Εμμ. Γούναρης: Οι προεκλογικές συνεντεύξεις του έλληνα πρωθυπουργού για τα Ελληνοτουρκικά
Υπό του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)
Με τις συνεντεύξεις αυτές, ομολογουμένως, ο κ. Τσίπρας εξήγησε με λεπτομέρειες όλα τα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την επικρατούσα ένταση στις τουρκοκυπριακές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως επίσης και άλλα θέματα της ελληνικής εσωτερικής πολιτικής!
Προκύπτει όμως ένα ερώτημα: Γιατί τις λεπτομερείς αυτές απόψεις τις εκφράζει τώρα και όχι προηγουμένως; Έπρεπε, δηλαδή, να υπάρξει προεκλογική περίοδος; Τόσο καιρό ο κ. Τσίπρας και ορισμένοι υπουργοί του χαρακτήριζαν τους επικριτές της Συμφωνίας των Πρεσπών «ακροδεξιούς» και «φασίστες».
Τώρα θεωρεί ότι εξέφρασαν την αντίθεσή τους από ευαισθησία; Μήπως όμως αυτή η διάσταση φανερώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει απαλλαχθεί από ορισμένα άτομα του κόμματός του, που ήταν γνωστά για τη φαυλότητά τους και την απέχθειά τους όχι μόνο στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά ακόμη και στους ίδιους τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά βέβαια θα επαληθευτούν λίαν συντόμως.
Τα άτομα αυτά, με τις τελευταίες διενεργηθείσες μετατάξεις συγγενών και φίλων τους στη Βουλή, φανέρωσαν ιδιοτέλεια, χωρίς να σκεφτούν τις επιπτώσεις των πράξεών τους τουλάχιστον στον αρχηγό τους!
Δικαίως δε ο κ. Τσίπρας ματαίωσε τις προθέσεις τους, ακυρώνοντας τους διορισμούς και τις μετατάξεις αυτές. Κανονικά, όμως, αυτά ένας αρχηγός τα προλαμβάνει ευθύς εξαρχής και όχι εκ των υστέρων.
Το ίδιο δεν συνέβη και στο Σκοπιανό με τους γνωστούς συμβούλους και υπουργούς του; Εδώ άφησε τους κυρίους αυτούς να τον «παρασύρουν» και είναι πλέον αργά να τους ανακαλέσει στην τάξη ή να απαλλαγεί από αυτούς.
Το κακό έχει γίνει! Και θα είναι κυρίως αυτός ο λόγος τις αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Όσον αφορά τα λεχθέντα από τον κύριο πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα για τις απειλούμενες γεωτρήσεις από την Τουρκία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ του Καστελλόριζου και της συστάδος των υπολοίπων ελληνικών νησιών στην περιοχή αυτή, δείχνουν επιτέλους μια αποφασιστικότητα, αν και θα έπρεπε να φανερώσει, κατά κάποιον τρόπο τουλάχιστον, τα διαμειφθέντα μεταξύ αυτού και του κ. Ερντογάν, στην τελευταία επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Αντικειμενικά ήταν πράγματι σωστά αυτά που ανέφερε ο κ. Τσίπας για τα ελληνοτουρκικά, όχι όμως και εκείνα που είπε για το Σκοπιανό! Η αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής εθνότητας» θα αποβεί συντόμως λίαν δυσμενής για τη χώρα μας. Η Ελλάδα προχώρησε πράγματι χωρίς λόγο πέραν εκείνων που θα μπορούσε να είχε δεχθεί! Υπήρξαν βέβαια τεράστιες πιέσεις.
Με τις συνεντεύξεις αυτές ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να θυμίσει έναν άλλο εαυτό του, όπως ήταν στην αρχή της πολιτικής του καριέρας, που θύμιζε έναν νέο Ανδρέα Παπανδρέου και έναν νέο Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Νομίζουμε πάντως ότι οι συνεντεύξεις αυτές θα έχουν προβληματίσει αρκετά πολλούς από τους απομακρυνθέντες οπαδούς του λόγω του Σκοπιανού!
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να έχει προβληματίσει και αρκετούς από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, μετά την απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου από την κ. Γεννηματά. Αν είναι ποτέ δυνατόν! Η κυρία αυτή, με τα λεγόμενά της περί υποχρέωσης υποταγής των βουλευτών της στην «αρχηγία» της, φανερώνει να διακατέχεται από μια έπαρση καταστρεπτική για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ! Και μόνο η πράξη της αυτή παραπέμπει στο «σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν»!
