«Αν χρειαστεί, στη Μεσόγειο, θα μιλήσουμε με γλώσσα που καταλαβαίνουν» (Ερντογάν)

«Αν χρειαστεί, στη Μεσόγειο, θα μιλήσουμε με γλώσσα που καταλαβαίνουν» (Ερντογάν)


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα,
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
e-mail: [email protected]


Επιτρέψτε μου να επανέλθω στις τελευταίες απειλές του αναθεωρητή γείτονα. Ο Ερντογάν δεν ησυχάζει δευτερόλεπτο, σε αντίθεση με πολλούς αραχτούς δικούς μας. (Και όχι μόνο τώρα που είναι καλοκαίρι, μιλάμε για αραχτούς… διαρκείας.)

Νέες απειλές εκτόξευσε λοιπόν στις 4/7/2019 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στην Ανατολική Μεσόγειο κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Όμως αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουμε.

Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα. Άλλωστε και η “Νότια Κύπρος’’ (δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία) δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με τη νομιμότητα», δήλωσε ο τούρκος Πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Κίνα.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε στην ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου και υποστήριξε πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της “Νότιας Κύπρου’’, η οποία ε­ντάχθηκε στην ΕE με ύποπτο τρόπο, τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ με τη δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν συμπερι­φέρεται έντιμα. Στο Μπούργκενστοκ έγινε η μεγαλύτερη αδικία.

Η “Νότια Κύπρος’’ εντάχθηκε στην ΕΕ ενώ είπε όχι στο δημοψήφισμα, ενώ η “Βόρεια Κύπρος’’, που είπε το ναι, δεν εντάχθηκε. H EE δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στη Βόρεια Κύπρο. Εμείς πώς να πιστέψουμε αυτήν την ΕΕ; Αυτοί δεν είναι έντιμοι. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Κι εδώ πάλι τα ίδια κάνουν!».

Αναφορικά με τα F-35 και τις πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε: «Αν ψάχνετε πελάτη και βρέθηκε ένας και έκανε κανονικά τις πληρωμές του; Πώς μπορείς να μη δώσεις το προϊόν του άλλου; Αυτό είναι σφετερισμός».

Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να πράξουμε τα αυτονόητα απέναντι στον τούρκικο επεκτατισμό και την τουρκική επιθετικότητα: Σταθεροί προασπιστές του Αιγαίου, στο πλευρό των αδελφών μας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενάντια στην τουρκική επιβουλή, ενάντια στην κατοχή του 37% του εδάφους της από τον «Αττίλα», ενάντια στην παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.


Σχολιάστε εδώ