Πλέον έμειναν μόνο οι αναμνήσεις…

Πλέον έμειναν μόνο οι αναμνήσεις…


Του
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΤΑΚΟΥ


Πέρασαν 15 χρόνια από το θαύμα της Εθνικής το 2004. Και όπως κάθε χρόνο γιορτάσαμε την επέτειο. Και μελαγχολήσαμε.

Τίποτα σήμερα δεν είναι το ίδιο. Οι πολίτες της χώρας εκείνη την εποχή ζούσαν τις χρυσές ημέρες και περίμεναν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ζούσαμε σ’ ένα ροζ συννεφάκι, από το οποίο θα πέφταμε κάποια στιγμή ανώμαλα.

Σ’ εκείνο το τουρνουά είχαμε σπουδαία ομάδα. Υπήρχε μια φουρνιά με μεγάλες προσωπικότητες, ποδοσφαιριστές που είχαν γράψει πολλά χιλιόμετρα, ήταν ηγέτες στις ομάδες τους και είχαν κάτι πολύ σημαντικό που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια από τους έλληνες ποδοσφαιριστές. Είχαν μάθει να είναι σε διάρκεια ανταγωνιστικοί σε υψηλό επίπεδο ποδοσφαίρου. Και είχαν στον πάγκο έναν σπουδαίο στρατηγό, τον Ότο Ρεχάγκελ.

Δυστυχώς, διαχρονικά το ποδόσφαιρό μας κέρδισε πολύ λιγότερα απ’ ό,τι θα μπορούσε απ’ αυτήν την επιτυχία. Οι διεθνείς μας κατάφεραν και όσο ήταν παρόντες να επιβάλουν τις αρχές και τις αξίες που έφεραν την επιτυχία του 2004. Πέτυχαν να κρατήσουν στον αφρό την Εθνική ομάδα του ποδοσφαίρου για μία δεκαετία.

Και το πιο σημαντικό από όλα είναι πως η Εθνική είχε φτιάξει τους δικούς της φιλάθλους. Δεν είναι τυχαίο που όλα άλλαξαν από τη στιγμή που έφυγαν από την ομάδα και οι τελευταίοι διεθνείς από την ομάδα του 2004.

Η επιστροφή της Ελλάδας από τα γήπεδα της Βραζιλίας συνέπεσε με το τέλος κάθε συνδετικού κρίκου με αυτήν την εποχή. Η ΕΠΟ αποφάσισε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Θυμήθηκε τις πρακτικές που υπήρχαν στις προ Ρεχάγκελ εποχές. Το αποτέλεσμα το ζούμε, η Εθνική ομάδα επέστρεψε στο σημείο που βρισκόταν. Ανεπιθύμητη, ανυπόληπτη.

Δυστυχώς, 15 χρόνια μετά έμειναν μόνο οι αναμνήσεις. Και δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση όσο η Εθνική είναι το τελευταίο θέμα που απασχολεί τους παράγοντες του ποδοσφαίρου και έχει κατα­ντήσει να παίζει, διωγμένη από παντού, στο «κρύο» ΟΑΚΑ, μεταξύ… συγγενών και φίλων και με τους φιλοξενούμενους να κερδίζουν τη μάχη της εξέδρας. Διότι το σύνθημα του… Περίανδρου Πόπωτα («εμπρός, πίσω») στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι καταστροφικό…

Φωτό: cnn.gr


Σχολιάστε εδώ