Με βάση την αναφορά του κ. Τσίπρα για τα διαδραματιζόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις παράνομες τουρκικές εξερευνήσεις και μελλοντικές γεωτρήσεις και εκμεταλλεύσεις φυσικών πόρων στην ήδη οριοθετημένη κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας, Αιγύπτου, Ισραήλ και Λιβάνου, δεν θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να τονίσει την ανάγκη να γίνει άμεσα και οριοθέτηση υφαλοκρηπίδος/ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος; Τι περιμένουμε, να αποκλεισθεί πλήρως το Καστελλόριζο και η συστάδα των υπόλοιπων ελληνικών νησιών, όπως και η Κύπρος, από τον υπόλοιπο κορμό της Ελλάδος;
Μήπως, όμως, η διέλευση του τρίτου τουρκικού γεωτρύπανου από την αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδος έπρεπε να απαγορευθεί, αφού ο σκοπός του ήταν η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ; Τι είδους αβλαβή διέλευση πραγματοποιούσε; Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται αβλαβής όταν σκοπεύει σε επιθετική ενέργεια εναντίον της κυπριακής ΑΟΖ και ίσως και εναντίον των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;
Πολύ σωστά δήλωσε ο κ. Τσίπρας ότι το όλο θέμα των τουρκοκυπριακών σχέσεων αντιμετωπίζεται από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία με την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής πλευράς. Άλλωστε η Ελλάδα πρέπει να προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία πολιτικώς, διπλωματικώς και στρατιωτικώς, λόγω του ότι είναι εγγυήτρια δύναμη με τις συμφωνίες του 1959 και του 1960, μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία.
Η Τουρκία έχει παύσει να είναι εγγυήτρια δύναμη από το 1974, μετά την επίθεσή της στην Κύπρο και την κατοχή του 38% του εδάφους του κυπριακού κράτους και των διαθέσεων της τελευταίας για τον εποικισμό της «φυλακισμένης» Αμμοχώστου!
Όσο για τη Μεγάλη Βρετανία, ας μην περιμένουμε ότι θα πράξει κάτι υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 1974 δεν έκανε τίποτα. Τώρα βέβαια, λόγω Τραμπ, θα το σκεφθεί καλύτερα.
Η κατάσταση στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της απεγνωσμένης προσπάθειας της Τουρκίας να έχει και αυτή μερίδιο από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της περιοχής, έστω και παράνομα και με το «έτσι θέλω», είναι αρκετά επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε έκρυθμες καταστάσεις, ακόμα και σε πόλεμο.
Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστές οι απόψεις ΗΠΑ, Γερμανίας, ΕΕ και ΝΑΤΟ για κοινή διαχείριση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος, Τουρκίας, Κύπρου, χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση και με μία «λύση» που θα «σερβίρουν» οι κύριοι αυτοί στη νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, κάτι το οποίο δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό.
Γιατί; Διότι τόσο η γεωγραφία, η διεθνής πρακτική, όσο και η σύμβαση του Δικαίου Θαλάσσης του 1982 συνιστά Διεθνές Εθνικό Δίκαιο υποχρεωτικό για όλους.
Γενικά και αντικειμενικά, οι συνεντεύξεις του κυρίου πρωθυπουργού ήταν αρκετά επιτυχείς. Νομίζουμε όμως πως το γεγονός ότι παρέλειψε να αναφερθεί σ’ αυτά που συζήτησε για δυόμισι ώρες με τον κ. Ερντογάν στην Άγκυρα αφήνει αρκετά ερωτηματικά! Λέτε ο κ. Ερντογάν να μην έθιξε το θέμα της κοινής διαχείρισης; Μάλλον απίθανο!
Βέβαια, η έλλειψη σχολιασμού της συνέντευξης αυτής από τους υπολοίπους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων φανερώνει τουλάχιστον την αμηχανία τους. Ευτυχώς για τη Νέα Δημοκρατία έλαβε σαφή θέση για τα εθνικά θέματα ο Κώστας Καραμανλής και ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής Άγγελος Συρίγος.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας, με την ήπια μορφή της συνέντευξής του, αφήνει τους τηλεθεατές να συμπεράνουν ότι σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις προσεχείς εκλογές θα δεχόταν να συμμετάσχει στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, όπως το 1990, όπου συμμετείχαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Δημοκρατία και ο τότε Συνασπισμός! Αυτό τεκμαίρεται και από τον ήπιο προεκλογικό αγώνα του κ. Μητσοτάκη!
Οι αναμενόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας πάντα θα είναι ήξεις αφήξεις, διότι οι πολιτικές των 26 διαφέρουν. Άλλωστε στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, η Γερμανία και οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία. Βέβαια και η Τουρκία, παρά το παιχνίδι της με τη Ρωσία, χρειάζεται τη Δύση!
Θα πει κανείς: Τι θα κάνει η Τουρκία με τους ρωσικούς πυραύλους; Απλώς θα τους πάρει και θα τους αποθηκεύσει κάπου. Ό,τι έκανε, δηλαδή, και η Ελλάδα με τους ρωσικούς πυραύλους S-300, που είχε προμηθευτεί η Κύπρος!
Ως προς τις τελευταίες απειλές του κ. Ερντογάν για εξορύξεις στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ του Καστελλόριζου, δικαίως και πολύ σωστά ο κύριος πρωθυπουργός διεμήνυσε στον κ. Ερντογάν ότι θα υπάρξει σκληρή απάντηση από την Ελλάδα.
Καλό είναι ο τούρκος Πρόεδρος να σκέφτεται πριν εκστομίσει τις απειλές του και να μην προκαλεί. Άλλωστε είναι αρκετά έξυπνος και πολύ ταλαντούχος πολιτικός. Θα πει κανείς ότι ίσως πράττει αυτά για εσωτερικούς λόγους!