Τι θα κάνει τις πρώτες  100 μέρες ο Μητσοτάκης

Τι θα κάνει τις πρώτες 100 μέρες ο Μητσοτάκης

-Τα μέτρα, οι αποφάσεις και τα νομοσχέδια που θα πάνε στη Βουλή

«Οδικό χάρτη» για τις πρώτες 100 ημέρες έχουν επεξεργαστεί στην Πειραιώς, αν κι εφόσον το βράδυ της Κυριακής ο ελληνικός λαός με την ψήφο του δώσει ε­ντολή διακυβέρνησης της χώρας στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ένας «χάρτης» που περιλαμβάνει τις πρώτες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, τα μέτρα που χρειάζεται να τεθούν σε εφαρμογή και τα νομοσχέδια που θα πάρουν τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και τα κορυφαία στελέχη γνωρίζουν ότι η κατάσταση που θα παραλάβουν κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.

Τα ανοιχτά μέτωπα που αφήνει η απερχόμενη κυβέρνηση είναι πολλά και απαιτούν ειδική διαχείριση, ενώ νέα μέτωπα αναμένεται να προκύψουν από τα μέτρα που θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση σε τομείς όπως η Δημόσια Ασφάλεια, η Παιδεία, η Υγεία κ.λπ. Είναι προφανές ότι μια ισχυρή λαϊκή εντολή, που θα συνοδεύεται με αυτοδυναμία, θα προσδώσει μεγαλύτερη δυναμική και αποδοχή στην κυβέρνηση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αναζητήσει πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες προκειμένου να υλοποιήσει πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις και αναταράξεις.

Ο κατάλογος με τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως αναφέρονται στον «οδικό χάρτη», μακρύς και… ατελείωτος. Η επεξεργασία των σχετικών νομοσχεδίων έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και οι νέοι υπουργοί θα παραλάβουν καθένας εξ αυτών τα νομοθετήματα για να κάνουν τις τελευταίες προσθήκες, ούτως ώστε αμέσως και το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους να έχουν κατατεθεί στη Βουλή.

Ψηλά στη λίστα του κ. Μητσοτάκη βρίσκονται η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, ούτως ώστε αμέσως να παταχθεί η ανομία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. Η προσπάθεια κάθε άλλο εύκολη και ανώδυνη θα είναι, καθώς αναμένονται οξύτατες αντιδράσεις από κόμματα, κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς, φοιτητικές οργανώσεις αλλά και διάφορες ομάδες που εκμεταλλεύονται τη σημερινή κατάσταση για να εξυπηρετούν ίδια συμφέροντα και σκοπούς.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση της απλής αναλογικής, που ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει «καταστροφική», περιλαμβάνεται στις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Για την άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής απαιτούνται οι ψήφοι 200 βουλευτών, που σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις.

Αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που πέρασε η απερχόμενη κυβέρνηση. Διατάξεις που καθιστούν πιο ευνοϊκό το καθεστώς για τη βαριά εγκληματικότητα. Τις προηγούμενες μάλιστα ημέρες προκλήθηκε σάλος, καθώς σύμφωνα με τις ερμηνείες νομικών με τις διατάξεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση μελών της «17 Νοέμβρη» και άλλων οργανώσεων της εγχώριας τρομοκρατίας.

Στις πρώτες προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη είναι και το φορολογικό νομοσχέδιο, με τις μειώσεις φόρων (επιχειρήσεων, ΕΝΦΙΑ κ.ά.), που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020. Επίσης, η νέα κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει σειρά ρυθμίσεων που θα αίρουν τα αδιέξοδα που δημιουργεί στους δήμους η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Με τις ρυθμίσεις αυτές οι ανά την επικράτεια δήμαρχοι που δεν έχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο θα διευκολυνθούν ώστε να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