Δεν γνωρίζει ο ΕΦΚΑ πότε θα πληρώσει τις συντάξεις χηρείας!

Δεν γνωρίζει ο ΕΦΚΑ πότε θα πληρώσει τις συντάξεις χηρείας!

Πλήρης επιβεβαίωση του «Π»

-Με τα αυξημένα ποσοστά…

«Οι συντάξεις χηρείας στον ‘‘αέρα’’ μέχρι νεωτέρας», ήταν ο τίτλος στο σχετικό δημοσίευμά μας στις 26 Μαΐου. Είχαμε προειδοποιήσει για την αδυναμία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ να προβούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στη πληρωμή των συντάξεων χηρείας, με τα αυξημένα ποσοστά, σύμφωνα και με όσα ορίζει ο πρόσφατος ν. 4611/2019.

Μάλιστα, από τότε υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το λογισμικό, που ακόμα βρίσκεται στα σπάργανα, κάτι που ουσιαστικά επιβεβαιώνει και με το προχθεσινό του δελτίο Τύπου ο ΕΦΚΑ, που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι για τεχνικούς λόγους αδυνατεί να προχωρήσει στην πληρωμή των συγκεκριμένων συντάξεων με τα αυξημένα ποσοστά.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, που ψηφίσθηκε τον Μάιο, οι συντάξεις χηρείας επανέρχονται από 1η Ιουνίου 2019 στο 70% της συντάξεως που λάμβανε ο θανών, από το 50% που όριζε ο «νόμος Κατρούγκαλου», και μάλιστα χωρίς τον επανυπολογισμό που είχαν υποστεί και τις μείωνε ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, καταργείται και το ηλικιακό όριο των 55 ετών και πλέον οι επιζώντες σύζυγοι θα μπορούν να λαμβάνουν, ανεξαρτήτως ηλικίας, τη σύνταξη χηρείας που τους αναλογεί. Με λίγα λόγια, έχουμε πλήρη επαναφορά των συντάξεων αυτών στο καθεστώς προ του «νόμου Κατρούγκαλου», κάτι που αποτελεί και την έμμεση παραδοχή –από πλευράς κυβερνήσεως– της αποτυχίας του ν. 4387/2016, τουλάχιστον ως προς τις συντάξεις χηρείας.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιθυμούσε, όσο τίποτα άλλο, να έχει καταφέρει να πληρώσει τις συντάξεις χηρείας με τα αυξημένα ποσά πριν από τις εθνικές εκλογές, ευελπιστώντας έτσι και σε πιθανά εκλογικά οφέλη. Κάτι που προκύπτει και από τη δέσμευση που δόθηκε από τους συνεργάτες του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας κ. Πετρόπουλου προς τα μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων «Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου κ. Λαμπρινή Σαμαρά – Κύρκου, το υπουργείο Εργασίας τους έχει διαβεβαιώσει ότι μέχρι τις 5 Ιουλίου, δηλαδή δύο μέρες προ των εκλογών, θα έχει υπάρξει εμβόλιμη έκτακτη πληρωμή των αυξημένων ποσών μηνών Ιουνίου και Ιουλίου. Όμως, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΕΦΚΑ, κάτι τέτοιο φαίνεται πλέον εντελώς αδύνατον να συμβεί και το χειρότερο είναι ότι στο συγκεκριμένο δελτίο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για το πότε ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αυτή η καταβολή.

Εάν λάβουμε υπόψη μας και τις πληροφορίες που έχουμε από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΦΚΑ, θα λέγαμε ότι ο χρονικός ορίζοντας γι’ αυτήν την πληρωμή, δείχνει να είναι αρκετά μακριά, αφού πέραν από τα ήδη αναφερθέντα προβλήματα που υπάρχουν με το λογισμικό, είναι τεράστιος ο όγκος της δουλειάς που θα πρέπει να ξανακάνουν τα τμήματα απονομών των συντάξεων του ΕΦΚΑ, με την επανεξέταση όλων των αποφάσεων που έχουν βγάλει από της ψηφίσεως του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι και τις 31 Μαΐου 2019.

Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση όλων αυτών των γυναικών, οι οποίες αντιλαμβάνονται τον εμπαιγμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, που ενώ τις διαβεβαιώνει ότι θα πληρωθούν άμεσα, τελικά διαπιστώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι είναι εντελώς άγνωστο πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο. Μήπως, τελικά, έπρεπε κάποιος από το γραφείο του πρωθυπουργού να έχει ήδη τραβήξει το αυτί των ανευθυνοϋπευθύνων του υπουργείου Εργασίας για την ασυνέπεια που δείχνουν στο ζήτημα αυτό;


Σχολιάστε εδώ