Αλλαγή φρουράς στο ΥΠΕΞ και ανακατατάξεις – Ποιος πάει πού…

Αλλαγή φρουράς στο ΥΠΕΞ και ανακατατάξεις – Ποιος πάει πού…

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο ΥΠΕΞ, κυρίως από διπλωμάτες που θεωρούν ότι ανήκουν στη συντηρητική παράταξη και έσπευσαν να χαιρετήσουν και να φωτογραφηθούν με τον νέο υπουργό Νίκο Δένδια.

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία επιστρέφει από το Κόσοβο, παραιτούμενη από τη θέση της εκπροσώπου της ΕΕ στην Πρίστινα, ανέλαβε ήδη τη θέση του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, διαδεχόμενη τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, ο οποίος θα ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα, παραμένοντας διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα πέντε τελευταία χρόνια, ο κ. Καλπαδάκης, πέραν του χειρισμού των διπλωματικών θεμάτων, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους στενότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Στοιχήματα πέφτουν στο ΥΠΕΞ για το ποιοι πρέσβεις θα επιστρέψουν πιο γρήγορα από τις αρχές εξωτερικού. ΜΕΑ ΕΕ, Βερολίνο, Άγκυρα είναι πρώτες στη λίστα του στοιχήματος…

Θετικές οι εντυπώσεις από τις πρώτες επιλογές: Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης επιστρέφει ως γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Παρασκευόπουλο, ο οποίος, όπως λένε οι φίλοι του, ακόμη κι αν του έκανε… άγαλμα η νέα ηγεσία, θα προτιμούσε τη συνταξιοδότηση, η οποία αναβλήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές λόγω παρατάσεων που έδιναν οι προηγούμενοι πολιτικοί προϊστάμενοι, προκειμένου να μείνει στη θέση του και να μη διαταράσσεται η συνέχεια της πολιτικής του υπουργείου.
Για πολιτικός διευθυντής προορίζεται ο Κυριάκος Λουκάκης…

Σύμπτωση: Και οι δύο πρέσβεις ουσιαστικά εκδιώχθηκαν από τον Νίκο Κοτζιά, ενώ, πάντως, χαίρουν της εκτίμησης και του σεβασμού της Διπλωματικής Υπηρεσίας και πρόκειται για εξαιρετικές επιλογές.

Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης απομακρύνθηκε κακήν κακώς από τη Ρώμη και οδηγήθηκε κατευθείαν στη συ­νταξιοδότηση προκειμένου στη Ρώμη να μετατεθεί η Τασία Αθανασίου, διευθύντρια τότε του διπλωματικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά.

Όσο για τον κ. Λουκάκη, απομακρύνθηκε και αυτός βιαίως από την Άγκυρα με πρόσχημα την υπόθεση του γενικού προξένου στην Κωνσταντινούπολη Νίκου Μαθιουδάκη. Ο κ. Λουκάκης, πρέσβης τότε στην Άγκυρα, είχε ενημερώσει την Κεντρική Υπηρεσία για όσα συνέβαιναν, όμως δεν έγινε απολύτως τίποτε και όταν η υπόθεση, που ενέπλεκε υπαλλήλους του προξενείου σε πώληση θεωρήσεων, ήρθε στο φως, τότε κλήθηκε να… απολογηθεί και ο κ. Λουκάκης, επειδή, υποτίθεται, δεν φρόντισε να το προλάβει. Η αλήθεια ήταν ότι έπρεπε να αδειάσει το πόστο για να τοποθετηθεί στην Άγκυρα ο Πέτρος Μαυροειδής, στενός συνεργάτης του Νίκου Κοτζιά.

Όσο για τη θέση του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Νίκου Δένδια, τοποθετήθηκε μια παλιά του γνώριμη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η πρέσβης Θηρεσία-Παρασκευή Αγγελάτου, σύζυγος του Μιχάλη Διάμεση.

Στη Διεύθυνση Ενημέρωσης, η οποία έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα, παραμένει επικεφαλής ο Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο οποίος θα βοηθήσει στο πέρασμα από την προηγούμενη στην επόμενη εποχή του ΥΠΕΞ, καθώς στην προηγούμενη φάση του και κυρίως στη διάρκεια της θητείας του Νίκου Κοτζιά ο ρόλος της Διεύθυνσης Ενημέρωσης είχε πλήρως υποβαθμισθεί, μιας και υπήρχαν προσωπικές επικοινωνιακές επιλογές και δίαυλοι.

Ίσως όταν τα πράγματα μπουν σε σειρά θα πρέπει να επανεξετασθεί η επαναφορά του θεσμού της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών και των ξένων ανταποκριτών, θεσμός που καταργήθηκε επί θητείας Ευάγγελου Βενιζέλου…

Να πούμε πάντως ότι ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, όσες ενστάσεις κι αν διατυπώνονται, είχε κρίσιμο ρόλο τα τελευταία χρόνια στο ΥΠΕΞ και χειρίσθηκε δύσκολες καταστάσεις, ενώ δεν ξέρουμε αν απέτρεψε και κρίσεις, αλλά πάντως διαχειρίσθηκε με πολύ επαγγελματισμό τόσο τα ελληνοτουρκικά όσο και το Κυπριακό, για τα οποία υπήρχε διάθεση… αυτοσχεδιασμών από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στα άλλα ονόματα που ακούγονται για διάφορες θέσεις είναι ο Φραγκίσκος Βέρρος και ο Πάνος Καλογερόπουλος, η αλήθεια όμως είναι ότι όχι μόνο δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση, αλλά πολλά είναι στη φάση του… σχεδιασμού.

Δίπλα στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου πάντως στη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής ήταν και ο Ηλίας Κλης και δεν νομίζω ότι ήταν εκεί λόγω της ιδιότητας του συντονιστή του έτους ελληνορωσικών πολιτιστικών ανταλλαγών…

[email protected]


Σχολιάστε εδώ