Τσουνάμι με 25.000 πλειστηριασμούς ακινήτων

Τσουνάμι με 25.000 πλειστηριασμούς ακινήτων

Μετά το προεκλογικό πάγωμα για να μην κάνουν ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ

-Για οφειλέτες τραπεζών, εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων
-Καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια για έλεγχο σε 4 υπουργεία, με επικεφαλής τον Κλάους Ρέγκλινγκ

Και τώρα τρέχουν…
Τσουνάμι πλειστηριασμών έρχεται, χειρότερο και από τη θεομηνία που έπληξε την περασμένη Τετάρτη τη Χαλκιδική και δεν άφησε τίποτα όρθιο καλοκαιριάτικα.

Ποιος είναι ο λόγος; Το ότι η κυβέρνηση είχε παγώσει τους πλειστηριασμούς από τον Φεβρουάριο για να μη δημιουργηθεί, εν όψει των πολλαπλών εκλογών, κλίμα οργής από εκείνους που θα κινδύνευαν να χάσουν το σπίτι τους, κάτι που θα στοίχιζε ακριβά στις κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Παρά το πάγωμα, όμως, οι κάλπες ανέβασαν τον κύριο αντίπαλο, τη ΝΔ, που κέρδισε σε όλα τα μέτωπα, με τον Τσίπρα να παραδίδει την κυβέρνηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τώρα, όμως, ήρθε ο… λογαριασμός του… παγώματος των πλειστηριασμών. Μέσα στους επόμενους πέντε μήνες, μέχρι το τέλος του χρόνου, πρέπει να γίνουν 25.000 πλειστηριασμοί για να πάρουν οι τράπεζες τα λεφτά τους από τα δάνεια που είχαν δώσει. Στη σειρά, μάλιστα, περιμένουν η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις συνολικές οφειλές να έχουν φτάσει κοντά στα 140 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο προγραμματισμός είναι να γίνονται κάθε μήνα 5.000 πλειστηριασμοί, που δεν θα αφορούν πρώτη κατοικία, η οποία προστατεύεται μέχρι κάποια αξία.

Ήδη οι 7 στους 10 οφειλέτες, ήτοι 1.211.542 φορολογούμενοι, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Το… τσουνάμι των πλειστηριασμών αφορά κυρίως δανειολήπτες που έχουν πάρει καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, τα οποία είναι μη εξυπηρετούμενα. Και οι τράπεζες δεν κάνουν πίσω. Πέραν της προσφυγής σε πλειστηριασμούς, παραδίδουν τους δανειολήπτες σε ξένα χέρια –τα γνωστά funds (τα λεγόμενα κοράκια)– πουλώντας τα δάνειά τους στο 5% της αξίας τους. Αυτές τις μέρες πωλείται το χαρτοφυλάκιο «Αίολος», με δάνεια συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά 175.000 δανειολήπτες και 220.000 συμβάσεις.

Έρχονται τα αφεντικά…
Κατά σύμπτωση, την Τρίτη έρχονται οι… «τροϊκανοί» (τα τεχνικά κλιμάκια), με τον επι­κεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν μαζί με τα τέσσερα κρίσιμα υπουργεία –Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης– ποια ήταν η κατάσταση πριν από τις εκλογές και θα διαπραγματευθούν τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα με τη ΝΔ στην κυβέρνηση. Θα είναι μια διαβούλευση για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Να σημειώσουμε ότι σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο που διοργανώνει ο Economist, στο οποίο θα μιλήσει ο Κλ. Ρέγκλινγκ.


Σχολιάστε εδώ