Έκανα ό,τι έκαναν όλοι οι άλλοι… Τώρα πληρώνουμε το τίμημα…

Έκανα ό,τι έκαναν όλοι οι άλλοι… Τώρα πληρώνουμε το τίμημα…

Ήταν εκεί. Στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στα τοξικά συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων. Ο Λουίς Άλβαρεζ, πρώην αστυνομικός στον Δήμο της Νέας Υόρκης, έφυγε από τη ζωή το προπερασμένο Σάββατο σε ένα κέντρο παρηγορητικής φροντίδας. Ήταν 54 ετών. Μέχρι την τελευταία στιγμή έδινε τη μάχη του. Όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά για όλους τους συναδέλφους του που ήταν εκεί.

«Πρέπει να υπάρχει κάλυψη», έλεγε ο Άλβαρεζ σε συνέντευξή του στο Fox News μία εβδομάδα μετά την κατάθεσή του στην υποεπιτροπή δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου ζήτησε από τους βουλευτές να αναπληρώσουν το Ταμείο Αποζημίωσης των Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. «Είμαι τυχερός που έχω την περίθαλψη που έχω, αλλά κάποιοι δεν την έχουν. Εκτός από το άγχος της μάχης κατά του καρκίνου, αντιμετωπίζουν και το οικονομικό άγχος της περίθαλψης». Και πρόσθεσε: «Δεν είμαι κάτι ιδιαίτερο, έκανα ό,τι έκαναν και όλοι οι άλλοι. Τώρα πληρώνουμε το τίμημα για αυτό. […] Εγώ αρρώστησα 16 χρόνια μετά. Υπάρχουν ορισμένοι εργαζόμενοι που λένε: “Εμένα δεν θα μου συμβεί. Είμαι καλά. Έχει περάσει ο καιρός”. Ο καιρός όμως δεν περνάει».

«Με φέρατε εδώ (στην υποεπιτροπή δικαστικών υποθέσεων) τη μέρα πριν από τον 69ο γύρο χημειοθεραπείας μου. Θα φροντίσω να μην ξεχάσετε ποτέ τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στην 11η Σεπτεμβρίου».

«Δεν ήθελα να είμαι πουθενά αλλού όταν ήμουν εκεί», είπε ο Άλβαρεζ στο Κογκρέσο σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε όμως: «Τώρα οι ασθένειες της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν πάρει πολλούς από εμάς, και όλοι ανησυχούμε για τα παιδιά μας, τις γυναίκες μας και τις οικογένειές μας, και τι θα συμβεί αν δεν είμαστε πια εδώ».

Αφήνει πίσω τη μητέρα του Άιντα, τη σύζυγό του Λέινι, τους τρεις γιους του (Ντέιβιντ, Τάιλερ και Μπεν) και τους αδελφούς του Φερνάντο και Φιλ.

Υπογραφή: Λουίς Άλβαρεζ, ένας ακόμη ήρωας της 11ης Σεπτεμβρίου

Φωτό: edition.cnn.com


Σχολιάστε εδώ