Ξεπέρασαν τις 13.000 οι αιτήσεις στην πλατφόρμα για την α’ κατοικία!

Ξεπέρασαν τις 13.000 οι αιτήσεις στην πλατφόρμα για την α’ κατοικία!

-Οι 150 είναι στην τελική ευθεία προς τις τράπεζες, που θα έχουν τον τελευταίο λόγο

Με το που άνοιξε η πλατφόρμα, την περασμένη Δευτέρα, 2.500 ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας που έχουν πάρει δάνειο έτρεξαν να καταθέσουν την προβλεπόμενη ηλεκτρονική αίτηση για να υπαχθεί το δάνειό τους στη ρύθμιση, που προβλέπει σημαντικό «κούρεμα» και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 25 χρόνια.

Και μέχρι το Σάββατο 6 Ιουλίου οι αιτήσεις είχαν φθάσει στις 5.000, αριθμός που εκτιμάται πως σήμερα Τρίτη έχει μ’αλλον ξεπεράσει τις 13.000 ότι θα ανέβει σημαντικά μετά τις εκλογές.
Ο δανειολήπτης που έχει υποβάλει αίτηση έ­νταξης στην πλατφόρμα χτίζει βήμα βήμα τις προϋποθέσεις ώστε να φτάσει στο νήμα, δηλαδή η τράπεζα που έχει δώσει το δάνειο, το οποίο έχει γίνει από χρόνια «κόκκινο», να αποφασίσει για το ύψος του «κουρέματος», το ποσό της δόσης και τον αριθμό των δόσεων.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του 2019 και υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν γύρω στις 180.000 αιτήσεις, από τις οποίες οι 50.000 θα αφορούν μικρά επαγγελματικά δάνεια.
Και πλέον οι μόνες κατοικίες που θα έχουν προστασία από πλειστηριασμούς θα είναι αυτές που θα καλύπτονται από την ένταξή τους στην πλατφόρμα.

Οι όροι αποπληρωμής
Με την υποβολή της αίτησης, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους όρους:

Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας. Για παράδει­γμα, αν το υπόλοιπο του δανείου είναι 130.000 ευρώ και η εμπορική αξία του ακινήτου 80.000 ευρώ, θα υπάρξει απομείωση οφειλής κατά 34.000 ευρώ ώστε να φθάσει το υπόλοιπο του δανείου στα 96.000 ευρώ και να διατηρηθεί ο λόγος Loan To Value ratio (LTV) στο 120%. (Η δόση στην περίπτωση αυτή θα είναι 490 ευρώ τον μήνα.)

Αποπληρωμή σε 25 έτη, ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης είτε μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου.

Χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.


Σχολιάστε εδώ