Αντ. Αργυρός: Μέρα εκλογών: 7 Ιουλίου 2019 – Μέρα ελευθερίας

Αντ. Αργυρός: Μέρα εκλογών: 7 Ιουλίου 2019 – Μέρα ελευθερίας


Του
ΑΝΤΩΝΗ Π. ΑΡΓΥΡΟΥ
Δικηγόρου ΑΠ, Αν. Νομικού
Συμβούλου Πανεπιστημίου Αθηνών


Μέρα εκλογών. Οι εκλογές είναι το μεγάλο πανηγύρι της δημοκρατίας. Να είμαστε ευγνώμονες που έχουμε θεσμούς που λειτουργούν εδώ και 35 χρόνια. Είναι δύσκολο να αναλύσει κανείς σε ένα άρθρο τη σημασία των ελληνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, την κομβική σημασία τους για το μέλλον της χώρας.

Αύριο ο λαός θα μιλήσει. Και όταν ο λαός αποφασίζει, οφείλουμε να σεβόμαστε την απόφασή του.
Η επιστροφή στο παρελθόν δεν ωφελεί μετά το κλείσιμο της κάλπης. Η σελίδα γύρισε και ένας άλλος κύκλος αρχίζει.

Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός θα κουβαλήσει στην πλάτη του τις τύχες του έθνους και με την απόφαση της επιλογής των συνεργατών του, υπουργών και αξιωματούχων, θα σημαδέψει αυτήν την πορεία.

Η νέα κυβέρνηση υποχρεούται να επαναφέρει άμεσα την ηρεμία σε σημαντικούς τομείς της δημόσιας ζωής και ιδίως στους θεσμούς που τελευταία έχουν διαταραχθεί επικίνδυνα, τη Δικαιοσύνη, τη Δημόσια Ασφάλεια και την Παιδεία. Και αυτό δεν αποτελεί επαναφορά στο παρελθόν, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη μελλοντική πορεία.

Σε αυτόν τον τόπο πρέπει να έχουμε πάρει διαζύγιο από την κοινή λογική.

1) Πρέπει η Δικαιοσύνη να αποκαταστήσει το κύρος της, να αφεθούν τα θεσμικά της όργανα να λειτουργήσουν, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, ενώ ο ρόλος του υπουργείου της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι απολύτως υποστηρικτικός.

2) Δεν ήταν, θαρρώ, φρόνιμη η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές και αυτό το γεγονός πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Οι δάσκαλοί μας μάς έλεγαν ότι άλλο το νόμιμο και άλλο το ηθικό, πρέπει όμως αυτά τα δύο να συνυπάρχουν. Δεν είναι άξιο του κύρους της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης να εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στα προεκλογικά παιχνίδια ακόμη και ο ΠτΔ (αν θα υπογράψει ή όχι το σχετικό ΠΔ των προαγωγών).

Αλήθεια, τι πέτυχαν οι επισπεύδοντες; Μια τρύπα μες στο νερό πέτυχαν, αφού μόνο κακό προκάλεσαν στο κύρος της Δικαιοσύνης και η πληγή αυτή μόνο ιάσιμη δεν είναι.

Αυτά τα ζητήματα είναι σοβαρά, εγγίζουν δε τον πυρήνα της λειτουργίας του πολιτεύματος σε κάθε περίπτωση. Πρέπει να αντιμετωπισθούν με νηφαλιότητα, με κύριο στόχο την καταλλαγή και την επαναφορά στην κανονικότητα.

3) Προφανώς και έχουν ευθύνη κάποιοι για τον άδικο διασυρμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών, για την καθυστέρηση συγκεκριμένων μεγάλων υποθέσεων που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Είμαι περίεργος γιατί παρατείνεται η εκκρεμότητα και γιατί η Ολομέλεια των Εφετών δεν έχει συνέλθει ακόμη προκειμένου να αναθέσει σε εφέτη ανακριτή το τελικό ξεκαθάρισμα των υποθέσεων, πράγμα που συνέβη επιτυχώς στο παρελθόν.

