Άναψαν… φωτιές οι δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου στον Real

Άναψαν… φωτιές οι δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου στον Real

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, είπε τα εξής: «Αυτό το μαξιλάρι, 37 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή. Αυτό, όμως, θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί».

Με την δήλωση αυτή του Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο της ΝΔ είναι να ζητήσει και πάλι μνημόνιο.

Βέβαια ο κ. Παπαδημητρίου σε ανάρτησή του δήλωσε ότι η άποψη που εκφράζει είναι προσωπική.

Το σενάριο αυτό της πιστοληπτικής γραμμής διέψευσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε: «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής ο Παπαδημητρίου μπορεί να εκφράζει τα σενάρια που υπήρχαν πέρυσι στο δημόσιο διάλογο, εμείς είμαστε σαφείς δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής στήριξης αλλά ούτε και χρήσης για τα κόκκινα δάνεια. Για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους έχουμε δικό μας σχέδιο το σχέδιο δεύτερη ευκαιρία και 120 δόσεις βελτιωμένες όπως τις έχουμε παρουσιάσει».

Επίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα

Σε ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κρυφή ατζέντα, λέγοντας: «Μας είπε σήμερα ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να πάρει αυτά τα λεφτά (από το μαξιλάρι) για να τα δώσει στις τράπεζες και ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε γραμμή προληπτικής στήριξης, κάτι που εμείς αποφύγαμε με μάχη όταν επέμενε ο κ. Στουρνάρας. Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά σιγά». Και πρόσθεσε:  «Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Είναι το σχέδιό του αυτό; Να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή; Αν είναι αυτό, πρέπει να το πει στον λαό. Αν δεν είναι αυτό, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου. Αν δεν δώσει απάντηση, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το δεδομένο και ο λαός πρέπει να το ξέρει πολύ καλά ότι το σχέδιο είναι το 4ο μνημόνιο».

Επίθεση από τον υπουργό Οικονομικών 

Ο κ. Τσακαλώτος με αφορμή την δήλωση του κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου, κατηγόρησε την ΝΔ «πως δεν γνωρίζει ότι η πιστοληπτική γραμμή συνεπάγεται νέο μνημόνιο». Και ότι «τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, δεν έχουμε ιδέα εάν έχει καταλάβει η ΝΔ:

Α) Τι είναι, πώς αποκτήθηκε και ποια είναι η χρησιμότητα του “μαξιλαριού ασφαλείας”.

Β) Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι όρους περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή».

«Τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από τη ΝΔ έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου».

Επίθεση και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τζανακόπουλος έγραψε: «Τα χρήματα από το χρηματοδοτικό μαξιλάρι στις τράπεζες και η χώρα σε νέο Μνημόνιο με πιστοληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM, είναι το σχέδιο Μητσοτάκη που αποκάλυψε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, πρώην ανεξάρτητος οικονομικός σχολιαστής και νυν υποψήφιος με τη ΝΔ».

Ενώ η Εφη Αχτσιόγλου σχολίασε: «Μιλάμε για μία εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας που είναι όχι μόνο αχρείαστη αλλά και κοινωνικά ανάλγητη. Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε μία πάρα πολύ καθαρή δήλωση από πλευράς της ΝΔ, είπε πολύ ξεκάθαρα ότι οι ίδιοι θα σχεδιάσουν εφόσον και αν έρθουν στην διακυβέρνηση την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Η πιστοληπτική γραμμή είναι κάτι αρκετά συγκεκριμένο και δεν είναι κάτι που φτιάχνεται αναλόγως πώς το επιθυμεί ο καθένας. Στην πραγματικότητα σημαίνει νέες αιρεσιμότητες, δηλαδή νέα μέτρα, νέα προαπαιτούμενα και ενδεχομένως νέες πολιτικές λιτότητας, νέα επιτροπεία, νέα παρακολούθηση. Δεν σημαίνει κατά ανάγκη το σφιχτό μνημονιακό πλαίσιο αλλά σημαίνει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο επιτροπείας, προαπαιτούμενων».

Απάντηση Σταϊκούρα

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Παπαδημητρίου, δήλωσε: «Η ΝΔ πολλές φορές στο παρελθόν και εγώ ως αρμόδιος τομεάρχης οικονομικών έχουμε τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν είναι επιλογή της επόμενης κυβέρνησης η προληπτική πιστοληπτική γραμμή. Σε ό,τι αφορά το ταμειακό απόθεμα έχουμε επίσης τονίσει ότι δημιουργήθηκε με εσφαλμένο τρόπο, με το σκούπισμα των ταμειακών διαθεσίμων, με τα υπερπλεονάσματα, με την εσωτερική στάση πληρωμών και πρέπει να αξιοποιηθεί με φειδώ και, κυρίως, επ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».


Σχολιάστε εδώ