Αγωνία Μητσοτάκη για την αποχή

Αγωνία Μητσοτάκη για την αποχή

-Φοβάται ότι με τη βεβαιότητα της νίκης αρκετοί θα πάνε για μπάνια…

Με (μοναδικό) αντίπαλο την… αποχή βαδίζει προς τις εκλογές και την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία. Και είναι αυτή που προκαλεί την ανησυχία ηγεσίας και στελεχών.

Το ενδεχόμενο ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες την προσεχή Κυριακή να είναι σαφώς μικρότερος από τον αντίστοιχο των ευρωεκλογών –κάτι που δεν αποκλείουν οι δημοσκόποι– προβληματίζει έντονα το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη.

Και αυτό διότι γνωρίζουν ότι ο βαθμός συμμετοχής είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει επί της ουσίας το τελικό αποτέλεσμα, ήτοι το εύρος της διαφοράς μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, καθώς και το ύψος της αυτοδυναμίας. Εξ ου και προϊόντος του χρόνου ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ανεβάζει την ένταση των διλημμάτων όσον αφορά τις εκλογές.

Ενώ μέχρι πρότινος έκανε λόγο μόνο για ισχυρή πολιτική εντολή από τον ελληνικό λαό, τις τελευταίες ημέρες μιλάει ευθέως για την… ανάγκη αυτοδυναμίας. Αποκορύφωμα η δήλωσή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπου επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα επαναληφθούν οι εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική, οπότε θα υπάρξει ακυβερνησία.

Τις ανησυχίες των στελεχών της Νέας δημοκρατίας τροφοδοτεί το γεγονός ότι καθώς βαδίζουμε σταδιακά στην καρδιά της θερινής περιόδου χιλιάδες πολίτες έχουν αναχωρήσει για τους τουριστικούς προορισμούς. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν πρόκειται να επιστρέψουν στους τόπους διαμονής τους στις 7 Ιουλίου μόνο και μόνο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ιδίως, δε, αν πρόκειται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Πηγή του κακού» θεωρείται για την Πειραιώς και η βεβαιότητα που έχει διαμορφωθεί και… εξαπλώνεται όσον αφορά την έκβαση των εκλογών. Προεξοφλώντας την επικράτηση της παράταξης, ενδέχεται ένας αριθμός –μεγάλος ή μικρότερος– γαλάζιων ψηφοφόρων να μην προσέλθει στις κάλπες.

Τις ανησυχίες αυτές της Πειραιώς ήρθαν να ενισχύσουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που θα επιλέξουν την αποχή στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία με το επιχείρημα ότι οι εκλογές έχουν κριθεί και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Υπό τον… φόβο της αποχής, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν χάνει ευκαιρία να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα των εκλογών της 7ης Ιουλίου και πως «αποφασίζουμε για την κατεύθυνση που θέλουμε να πάρει η χώρα». Παράλληλα επιχειρεί να κρατήσει σε εγρήγορση τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι κάλπες της 7ης Ιουλίου είναι άδειες, δεν είναι μισογεμάτες με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών», υπογράμμισε την περασμένη Πέμπτη σε ραδιοφωνική συνέντευξη (ΣKAΪ). Εμφανίσθηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί τελικά και θα προσέλθει στις κάλπες. «Πιστεύω ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει προσμονή να κλείσει ένας κύκλος και να ανοίξει ένας άλλος». Καθότι το ποσοστό της αποχής είναι ακόμη μεγαλύτερο στις ηλικίες μέχρι 25 ετών, ο αρχηγός της ΝΔ στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης απευθύνθηκε προς τη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων με χαρακτηριστικό τρόπο: «Μπορούν πρώτα να ψηφίσουν και μετά να πάνε για μπάνιο. Οι κάλπες είναι ανοιχτές μέχρι τις 7 η ώρα. Οφείλουν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους».


Σχολιάστε εδώ