Κόμμα-παράταξη φτιάχνει ο Τσίπρας

Κόμμα-παράταξη φτιάχνει ο Τσίπρας

-Και άνοιγμα σε Παπανδρέου και Καμίνη

Σε κόμμα-παράταξη, από κόμμα διαμαρτυρίας, θέλει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε το αποτέλεσμα των εκλογών τού δίνει απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Πρώτον, εξέλεξε πολλούς από τους δικούς του ανθρώπους, δεύτερον, δεν εξελέγησαν (όχι… τυχαία) αρκετοί από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση των «53» και, τρίτον, το 31,5% που έγραψε τελικά το ταμπλό τον καθιστά πανίσχυρο.

Ο στενότερος συνεργάτης του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, είναι πλέον στη Βουλή, όπως και η Κατερίνα Νοτοπούλου, προσωπική του επιλογή για την κυβέρνηση και τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Μαζί τους θα είναι και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος ήταν διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Αλέξης Χαρίτσης αλλά και ο Γιάννης Μπουρνούς ως βουλευτής Λέσβου, ένα από τα λίγα στελέχη που είχαν μείνει στην Κουμουνδούρου. Επίσης, πέτυχε να εκλέξει και τα πρόσωπα της διεύρυνσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Θάνο Μωραΐτη, όπως και τον προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ Βασίλη Κόκκαλη στη Λάρισα.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την ομάδα των «53», έμειναν εκτός Βουλής η Αννέτα Καββαδία στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, η Βασιλική Κατριβάνου στον Δυτικό Τομέα, ο Γιώργος Κυρίτσης στον Νότιο, ο Χρήστος Καραγιαννίδης στον Νομό Δράμας, ο Μάκης Μπαλαούρας στον Νομό Ηλείας, ο Χρήστος Μαντάς στα Ιωάννινα και η Αφροδίτη Σταμπουλή στις Σέρρες. Δεδομένου ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άτυπος επικεφαλής της κίνησης, έχει ταυτιστεί με την εφαρμογή του Μνημονίου, οι εκτιμήσεις των κομματικών παρατηρητών είναι ότι την αριστερή πτέρυγα θα επιχειρήσει να εκφράσει ο Νίκος Φίλης.

Άλλωστε ο πρώην υπουργός Παιδείας έχει ήδη δείξει τα δόντια του σε αρκετές περιπτώσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν και ιδιαίτερα την τελευταία κυβερνητική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός θα κινηθεί σε τέσσερα μέτωπα:

• Στο εσωτερικό θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στη ΝΔ, θα κάνει ανοίγματα στο Κίνημα Αλλαγής και θα προχωρήσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

• Στο εξωτερικό θα συνεχίσει το φλερτ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, καθώς, όπως έχει ήδη επισημάνει, είναι ο αρχηγός του τρίτου μεγαλύτερου… προοδευτικού κόμματος στην ΕΕ.

Για τον Αλέξη Τσίπρα η υπουργοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της Λίνας Μενδώνη ήταν ένα πραγματικό δώρο, καθώς του έδωσε ένα ακόμη επιχείρημα για την ώσμωση του Κινήματος Αλλαγής με τη ΝΔ. Μάλιστα, στο περιβάλλον του θεωρούν πως σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα στελέχη, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου. Προφανώς στην Κουμουνδούρου είδαν με θετικό μάτι τις δηλώσεις Κρεμαστινού αλλά και την παραίτηση, με αιχμές για την πολιτική γραμμή, του Σταμάτη Μαλέλη.

Γέφυρες συνεργασίας: Παπανδρέου και Καμίνης…
Υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων θεωρούν στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα ότι θα λειτουργήσουν σε βάθος χρόνου ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καμίνης. Πρόκειται για δύο στελέχη με καθαρό αντιδεξιό στίγμα, κάτι που θα δείξουν και στη Βουλή. Αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να γίνουν ανοίγματα εντυπώσεων και ουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην παρουσία των δύο κορυφαίων στελεχών στη Βουλή αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τη σκλήρυνση της στάσης της Φώφης Γεννηματά όσον αφορά την απλή αναλογική.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής διεμήνυσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στο Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός της, ότι αν θέλει συναίνεση στο ζήτημα της κατάργησης της απλής αναλογικής θα πρέπει να κινηθεί στο μήκος κύματος των προτάσεων που έχει καταθέσει η ίδια στη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να ανοίξει και τη δική του πόρτα. Δεν θα πρέπει να είναι έκπληξη αν το επόμενο χρονικό διάστημα αξιοποιήσει διάφορες αφορμές (εκδηλώσεις, συνέδρια κ.ά.) προκειμένου να αποστείλει προσκλήσεις σε στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Γνωρίζει ότι αρκετοί είναι υπέρ της συνεργασίας και θέλει να τους δώσει την ευκαιρία να το εκφράσουν, έστω και χωρίς να κάνουν ένα ολοκληρωμένο βήμα.

Είναι επίσης πιθανό να αξιοποιήσει και τις ευρωπαϊκές του επαφές, καθώς, όπως πληροφορείται το «ΠΑΡΟΝ», ο Αλέξης Τσίπρας θα πολιορκήσει τη Χαριλάου Τρικούπη και μέσω Βρυξελλών.
Και αν η Εύα Καϊλή θεωρείται «σκληρή», στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν έδαφος και δίαυλο επικοινωνίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη.


Σχολιάστε εδώ