ΕΡΕΥΝΑ: Η διαφθορά και η έλλειψη  αξιοκρατίας διώχνουν τους νέους

ΕΡΕΥΝΑ: Η διαφθορά και η έλλειψη αξιοκρατίας διώχνουν τους νέους

Η διαφθορά και η έλλειψη αξιοκρατίας συνεχίζουν να είναι οι βασικοί λόγοι που οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα μας και αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας στην Ευρώπη.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα που –για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά– έκανε η ICAP People Solutions στη γενιά των νέων αποδήμων Ελλήνων, τη λεγόμενη γενιά του brain drain. Το εκπαιδευτικό επίπεδο παραμένει υψηλό (95% πτυχιούχοι), η πλειοψηφία έχει ως πρώτη επιλογή τη Μεγάλη Βρετανία και εξ αυτών το 60% μετακινήθηκε στο εξωτερικό αφού είχε αρχίσει να εργάζεται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 58% εργάζεται στο εξωτερικό πάνω από πέντε χρόνια και ο βασικός λόγος που μετανάστευσαν ήταν η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά και δευτερευόντως η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα που υπήρχε στην Ελλάδα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μας βάζει τα γυαλιά και η Πολωνία με τα μέτρα που θα εφαρμόσει για τους νέους! 


Αντίστοιχα, οι λόγοι για τους οποίους θα επέστρεφαν κάποια στιγμή έχουν να κάνουν με την οικογένεια, το κλίμα και τον τρόπο ζωής. Υψηλό πάντως παραμένει το ποσοστό (42%) εκείνων που δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν, ενώ ένα 45% μεταθέτει τον χρόνο επιστροφής σε βάθος τριετίας και αν.
Η διαφορά με το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι την τελευταία διετία μειώνεται ο αριθμός των νέων κάτω των 30 ετών που αποφασίζουν να φύγουν, ενώ ο συνολικός αριθμός αυτών που επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μειώθηκε κατά 20% την τελευταία διετία.

Το ανησυχητικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι όσοι βρίσκονται αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά ή έχουν δημιουργήσει οικογένειες θα παραμείνουν εκεί για αρκετά χρόνια και δεν θα μπουν στη διαδικασία να επιστρέψουν.


Σχολιάστε εδώ