Ο Μηνάς από τους χωματόδρομους της Νέας Ιωνίας πρώτη φίρμα παγκοσμίως

Ο Μηνάς από τους χωματόδρομους της Νέας Ιωνίας πρώτη φίρμα παγκοσμίως

«Το 1968, την εποχή που ο Ωνάσης είχε παντρευτεί την Τζάκι, είχα πάει με έναν φίλο στα εγκαίνια του καταστήματος του Ηλία Λαλαούνη, στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν. Εκεί ήταν και ο Ξενοφών Ζολώτας. Με σύστησαν ως τεχνίτη σε έναν επιχειρηματία ο οποίος το πρώτο πράγμα που με ρώτησε ήταν τι μπορώ να φτιάξω.

Του απάντησα: ‘‘Μπορώ να φτιάξω εσένα’’! Αν το είχα πει σε Έλληνα θα με είχε πει εξυπνάκια. Την επόμενη ημέρα πήγα στο γραφείο του και μου έδωσε μία σελίδα βιβλίου που απεικόνιζε ένα ξόανο του ‘‘θεού της φωτιάς’’, από τον Νότιο Ειρηνικό. Μου ζήτησε να το φτιάξω στο δικό μου εργαστήριο και να σημειώσω πόσες ώρες μου πήρε. Χρειάστηκα 52 ώρες.

Έτσι ξεκίνησα να δουλεύω γι’ αυτόν από το σπίτι και να του κατασκευάζω κοσμήματα για τους αμερικανούς στρατιώτες που ήθελαν να παντρευτούν. Αυτός ο άνθρωπος με βοήθησε πολύ, τον ένιωθα σαν πατέρα μου και αυτός εμένα με έβλεπε σαν γιο του».

«Πέρυσι που έκλεισα τα 80 μου χρόνια έκανα μια έκθεση στο Μπενάκη και το μουσείο πλημμύρισε με παιδιά. Τα σχολεία έχουν γεμίσει με δικά μου κρεμαστά κοσμήματα τα οποία μεταξύ τους τα πιτσιρίκια τα λένε ‘‘μινάδες’’. Συγκινήθηκα όταν ήρθε ένα αγοράκι και ξεφύλλιζε τον κατάλογο για να δει την ‘‘αρμονία’’, όπως χαρακτηριστικά είπε στη μητέρα του».

Υπογραφή: Μηνάς Σπυρίδης, γνωστός παγκοσμίως ως «Minas»

Φωτό: protothema.gr


Σχολιάστε εδώ