Όλγα Γεροβασίλη: Δεν είναι εικόνα σοβαρού κράτους η καρατόμηση επικεφαλής κρίσιμων δομών όταν αλλάζει η κυβέρνηση

Όλγα Γεροβασίλη: Δεν είναι εικόνα σοβαρού κράτους η καρατόμηση επικεφαλής κρίσιμων δομών όταν αλλάζει η κυβέρνηση

Συνέντευξη έδωσε η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, στην τηλεόραση της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Σπ. Χαριτάτο.

Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε, ότι: «Καμία κυβέρνηση όταν αναλαμβάνει καθήκοντα σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν αποκεφαλίζει μέσα σε τρεις ώρες τους επικεφαλής κρίσιμων δομών του κράτους».

Επίσης η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόνισε ότι: «Έχει κατά καιρούς γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση και μικροπολιτική εκμετάλλευση ακραίων καιρικών φαινομένων και θανάτων ανθρώπων. Δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση. Αλλά θα τονίσω ότι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σοβαρά».

Επίσης έκανε αναφορά στην εξώθηση σε παραίτηση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

«Η Ελληνική Αστυνομία είναι ακέφαλη από χθες. Και ακριβώς επειδή πρέπει να αντιμετωπίζουμε σοβαρά τους κινδύνους να θυμίσω τι κάναμε εμείς: Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, το 2015, κρατήσαμε τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ για ένα χρόνο, παρότι δεν ήταν δική μας επιλογή – ήταν επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά. Αυτό είναι σεβασμός στο ρόλο της ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια είχαμε αρχηγό της ΕΛΑΣ που δεν ήταν πολιτικά προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ για τρία χρόνια και όταν παραιτήθηκε μετά το Μάτι, ανέλαβε ο υπαρχηγός».

Η κυρία Γεροβασίλη χαρακτήρισε την καρατόμηση των επικεφαλής σωμάτων και κρίσιμων δομών του κράτους «ακραίες συμπεριφορές οι οποίες δεν είναι χρήσιμες» και πρόσθεσε: «Δεν είναι επιβολή ισχύος η παραίτηση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας την ημέρα που συμβαίνουν ακραία φαινόμενα, σε μια κρίσιμη στιγμή».

«Όλος ο μηχανισμός του κράτους πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα ανεξαρτήτως τι συμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας. Οι θεσμοί του κράτους δεν μπορεί να είναι σε αυτή τη συζήτηση… Και δεν αναφέρομαι στα πρόσωπα».

«Τα ζητήματα της ΕΛΑΣ και της Πολιτικής Προστασίας είναι ζητήματα ασφάλειας του κάθε πολίτη και της χώρας, είναι ζητήματα και εθνικής ασφάλειας. Δεν είναι αντικείμενο μικροπολιτικής. Και παρόλα όσα έχουμε υποστεί, λάσπη και κακοήθεια, δεν θα μπούμε σε αυτή τη συζήτηση όταν η χώρα θρηνεί πάλι νεκρούς. Εμείς δεν θα το κάνουμε. Και βεβαίως “ευτυχώς” -σε πολλά εισαγωγικά- δεν συνέβη στην Περιφέρεια Αττικής για να φταίει πάλι η Περιφέρεια Αττικής».

«Η ευνομούμενη πολιτεία έχει όρους και κανόνες για το πότε αλλάζουν και πώς γίνονται οι κρίσεις και με ποια κριτήρια αξιολόγησης. Αυτά συμβαίνουν στα σοβαρά κράτη. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω στην εποχή “εγώ τους θέλω όλους δικούς μου”, σε ένα απολυταρχικό κράτος. Αυτό θέλουμε να δομήσουμε ή μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα η οποία έχει συνέχεια διοίκησης; Γιατί θα πρέπει το κράτος να σταματάει σε μια μέρα επειδή άλλαξε η κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε η πρώην υπουργός.

Στην ερώτηση για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, που αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Προφανώς σε μία ημέρα δεν πρόλαβε να ενημερωθεί σωστά ο κ. Πέτσας» και εξήγησε: «Το 112 είναι μια ιστορία που ξεκινάει επί κυβέρνησης Σαμαρά, με ένα κακό σχεδιασμό και μετά με μια προβληματική σύμβαση, την οποία δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε λόγω των νομικών υποχρεώσεων που είχαν ήδη δημιουργηθεί. Ήμασταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε επανασχεδιασμό. Αρκεί να σας πω ένα από τα προβλήματα, ότι η σύμβαση αυτή δεν προέβλεπε σταθερά τηλέφωνα, παρά μόνο κινητά. Τώρα η δοκιμαστική λειτουργία έχει ολοκληρωθεί και τώρα βρίσκεται στην πιλοτική λειτουργία. Τα δύο κέντρα σε Κατεχάκη και Χαλάνδρι είναι στελεχωμένα με ανθρώπινο δυναμικό, χειριστές και αξιωματικούς. Έχουν χαραχτεί τα σχέδια εφαρμογής και αύριο γίνονται live δοκιμές cell broadcast, που ήταν προγραμματισμένες εδώ και καιρό, γύρω από τα κέντρα επικοινωνιών».

Δείτε το βίντεο:


Σχολιάστε εδώ