Ο εφιάλτης της περιβαλλοντικής κρίσης είναι εδώ!

Ο εφιάλτης της περιβαλλοντικής κρίσης είναι εδώ!

Με την άνοδο του Μπολσονάρου στην εξουσία η εκδάσωση στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που ανήκει στην επικράτεια της Βραζιλίας αυξήθηκε στο 88% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρτσου Αστρίνι, συ­ντονιστής της ΜΚΟ Greenpeace, ο νέος Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι «θα βάλει τέλος στις προστατευόμενες περιοχές, στις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται προστατευόμενες και όπου ζουν φυλές ιθαγενών, ότι θα μειώσει τις επιθεωρήσεις, τις κυρώσεις και τις ποινές για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος».

Προειδοποιεί δε ότι οι δηλώσεις που κάνει ο Μπολσονάρου με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη της περιοχής του Αμαζονίου άνοιξαν την όρεξη των υλοτόμων και των αγροτών, που καταστρέφουν ανεξέλεγκτα το τροπικό δάσος, που αποκαλείται πνεύμονας της Γης και η προστασία του θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απείλησε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία του ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – MERCOSUR εάν η Βραζιλία αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα, όπως έχει απειλήσει ο Μπολσονάρου.

Πιο βόρεια, στην Αλάσκα, ο καύσωνας που σημειώθηκε προκάλεσε δασικές πυρκαγιές και λιώσιμο των παγετώνων, με τον καπνό να πνίγει τις πόλεις της και τα ποτάμια να ξεχειλίζουν. Τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν 354 δασικές πυρκαγιές, με το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Κενάι, το Εθνικό Πάρκο Ντενάλι και το Εθνικό Αρκτικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής να έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που ήδη ξεκίνησε, και ο μόνος που αρνείται τον εφιάλτη, που έρχεται καλπάζοντας, είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο εφιάλτης άρχισε σιγά σιγά να κάνει αισθητή την παρουσία του και στον ελληνικό χώρο, δυστυχώς με ανθρώπινα θύματα.


Σχολιάστε εδώ