Τα capital controls είναι εδώ 4 χρόνια και συνεχίζουν!

Τα capital controls είναι εδώ 4 χρόνια και συνεχίζουν!

Αυτή είναι η έξοδος από τα Μνημόνια

-Ήταν «ξαφνικός θάνατος» για πολλές επιχειρήσεις

Πώς μπορεί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι βγήκαμε από τα Μνημόνια και να θριαμβολογεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν το βασικό… εργαλείο των Μνημονίων, τα capital controls, είναι εδώ… Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την επιβολή τους και παραμένουν, χωρίς καμία αντίδραση από την κυβέρνηση, αποτελώντας ένα καθημε­ρινό βαρίδι για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο μέτωπο των εισαγωγών.

Ήταν ένας «ξαφνικός θάνατος» η επιβολή τους για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ Βασίλης Κορκίδης. Τα capital controls οδήγησαν στην εκροή καταθέσεων 42 δισ. ευρώ και στην εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων στα 105 δισ. ευρώ λόγω της στάσης πληρωμής των δανειοληπτών.

Αυτήν τη στιγμή, τονίζει ο Βασίλης Κορκίδης, η επιχειρηματική κοινότητα επιθυμεί την πλήρη άρση των capital controls, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να λάβει η χώρα την επενδυτική διαβάθμιση. Το σίγουρο είναι πως η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται ακόμα σε ασφαλή τροχιά αναπτυξιακής μεγέθυνσης, την οποία έχει απελπιστικά ανάγκη.


Σχολιάστε εδώ