Τα βασικά στελέχη  της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τα βασικά στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Έχω καταλήξει στο 50% του κυβερνητικού σχήματος», αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του μέσα στην εβδομάδα, στέλνοντας αυστηρή προειδοποίηση σε όσους ράβουν κοστούμια.

Και ξεκαθάρισε πως θα υπάρχουν μόνο υπουργοί και υφυπουργοί και ίσως μόνο ένας αναπληρωτής υπουργός.

Για το υπουργείο Οικονομικών δύο είναι τα πρόσωπα που ακούγονται. Ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει το προβάδισμα, αλλά παίζει όμως και ο τεχνοκράτης Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Στο υπουργείο Εξωτερικών μάλλον κλειδώνει ο Νίκος Δένδιας με τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης για πολλούς είναι φαβορί για την προεδρία της Βουλής. Ακούγεται, όμως, ότι μπορεί να πάει στο Παιδείας μαζί με τη Νίκη Κεραμέως.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης οδεύει σε παραγωγικό υπουργείο, πιθανόν της Ανάπτυξης, που στο νέο σχήμα μπορεί έχει και τις αρμοδιότητες για την Ενέργεια. Για το υπουργείο Περιβάλλοντος ακούγεται ο Ευθύμης Βιδάλης, που έχει διατελέσει εκτός των άλλων γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΒ αλλά και σύμβουλος του Κωστή Χατζηδάκη στο Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Στο υπουργείο Άμυνας κατευθύνεται ο Βασίλης Κικίλιας, αν και κάποιοι επιμένουν πως μπορεί να αναλάβει το Προστασίας του Πολίτη, που θα αλλάξει μορφή. Το νέο υπουργείο θα απορροφήσει αρμοδιότητες από το Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Δικαιοσύνης (για τις φυλακές). Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στο Κρατικών Δομών, που ουσιαστικά θα απορροφήσει το Εσωτερικών, το Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν έχει οριστικοποιηθεί ο επικεφαλής, αν και τα τελευταία 24ωρα ακούγονται τα ονόματα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Μάκη Βορίδη. Υπάρχει, δε, το ενδεχόμενο ο Άγγελος Συρίγος να αναλάβει θέση υφυπουργού, με τομέα ευθύνης τη Μεταναστευτική Πολιτική. Αλλιώς μπορεί να αξιοποιηθεί και στο Εξωτερικών.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κλειδώνει ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Για το υπουργείο Τουρισμού φαβορί είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη. Στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Τεχνολογίας, που θα έχει στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αναμένεται να τοποθετηθεί ο διευθυντής της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης, που προέρχεται από τον εκσυγχρονιστικό χώρο. Μάλιστα το υπουργείο αυτό θα πάρει και τις αρμοδιότητες Ψηφιακής Πολιτικής από το Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος, πρώην στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα.


Σχολιάστε εδώ