Η κοινή γνώμη πιστεύει –δίκαια ή άδικα, δεν έχει σημασία– ότι συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται, εδώ και καιρό, η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία, αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός. Τα πολιτικά προβλήματα ποτέ δεν λύθηκαν, ούτε θα λυθούν στα ποινικά δικαστήρια, λύνονται στην κάλπη.

4) Αυτοακυρώθηκε, λόγω της επίσπευσης ισχύος από την 1η Ιουλίου, και η επίπονη εργασία που έγινε για τους νέους κώδικες ποινικού και ποινικής δικονομίας, γιατί σύμφωνα με τις απόψεις δικαστών και εισαγγελέων οι πολυϊσοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, πράγμα που δημιουργεί τεράστιο ηθικό πρόβλημα. Η προχειρότητα και η επίσπευση ισχύος των κωδίκων οκτώ μέρες πριν από τις εκλογές οδήγησε στη έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) στις 27/6/2019, με το πρωτοφανές της αυξήσεως θέσεων δικαστικών λειτουργών και δεκάδες διορθώσεις στον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, ενώ η όλη διαδικασία έγινε παρά τη διάταξη του άρθρου 76 του Συντάγματος. Είμαι περίεργος τι θα συμβεί αν η νέα Βουλή δεν κυρώσει την ΠΝΠ, όπως δικαιούται. Έχω την άποψη ότι το νομικό σύστημα, στο πλαίσιο εφαρμογής του γράμματος και κυρίως του πνεύματος του νομοθέτη, θα έπρεπε να μην επιδέχεται αλλοίωση της ποινής στην περίπτωση των ισοβίων.

5) Η μεγαλύτερη πληγή που επήλθε στο μέλλον της χώρας ήταν η πολιτική της ισοπέδωσης στην Παιδεία. Ως στόχος πλέον πρέπει πλέον να τεθεί η αλλαγή της ισοπεδωτικής ομοιομορφίας του ισχύοντος σχολικού πνεύματος, που άκριτα καθιερώθηκε. Να τεθεί ως στόχος η ανάδειξη του πνεύματος του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Σε μια προσπάθεια να αναζητηθεί η βέλτιστη αλλαγή ενός, αποδεδειγμένα, αποτυχημένου εκπαιδευτικού συστήματος, «δολοφόνησε» την αριστεία και «βάπτισε» καθηγητές πανεπιστημίου σε μια νύχτα, χωρίς κανένα κριτήριο αξιοκρατίας! Τα παιδιά που διώχνουμε σε ξένους τόπους αποτελούν το 100% του μέλλοντος αυτού του τόπου.

6) Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κοινή γνώμη γίνεται μάρτυρας συνεχών φαινομένων ανομίας και εγκληματικότητας. Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, είναι βασική συνθήκη ελευθερίας για τους πολίτες. Η νέα κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διαβουλευθεί με τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές, ώστε να ενισχυθούν οι συνθήκες ασφάλειας των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, που δεν έχουν δυνατότητα να προστατεύσουν διαφορετικά τα έννομα αγαθά τους.

Όλοι οι λαοί αντλούν διδάγματα από την ιστορία τους και παραδείγματα από τους προγόνους τους, προς μίμηση αλλά και προς αποφυγή. Σε μια δεκαετία, μας λένε κάποιοι, η Ελλάδα υπέστη περισσότερα από όσα στους δύο αιώνες της ελληνικής ανεξαρτησίας! Εμείς δυστυχώς φτάσαμε να έχουμε ως πρώτη είδηση την εικόνα δικαστών που αλληλοκατηγορούνται και έτσι υπονομεύεται το κύρος της Δικαιοσύνης και η ίδια η λειτουργία της Δημοκρατίας. Η Δικαιοσύνη είναι, ασφαλώς, καθρέφτης της κοινωνίας, τα μηνύματα είναι ηχηρά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ικανοποιεί πλέον το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

Τα καμπανάκια χτυπούν. Θα τα ακούσουμε; Τελικά χρειάζεται, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, μια νέα πορεία και περισσότερη συναίνεση για να μπορέσει η χώρα να προασπίσει την εθνική της κυριαρχία, η οποία απειλείται.


Σχολιάστε εδώ