Με βέτο απειλούν οι Βούλγαροι τα Σκόπια
Άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, δεν είναι τόσο άνετες όσο η Ελλάδα στις σχέσεις με τη «Βόρεια Μακεδονία».
Σόφια και Σκόπια επιχειρούν, βάσει των διατάξεων της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες, να βρουν συμβιβαστική λύση στο θέμα των βιβλίων. Και το μείζον θέμα που προέκυψε είναι εάν ο Γκότσε Ντέλτσεφ θα τιμάται ως «Μακεδόνας» ή ως Βούλγαρος.
Για τη Βουλγαρία, η οποία ουδέποτε αποδέχθηκε την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους και γλώσσας», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παρακλάδια του βουλγαρικού έθνους και διάλεκτο βασισμένη στη βουλγαρική γλώσσα, είναι σαφές ότι ο Ντέλτσεφ, που είχε δηλώσει Βούλγαρος, ανήκει στη βουλγαρική εθνική κληρονομιά, ενισχύοντας έτσι και τη θέση περί μη ύπαρξης «μακεδονικού έθνους». Αντιθέτως, ο «μακεδονικός εθνικισμός» έβλεπε πάντοτε τον Ντέλτσεφ ως ήρωα του αγώνα για ανεξάρτητο «μακεδονικό κράτος» και συνεπώς θεωρεί ότι είναι ταυτισμένος απόλυτα με τη «μακεδονική ιστορία».
Οι Βούλγαροι δεν αστειεύονται πάντως και ήδη υπάρχουν δηλώσεις όχι μόνο από κυβερνητικούς εταίρους, όπως ο υπουργός Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, αλλά και ευρωβουλευτές, που δηλώνουν ότι εάν δεν αλλάξει στάση η «βορειομακεδονική» κυβέρνηση θα θέσουν βέτο στα επόμενα βήματα της χώρας στην ΕΕ…
Τι θέλουν να κρύψουν;
Αντιθέτως, από τις συνομιλίες που έγιναν μεταξύ της «βορειομακεδονικής» κυβέρνησης και της Επιτροπής, επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ. Μπόλαρης, ουδέν έγινε γνωστό. Άκρα του τάφου σιωπή, εκτός των γενικών δηλώσεων ότι όλα πάνε καλά, ότι είναι επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ότι… συζητάμε την αλλαγή των επίμαχων αναφορών στα βιβλία κ.λπ.
Όμως είναι τουλάχιστον ύποπτο το γεγονός ότι κανείς από τους υπεύθυνους δεν φρόντισε να ενημερώσει υπεύθυνα έστω και τα κόμματα για το τι ακριβώς έχει διαμειφθεί στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της κοινής επιτροπής. Γιατί έτσι έλεγαν –ότι όλα πάνε καλά– και για τις συνομιλίες με τα Σκόπια και τελικά μας προέκυψε η Συμφωνία των Πρεσπών, με «μακεδονική ταυτότητα, λαό και γλώσσα», και μάλιστα με τη σφραγίδα της Ελλάδας…