Οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου Εργασίας δεν ξέρουν τι γίνεται με τις συντάξεις
-Άγνοια δήλωσαν στον νέο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση
Κατά την πρώτη ενημέρωση που είχε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης και οι υφυπουργοί Νότης Μηταράκης και Δόμνα Μηχαηλίδου), η οποία έγινε την Τρίτη, μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, παρουσιάστηκε μια άκρως ζοφερή κατάσταση, η οποία και προβλημάτισε.
Η δυσάρεστη έκπληξη έγινε ακόμα πιο δυσάρεστη όταν διαπιστώθηκε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες αδυνατούσαν να απαντήσουν με σαφήνεια σε πολλά από τα ερωτήματα που τους ετέθησαν. Όταν ρωτήθηκε για τον συνολικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων που υπάρχουν για τις συντάξεις (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), η αρμόδια γενική διευθύντρια ουσιαστικά αδυνατούσε να απαντήσει, παρά μόνο να πιθανολογήσει. Αυτό ανησύχησε ιδιαίτερα τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, ο οποίος και ζήτησε να του γνωστοποιήσουν άμεσα οι υπηρεσίες τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι όταν είδαν οι υπουργοί ότι οι παριστάμενοι γενικοί διευθυντές στην πραγματικότητα αδυνατούσαν να αναφέρουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων, έθεσαν προς αυτούς το απλό ερώτημα: Πώς έβγαζε τις ανακοινώσεις του το υπουργείο, στις οποίες γινόταν αναφορά για μειωμένο αριθμό εκκρεμών αιτήσεων, όταν κάτι τέτοιο ουσιαστικά δεν προέκυπτε από πουθενά; Το ερώτημα αυτό έμεινε αναπάντητο.
Πολύ ενδιαφέρον είχε και η «αποκάλυψη» του γιατί δεν είχαν απαντηθεί οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που είχαν τεθεί κατά τα χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης από τους κ. Βρούτση και Μηταράκη σχετικά με τα θέματα των συντάξεων. Όταν ο υφυπουργός Εργασίας κ. Μηταράκης ζήτησε να μάθει γιατί δεν είχε απαντηθεί καμία από τις πάνω από 100 ερωτήσεις που είχε υποβάλει στη Βουλή, η αρμόδια γενική διευθύντρια του απάντησε ότι από πλευράς των υπηρεσιών του υπουργείου υπήρξαν απαντήσεις σε όλες τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που είχαν υποβληθεί, πλην όμως η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου (Αχτσιόγλου – Πετρόπουλος) αποφάσισε, για τους δικούς της λόγους, να μην προχωρήσει στη δημοσιοποίησή τους. ‘
Η απάντηση ήταν ακόμη μια έκπληξη για την ηγεσία του υπουργείου, καθώς μια τέτοια πρακτική αντιβαίνει τα κοινοβουλευτικά ήθη και παραβιάζει κατά πρωτοφανή τρόπο το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος. Να σημειωθεί ότι ως βραδυφλεγής βόμβα χαρακτηρίζεται η ανεξέλεγκτη χορήγηση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς, που αυτομάτως γίνονται δικαιούχοι επιδόματος.
Οι παροχές απειλούν το πλεόνασμα 3,5%
Οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως ήταν και η χορήγηση της λεγόμενης… 13ης σύνταξης, όπως προέκυψε από την ενημέρωση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, επιβάρυναν σημαντικά τον προϋπολογισμό του υπουργείου, ενώ σε συνδυασμό με τη γνωστή ρύθμιση των 120 δόσεων, που δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα, είχαν ως αποτέλεσμα τα έσοδα να μην είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Αυτό απαιτεί κατά τους υπηρεσιακούς παράγοντες αυξημένη προσοχή στην παρακολούθηση της πορείας των εσόδων κατά τους εναπομείναντες –μέχρι το τέλος του χρόνου– μήνες, ώστε να μη δημιουργηθεί κίνδυνος εκτροχιασμού στην επίτευξη του πλεονάσματος του 3,5%, για το οποίο έχει δεσμευθεί η χώρα μας προς τους δανειστές της.
Ένας τέτοιος κίνδυνος πάντως είναι η δικαστική δικαίωση των συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν προσφύγει για τα αναδρομικά τους. Μάλιστα τα υπηρεσιακά στελέχη παραδέχθηκαν ότι δεν γνωρίζουν το συνολικό ποσό το οποίο μπορεί να απαιτηθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο και ζητήθηκε από τον υπουργό κ. Βρούτση να ετοιμασθεί άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικό κοστολόγιο αυτών των οικονομικών απαιτήσεων. Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καλείται κυριολεκτικά να βαδίσει μέσα σ’ ένα ναρκοπέδιο γεμάτο από προβλήματα που είναι έτοιμα να σκάσουν.
Στον «αέρα» ο ΕΦΚΑ και τα πλεονάσματά του
Η ενημέρωση για τον ΕΦΚΑ ανέδειξε τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν ως προς την εφαρμογή του οργανογράμματός του αλλά και ως προς την πορεία σύνταξης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών και Ασφάλισης, που όπως αποκάλυψαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι άγνωστο αν έχει γίνει κάτι επί αυτού και πότε τελικά θα συνταχθεί.
Επίσης, οι αρμόδιοι διευθυντές έδειξαν να μην είναι σίγουροι για το ποσό που θα απαιτηθεί για την πληρωμή των πάνω από 250.000 εκκρεμών αιτήσεων (κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ), ενώ έγινε απόλυτα σαφές ότι αν ο ΕΦΚΑ κατάφερνε να διεκπεραιώσει σε ένα λογικό χρονικό διάστημα τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχει σήμερα τότε το πλεόνασμά του θα μετατρεπόταν σε ένα τεράστιο έλλειμμα. Γι’ αυτό και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ζήτησε να συνταχθεί το γρηγορότερο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο θα υπάρχει η κοστολόγηση της δαπάνης για την πληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων.