Σε ευρωπαϊκά καλούπια το επιτελείο του Μαξίμου

Σε ευρωπαϊκά καλούπια το επιτελείο του Μαξίμου

-Όλοι οι υπουργοί υπό στενή παρακολούθηση…

Επιτελείο στα ευρωπαϊκά πρότυπα φιλοδοξεί να στήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, με στόχο την καλύτερη οργάνωση του κυβερνητικού έργου και τον πιο αποτελεσματικό συντονισμό των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπου επιτελικός θα είναι ο ρόλος του αντιπροέδρου Π. Πικραμένου, ο οποίος θα συμβουλεύει τον πρωθυπουργό σε ζητήματα νομικής φύσεως, που υφίστανται ή πρόκειται να ανοίξουν τους επόμενους μήνες.

Αντίθετα με τους περισσότερους προκατόχους του, όπου είχαν επιτρέψει μεγάλα περιθώρια αυτονομίας στα μέλη της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να είναι πιο «σφιχτός». Ο έλεγχος θα είναι αυστηρός και συνεχής και σε μείζονος σημασίας ζητήματα οι υπουργοί θα πρέπει να παίρνουν το «πράσινο φως» από το πρωθυπουργικό γραφείο για να προχωρήσουν.

Για τον σκοπό αυτό προτίθεται να τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, με εμπειρία και αυξημένες γνώσεις στο αντικείμενό τους καθένας εξ αυτών, προκειμένου να τσεκάρουν σε καθημερινή βάση υπουργούς και υφυπουργούς.

• Κεντρικό ρόλο στον συντονισμό της κυβέρνησης θα έχει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ και επικεφαλής του γραφείου του Γ. Στουρνάρα την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών. Θα είναι εκείνος που θα παρακολουθεί την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου ανά τομέα και ανά υπουργείο.

• Αυξημένος θα είναι ο ρόλος δίπλα στον κ. Μητσοτάκη του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος –ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου– θα επικεντρωθεί στον συντονισμό του νομοθετικού έργου. Από το γραφείο του θα περνάνε όλα τα νομοσχέδια πριν πάρουν τον δρόμο για το Κοινοβούλιο.

• Ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, ο Γρ. Δημητριάδης, πέρα από τον συντονισμό του γραφείου, θα είναι ο άνθρωπος για τις ειδικές αποστολές, θα μεταφέρει μηνύματα σε υπουργούς και βουλευτές, αλλά όχι μόνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από όσους πήραν θέση στην κυβέρνηση ενημερώθηκαν από τον κ. Δημητριάδη και όχι κατευθείαν από τον πρωθυπουργό.

• Μέχρι τις παραμονές των εκλογών ο Στ. Πέτσας προοριζόταν για μια θέση υφυπουργού στο οικονομικό επιτελείο. Τελικά προτιμήθηκε για τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, με πρόσθετα καθήκοντα αυτά του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η αλλαγή αυτή προέκυψε διότι στην παρούσα φάση δεν υπήρχε καταλληλότερος για τη συγκεκριμένη θέση.

• Στις παρυφές του κύκλου δραστηριοτήτων του κ. Πέτσα θα κινείται ο εκτελών καθήκοντα διευθυντή του γρα­φείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο δημοσιογράφος Κ. Ζούλας. Οι κ. Πέτσας και Ζούλας θα χειριστούν τα θέματα που έχουν προκύψει με ΕΡΤ και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τις παραιτήσεις των διοικήσεών τους. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ζούλας ενδέχεται να τοποθετηθεί επικεφαλής στην ΕΡΤ.


Σχολιάστε εδώ