντα σε αυτήν την εκλογική διαδικασία, για τον Νομό Ροδόπης, πολλά…

Πρώτον, η επανεκλογή Στυλιανίδη και μάλιστα με ενισχυμένο ποσοστό, της τάξης των 12.112 ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι η εκλογή του δεν στηρίχθηκε μόνον σε νεοδημοκρατικούς σταυρούς. Αντιθέτως, ο βουλευτής έλαβε πολλές προσωπικές ψήφους από όλους τους κομματικούς σχηματισμούς, ενώ ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον αριθμό των μειονοτικών ψηφοφόρων, που πρόκριναν την υποψηφιότητα Στυλιανίδη – πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση…

Συμπέρασμα; Ο Στυλιανίδης κατάφερε να ενώσει, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Θράκη, όπως και για όλη την επικράτεια, τους Ροδοπίτες, που αξιολόγησαν, επικύρωσαν και επικαιροποίησαν με την ψήφο τους τη συστηματική και σοβαρή δουλειά χρόνων που έγινε από τον θρακιώτη πολιτικό…

Δεύτερον, η εκλογή του Τάκη Χαρίτου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά είχε δηλώσει αρκετά νωρίς ότι δεν θα συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία, με τη θέση του να καλύπτεται από τον αποσπασμένο υπάλληλο του πολιτικού του γραφείου Οζγκιούρ Φερχάτ. Να σημειωθεί ότι το τουρκικό προξενείο στήριξε αυτήν την υποψηφιότητα, αφήνοντας, όπως αναμενόταν, ακάλυπτο τον έτερο, εκλεγμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, κατάσταση την οποία γνώριζε και επιζητούσε ο τελευταίος, βάσει της στάσης που τήρησε την τελευταία τετραετία.

Το εκλογικό θρίλερ που παίχτηκε για την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη δεν άφησε κανέναν απαθή. Ο Τάκης Χαρίτος τελικά συγκέντρωσε 5.688 ψήφους, καταγράφοντας μια… μοναδική νίκη, με δεδομένο ότι σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα υπήρξε μόνος. Εκτός από το τουρκικό προξενείο, είχε απέναντί του ουσιαστικά και τον τοπικό κομματικό μηχανισμό, που πριμοδοτούσε… τον Οζγκιούρ…

Τρίτον, το τουρκικό προξενείο έχασε διπλά στον νομό, αφού εκτός από τον εκλεκτό του στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εκλέξει και τον έτερο, Μουσταφά Κατραντζή, που κατέβαινε με το κόμμα της ΝΔ, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις 4.979 ψήφους, κάτω και από τις ψήφους του Οζγκιούρ (5.935).
Έτσι, όπως αποδεικνύεται, η δυνατότητα παρέμβασής του σε αυτήν, τουλάχιστον, την εκλογική διαδικασία ήταν μάλλον υπερτιμημένη…

Τέλος, ο Ιλχάν Αχμέτ, ο τρίτος βουλευτής Ροδόπης, συμπληρώνει την εκπροσώπηση της περιοχής στη νέα Βουλή… Ο Ιλχάν Αχμέτ, που έλαβε τελικά 10.503 ψήφους, κινήθηκε εντός των γραμμών του τουρκικού προξενείου, παίζοντας το παιχνίδι του σκληρού διαχωρισμού «χριστιανού και μουσουλμάνου» και έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει με… οποιοδήποτε κόμμα (και με αρκετή τύχη μερικές φορές). Και κατάφερε να είναι σήμερα, στον Νομό Ροδόπης, το σημείο αναφοράς στη μουσουλμανική μειονότητα.

Μπορεί η ΝΔ στη Ροδόπη να έλαβε ποσοστό 37,87% έναντι 27,17% του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο μόνον οι δύο καλλικρατικοί δήμοι (Κομοτηνής και Μαρωνείας – Σαπών) ψήφισαν ΝΔ. Ο Δήμος Ιάσμου επέλεξε ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Δήμος Αρριανών… ΚΙΝΑΛ. Βεβαίως, οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν έβλεπαν κόμμα, αλλά τον Ιλχάν…

Η Ξάνθη μαζί με την Άρτα, την Αχαΐα, τη Δυτική Αττική και ολόκληρη την Κρήτη έγιναν… ροζ. Ο σκληροπυρηνικός Χουσεΐν Ζεϊμπέκ κατάφερε να επανεκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να επικρατήσει του πρώην υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη. Με τη ΝΔ εξελέγη ο «νέος» Σπύρος Τσιλιγγίρης, επικρατώντας του παλιού στελέχους Δημήτρη Σαλτούρου, ενώ και στο ΚΙΝΑΛ ο Μπουρχάν Μπουράν άφησε πίσω ένα παλιό, επίσης, στέλεχος, τον Φώτη Καραλίδη.

Στον Νομό Έβρου η ΝΔ έλαβε ποσοστό 45% και κατάφερε να εκλέξει τρεις βουλευτές, τον Αναστάσιο Δημοσχάκη, που την τελευταία τετραετία ήταν ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος όχι μόνο στον νομό αλλά και σε ολόκληρη τη Θράκην με 16.193 ψήφους, καθώς και τους Χρήστο Δερμεντζόπουλο με 11.018 και Σταύρο Κελέτση με 10.131 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία έδρα, με τη Νατάσα Γκαρά, που συγκέντρωσε 7.630 ψήφους.

Έλλη Μητακίδου


Σχολιάστε εδώ