Οι κάλπες βγάζουν νέο ΣΥΡΙΖΑ

Οι κάλπες βγάζουν νέο ΣΥΡΙΖΑ

Γεννημένος την… 7η Ιουλίου θα είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, για την ακρίβεια ο νέος πολιτικός φορέας που έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός. Μετά την ήττα στις ευρωεκλογές αντικειμενικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να διατηρήσει στις εθνικές εκλογές τη δεύτερη προνομιούχο θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο γίνεται πιο κοντά στη ΝΔ και με διαφορά ασφαλείας από το Κίνημα Αλλαγής, τον βασικό ανταγωνιστή του στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Όμως, εκτός από την ποσότητα μετρά και η ποιότητα. Σημασία δεν έχει μόνο πόσοι θα είναι οι βουλευτές της Κουμουνδούρου τη νέα περίοδο αλλά και ποιοι.

Η μάχη σε όλες τις περιφέρειες είναι σκληρή, με τη γενιά του πρωθυπουργού να διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος. Προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για να είναι σε θέση την επόμενη μέρα να επιβάλει τον ρυθμό του στον διάλογο για την ανασυγκρότηση του χώρου και να προχωρήσει, αν το κρίνει απαραίτητο, τελικά σε ίδρυση νέου κόμματος.

Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να είναι υποψήφιος σε τρεις εκλογικές περιφέρειες: Ανατολική Αττική, Αχαΐα και Λάρισα. Το ποια έδρα θα κρατήσει θα είναι αποτέλεσμα και εσωκομματικών ισορροπιών. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Στην Α΄ Αθηνών οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα θα ήθελαν πολύ να δουν στις δύο πρώτες θέσεις τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγγου.

Στην πρωτεύουσα πολιτεύονται ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος έχει αποδείξει ότι μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους στην ηγετική ομάδα, αλλά και ο μέχρι πρότινος εκλογολόγος του Μεγάρου Μαξίμου Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών ο απόλυτος εκπρόσωπος του προεδρικού μπλοκ είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τον επικεφαλής των «53» Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Κατρούγκαλο αλλά και την προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ισχυρές είναι ακόμη οι υποψηφιότητες της Ελένης Αυλωνίτου και της Αννέτας Καββαδία.

Στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών κατεβαίνει μια σειρά από βαριά ονόματα: Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κώστας Στρατής.

Στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών το «άγγιγμα» του πρωθυπουργού έχει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, όπως βεβαίως και ο Νίκος Παπάς με τον στενό του συνεργάτη Γιώργο Χριστοφορίδη αλλά και τον Γιάννη Μπαλάφα. Υποψήφιοι είναι ακόμη ο Νίκος Ξυδάκης, η Θεανώ Φωτίου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Μουζάλας κ.ά.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ανοίξουμε μια παρένθεση. Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την τύχη των στελεχών που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ.

Πέραν της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Παναγιώτη Κουρουμπλή, θα πρέπει να προστεθούν ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική, ο Γιάννης Ραγκούσης στη Β΄ Πειραιά και ο Θάνος Μωραΐτης στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι επιδόσεις τους θα δείξουν και τον βαθμό συμμετοχής πρώην εκλογέων της Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση στον νέο, υπό διαμόρφωση πολιτικό φορέα που βρίσκεται στα πλάνα του πρωθυπουργού.

Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Χρήστος Γιαννούλης και Κατερίνα Νοτοπούλου είναι αναμφισβήτητα οι προεδρικές επιλογές στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου όμως βρίσκονται και άλλα ισχυρά στελέχη, όπως οι Γιάννης Αμανατίδης, Τάσος Κουράκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μάρκος Μπόλαρης κ.ά. Στην εκλογή του ελπίζει, με καλές μάλιστα πιθανότητες, και ο Σωκράτης Φάμελλος στη Β΄ Θεσσαλονίκης. Όπως, βεβαίως, και ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος πολιτεύεται στη Δυτική Αττική.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει δίπλα του την Έφη Αχτσιόγλου, που επέλεξε ο ίδιος για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τη θέση του εκπροσώπου Τύπου κατά την προεκλογική περίοδο.


Σχολιάστε εδώ