Μακριά από εμάς ο ρεβανσισμός

Μακριά από εμάς ο ρεβανσισμός

-Διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ο πρόεδρος της ΝΔ

Να ανακόψει την κυβερνητική προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία θα συνοδευτεί με ενέργειες και πράξεις ρεβανσισμού και εκδίκησης, επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αντιλαμβανόμενος προφανώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν όσον αφορά την αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, στην περίπτωση που η συγκεκριμένη προπαγάνδα περάσει και παγιωθεί στην αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας. Ιδιαιτέρως, δε, στο γκρουπ των αναποφάσιστων, όπου οι υψηλοί τόνοι και οι απειλές λειτουργούν απωθητικά.

Το τελευταίο που θα επιθυμούσαν αυτήν τη χρονική στιγμή στην Πειραιώς είναι να προκληθεί ένα ρήγμα με τη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων. Δεδομένου ότι η στάση που θα τηρήσουν την ημέρα των εκλογών θα καθορίσει το εύρος τόσο της νίκης, όσο και της αυτοδυναμίας. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η κυβερνητική προπαγάνδα πατάει ως έναν βαθμό και στις «πολεμικού χαρακτήρα» αναφορές κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που κάνουν λόγο για δικαστήρια και εδώλια.

«Μετά τις εκλογές ο ρόλος μου δεν θα είναι να τακτοποιήσω λογαριασμούς με τους πολιτικούς αντιπάλους», σημειώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. «Δεν υπάρχει στο μυαλό μου η έννοια να ξεμπερδεύω με την Αριστερά», υπογραμμίζει, απαντώντας επί της ουσίας στην πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ότι «δεν θα ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα με την Αριστερά».

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής κυβέρνησης, δεν θα παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης και δεν θα υποδείξει σε δικαστικούς λειτουργούς πώς θα χειρισθούν υποθέσεις. Κάτι που –κατά κόρον– έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχει πει ότι οι υποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν, θα ελεγχθούν, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει για δικαστήρια ή να κατονομάσει συ­γκεκριμένα πρόσωπα. Μάλιστα έχει δηλώσει ότι όταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση δεν πρόκειται να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μητσοτάκη κινήθηκε σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Ν. Δένδιας. «Εμείς δεν πρόκειται να αντιγράψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτά τα πράγματα», ανέφερε και συνέχισε: «Δεν εργαλειοποιούμε τη Δικαιοσύνη, δεν κυνηγάμε τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά δεν μπορούμε να παραβιάσουμε το Σύ­νταγμα για να τους προστατεύσουμε κιόλας, όταν αυτοί έχουν παρανομήσει ή ενδεχομένως παρανομήσει». Επισήμανε δε ότι η ΝΔ δεν έχει κανέναν ρεβανσισμό, όταν όμως «οποιαδήποτε διερεύνηση καταλήγει σε πολιτικό πρόσωπο είναι υποχρεωτικό να αναμειχθεί η Βουλή».
Σαμαράς: «Μέχρι τέλους…»

Σε αντίθετο μήκος κύματος κινείται πάντως ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος, με αφορμή την υπόθεση με τη Novartis, δεν χάνει την ευκαιρία να διατυπώνει απειλές και τελεσίγραφα, πυροδοτώντας το πολιτικό κλίμα. «Ο Τσίπρας θα καθίσει στο σκαμνί, σας το υπόσχομαι», είπε χαρακτηριστικά στις πρόσφατες δηλώσεις του. «Να είστε σίγουροι ότι η υπόθεση θα φτάσει στα δικαστήρια. Θα τους πάω μέχρι τέλους και θα λογοδοτήσουν», υπογράμμισε.

Στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αυτή οργάνωσε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία με στόχο να συκοφαντήσει και να σπιλώσει πολιτικά πρόσωπα. «Αυτή η σκευωρία δεν είναι δυνατόν να μείνει ατιμώρητη. Δεν αρκεί η πολιτική αποδοκιμασία. Πρέπει να υπάρξει και κολασμός από τη δικαιοσύνη για όλους τους υπεύθυνους», ισχυρίζονται. Τέλος, σημειώνουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να… βάλει νερό στο κρασί του προς χάριν του ήπιου πολιτικού κλίματος και αμέσως μετά τις εκλογές θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