Δίνεις το σπίτι στην τράπεζα και σβήνει το δάνειο!

Δίνεις το σπίτι στην τράπεζα και σβήνει το δάνειο!

Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε…

Εκσυγχρονισμός και στα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν δεύτερη κατοικία. Ο τελικός σχεδιασμός έχει ήδη προχωρήσει. Η… ταμπέλα κι αυτή εκσυγχρονισμένη: «εθελοντική παράδοση»! Οι τράπεζες θα συνεργασθούν με εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, με στόχο την πιο γρήγορη μείωση κυρίως των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Όπως υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι, η λύση της εθελοντικής παράδοσης θα απαλλάσσει τον δανειολήπτη από την οφειλή του όταν η εμπορική αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο της οφειλής. Οι εταιρείες διαχείρισης αναλαμβάνουν για λογαριασμό του δανειολήπτη την εξεύρεση αγοραστή και μεσολαβούν για την αγοραπωλησία.

Μάλιστα, ο νόμος δίνει στις εταιρείες διαχείρισης, πέρα από το δικαίωμα διαχείρισης του δανείου, και το δικαίωμα διαχείρισης του ακινήτου που συνδέεται με το δάνειο. Με τη… διέξοδο των τιτλοποιήσεων, υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 ακίνητα θα αλλάξουν χέρια μέσα στο 2019 και θα ανατεθούν σε εξωτερικούς συνεργάτες (servicers). Το πρώτο βήμα έγινε με την ανάθεση στην εταιρεία Intrum της διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, το χαρτοφυλάκιο της οποίας έχει 6,2 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια.

Επίσης, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Εθνική Τράπεζα, παραχωρώντας στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. ευρώ σε εταιρεία διαχείρισης. Αλλά και η Eurobank θα αναθέσει σε εξωτερικούς διαχειριστές στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μέσω της τιτλοποίησης των χαρτοφυλακίων «Pillar» και «Cairo», όπως και η Alpha Bank με την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου «Orion», συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει ακίνητα κάθε είδους τα οποία έχουν ήδη μεταβιβαστεί ή πρόκειται να μεταβιβαστούν σε επενδυτικά funds.

Τιτλοποίηση 9,5 δισ. ευρώ
Σε μια εντυπωσιακή κίνηση προχωρεί η Eurobank με την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου «Pillar», που αποτελεί το πρώτο βήμα της συμφωνίας-μαμούθ, ύψους 9,5 δισ. ευρώ, και τη μεταβίβαση της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης στην Ελλάδα, της FPS, θυγατρικής της Eurobank, στην Pimco. Από αυτή την τιτλοποίηση η Eurobank θα εισπράξει 110 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία Eurobank – Pimco αφορά την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου «Pillar», ύψους 2 δισ. ευρώ, και τη δέσμευση για την αποκλειστική διαπραγμάτευση της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου «Cairo», ύψους 7,4 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την εξαγορά του 80% της FPS.


Σχολιάστε εδώ